• MIERCURI, 05 APRILIE 2017

    În fiecare an vopsești ouăle de Paște. Dar știi care sunt superstițiile și ”regulile” acestui obicei?

     De Paște, de pe masa românului nu trebuie să lipsească friptura de miel, drobul și cozonacul. La fel și ouăle vopsite. Obiceiul colorării ouălor este unul vechi și se întâlnește cu precădere în zona Europei și Asiei. Dar știți de când datează acest obicei?

    Conform siteului crestinortodox.ro, înainte de nașterea lui Hristos, oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, al vieții și al reînnoirii naturii. Obiceiul vopsirii lui a apărut la chinezi, cu 2000 de ani înainte de Hristos.

    Conform tradiției, ouăle ce urmează să fie vopste sunt adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, numită și "miercurea Paresimilor". Însă, ele se vopsesc doar în Joia Mare din săptămâna dinaintea Sfintelor Paști.

    SUPERSTIȚII

    • Se spune că ouăle înroșite în această zi, nu se strică tot timpul anului.

    • Oamenii cred că dacă ouăle roșii duse la biserică și sfințite sunt îngropate în curtea casei, aceasta este ferită de grindină și piatră.

    • Oul roșu de Paști simbolizează sângele Domnului. Se spune că acesta ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepărtare a răului, aduce sănătate, frumusețe și spor.

    REGULI DE VOPSIRE

    1. Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat

    2. Se prepară vopseaua

    3. Se fierb ouăle în vopseaua pregatită.


    CE SIMBOLIZEAZĂ CULORILE ÎN CARE SUNT VOPSITE OUĂLE

    • Ouale colorate în galben, verde, albastru vestesc bucuria primăverii.

    • Cele colorate în negru simbolizează chinul și durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.

    • Ouale însemnate cu o cruce sunt simbolul Mântuitorului, care a ieșit din mormânt și a înviat.

    REGULI DE CIOCNIT OUĂLE

    Ciocnitul ouălor se face dupa reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește primul în timp ce rostește formula “Hristos a înviat”. Se începe cu capul oului (partea mai subțire). Partenerul de ”ciocnit” îi răspunde ”Adevărat a înviat”. Apoi se ciocnește partea cealaltă a oului, repetând formulele. Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi invitaţii la masă.

    COMENTARII

    Ce trebuie sa includă cel mai bun set de oale pentru gătit

    acum 5 zile

    Dacă îți dorești să ai mereu la îndemână tot ce ai nevoie pentru gătit, un set complet de oale este alegerea perfectă pentru bucătăria ta.

    Cum îți transformi pasiunea pentru gătit în carieră. 5 sfaturi de la bucătari renumiți

    acum 22 zile

    Bucătarii profesioniști au o curiozitate nativă, testează, experimentează cu diferite arome, își îmbogățesc constant lista de rețete și își perfecționează cu încăpățânare tehnicile.

    Mancare italiana - alegerea sanatoasa in zilele toride de vara si nu numai

    acum 111 zile

    Cu o influenta majora asupra culturilor vecine, bucataria italiana este una dintre cele mai variate, savuroase si sanatoase din intreaga lume: incepand de la condimente, branzeturi alese (parmezan, mozzarela, ricotta), pana la specialitati cu sosuri si feluritele paste.

    4 idei gustoase pentru un mic dejun „pe fugă”!

    acum 169 zile

    Exact pentru momentele în care nu dorim să sacrificăm clipe prețioase de odihnă, ne-am gândit să îți propunem o listă de 4 idei gustoase pentru un mic dejun „pe fugă”!

    Idei de mic dejun SUB 10 minute! TOP 3 rețete rapide

    acum 169 zile

    Nici dacă nu ești o persoană foarte matinală nu ai nicio scuză, pentru că poți lua un mic dejun în București la CityGrill! Dacă, din când în când, îți dorești să mănânci ceva pregătit chiar de mâinile tale, îți propunem 3 rețete rapide, pentru un mic dejun preparat în mai puțin de 10 minute!

    Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
    Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

    Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

    Stirile Antena 1 Observator

    observator.tv


    Top stiri
    CulTOUR
    iSerial - O grămadă de caramele
    Citește mai departe »
    Don Apetit & Co
    Citește mai mult... »