• VINERI, 08 APRILIE 2011

    Leurda scade colesterolul si curata sangele

    Adaugata langa orice aliment, leurda il transforma in medicament. Este sezonul in care leurda se gaseste din abundenta, asa ca bucura-te de binefacerile ei.

    Numita si usturoita, este cunoscuta ca leac din timpuri imemoriale. Dacii o numeau aiurda (ai=usturoi) si o foloseau pentru bolile rinichilor si ca depurativ. Avand proprietati asemanatoare usturoiului, leurda este folosita ca detoxifiant de primavara, pentru curatarea sangelui, a plamanilor si a tractului digestiv. Primavara se recomanda curele de minimum trei saptamani cu doua portii de salata de leurda pe zi, iar pe parcursul anului se recomanda 4 cure cu ulei de leurda timp de o luna.
     

    Tonicul sangelui

    Principalele calitati terapeutice ale leurdei se leaga de rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor. Efectele de fluidificare a sangelui o recomanda in cazul tromboflebitelor si trombozelor in general. De asemenea, este utila in cazul varicelor si hemoroizilor datorita actiunii sale tonic venoase si antiinflamatoare la nivelul venelor. Substantele sale volatile sunt benefice pentru plamani, deoarece sunt bronhodilatatoare, expectorante, antibacteriene si antivirale. Infectiile reno-urinare, raceala, gripa si complicatiile bacteriene ale acestora beneficiaza din plin de actiunea antibiotic si imunostimulatoare a leurdei. Are efecte benefice si in micozele vaginale sau in cele unghiale.

    Proprietati

    Scade colesterolul
    Impiedica sclerozarea vaselor de sange
    Mentine elasticitatea si permeabilitatea vaselor sangvine
    Are efecte vasodilatatoare
    Regleaza presiunea arteriala
    Fluidifica sangele
    Curata rinichii si vezica urinara
    Trateaza insomnia
    Stopeaza diareea insotita de colici si balonare
    Intareste memoria
    Combate anxietatea
    Are actiune antitumorala


    Sfatul specialistului (Dr. Mirela Strant, medic specialist Apifitoterapie, www.casabio.ro)

    „Cura cu salata de leurda consumata zilnic, pe o perioada cat mai indelungata, are certe efecte benefice in cazul astmului bronsic, al bronsitei cronice sau al pneumoniilor recidivante. Artritele si durerile reumatice beneficiaza din plin de cura de leurda, putand fi consumata prospata, ca si prin aplicatii de frunze zdrobite pe zonele dureroase. Pentru cei cu deficit de magneziu, 200 grame de leurda asigura mai mult decat necesarul zilnic pentru un adult si o cantitate dubla de fier, ceea ce o face foarte valoroasa in tratamentul anemiei feriprive."


    Tinctura de leurda

    Se pun intr-un borcan 100 de grame frunze de leurda fin tocate (sau mixate), care se acopera cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade si se amesteca. Se inchide borcanul ermetic, iar continutul se lasa la macerat 12 zile, dupa care preparatul se strecoara, iar extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza doua lingurite de tinctura de 4 ori pe
    zi in cure de 1-3 luni.


    Uleiul de leurda

    In jumatate de litru de ulei de masline extravirgin se pun 150 de grame de frunze de leurda uscate si tocate fin. Amestecul se lasa la macerat la soare doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul se lasa sa stea intr-un vas timp de sase ore. Extractul se pastreaza in locuri intunecoase si reci. Se administreaza doua lingurite de ulei de leurda de 2-3 ori pe zi.

    Citeste si Revista Felicia!
    foto: condimenteweb.ro

    COMENTARII

    10 GREȘELI pe care le facem atunci când preparăm CARNEA

    acum 3 zile

    Specialişti în nutriţie şi bucătari profesioniși au realizat un mic îndrumar pentru amatorii într-ale gătitului . Un decalog al celor mai frecvente greșeli pe care amatorii le fac atunci când prepară carnea. Totodată, autorii, citați de businessinsider ,...

    Cook&Play, cel mai savuros canal AntenaPlay

    acum 12 zile

    AntenaPlay lansează un nou canal exclusiv, dedicat pasionaților de gastronomie: Cook&Play. Cele mai savuroase show-uri culinare românești de la Antena Group vor putea fi urmărite într-un stream online 24 din 24 de ore pe platforma AntenaPlay.

    Gustul mâncării depinde de tacâmuri. Ce trebuie să faci ca să ai o masă DELICIOASĂ

    acum 18 zile

    Gustul mâncării depinde de tacâmurile folosite! Specialiștii ne atrag atenția asupra ustensilelor și a vaselor de bucătărie, pe care le alegem pentru masă, căci ele influențează felul în care percepem preparatele culinare.

    Fă-ți singură CIPSURI la cuptorul cu MICROUNDE. Durează doar 5 minute

    acum 24 zile

    Urmeaza filmul tau preferat si ai constatat ca nu ai ceva de rontait prin casa. In doar 5 minute iti poti face cipsuri de te lingi pe degete.

    Cum arată micul dejun în alte țări? Ai avea CURAJ să le încerci?

    acum 28 zile

    Firecare tara cu obiceiul ei culinar. Ceea ce, pentru noi, ar parea bizar, pentru altii e normal sa manance la prima ora.

    Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
    Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

    Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

    Neatza cu Razvan si Dani

    neatza.a1.ro


    Top stiri
    A1.ro
    Observator.TV
    SpyNews
    AntenaStars.ro
    Ți-a plăcut ce ai citit?
    Hai să păstrăm legătura!
    Abonează-te la newsletterul happy!
    trimite