• LUNI, 05 DECEMBRIE 2016

    Cinci lucruri neștiute despre SALATA DE BOEUF

    Vin Sărbătorile, iar unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor în această perioadă este salata de boeuf. Însă, știți care este istoria acestei gustări delicioase? Iată cinci lucruri mai puțin știute despre nelipsita salată de boeuf.

    • salata de boeuf din zilele noastre este strămoșul salatei rusești
    • a fost inventată de un bucătar belgian
    • inițial, a fost considerat un preparat de lux, căci în compoziție se punea carne de vânat sau chiar raci
    • italienii o numesc ”Insalata russa”, în Rusia i se spune ”Salată Olivier” sau salată de iarnă
    • salata de boeuf a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar rețeta a fost adaptată în funcție de posibilitățile vremii

    Conform Wikipedia.org, salata boeuf este un fel de mâncare tradițional românesc derivat din salata rusească. Salata rusească a fost prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier, la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă, iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după rețeta originală.

    Lucien Olivier era invitat deseori în casele bogaților, pentru a se ocupa de banchete și recepții. Specialitatea lui se numea „Vânat în maioneză” și era realizată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină (din supa cu mirodenii în care fusese fiert vânatul), cozi de creveţi, roșii, gătiţi sub aburi, maioneză, totul decorat cu trufe negre, în jurul unei piramide din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet.

    Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu altele mai ieftine: carne de pui, mazăre și s-a extins în tot estul Europei.

    Foto: Cristina Ologeanu

    COMENTARII

    8 trucuri care îți vor face munca mai ușoară în bucătărie

    acum 58 zile

    Iata caateva ponturi care, mai mult ca sigur, iti vor usura treaba in bucatarie.

    Ce se întâmplă dacă pui două ouă crude în cuptorul cu microunde pentru 5 minute. NU ÎNCERCAȚI ȘI VOI!

    acum 59 zile

    V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă dacă pui două ouă crude în cuptorul cu microunde pentru 5 minute? EI bine, nu v-am recomanda să faceți voi asta acasă. CHIAR NU! Au făcut-o alții, iar ce a ieșit nu a fost prea plăcut. Așadar, urmăriți clipul...

    Ai gusta așa ceva? Într-o cârciumă din Caraibe, chef Cătălin Scărlătescu și-a luat inima în dinți și a mâncat tocăniță de... IGUANE

    acum 64 zile

    In vacanta lui in Caraibe,chef Caralin Scarlatescu si-a luat inima in dinti si a incercat un preparat exotic

    5 trucuri simple pentru a schimba repede aspectul bucătăriei. Toți musafirii vor fi impresionați

    acum 80 zile

    Pune in aplicare cateva trucuri si toti te vor intreba daca ai renovat casa.

    Da' de unde petrecere de fițe? Delia a pretrecut un Crăciun cu sarmale, piure și pâine de casă

    acum 92 zile

    Delia le-a aratat tututor cem bucate a avut pe masa de Craciun.

    Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
    Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

    Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

    Top stiri
    A1.ro
    Observator.TV
    SpyNews
    AntenaStars.ro