• DUMINICA, 17 OCTOMBRIE 2010

    Retete coreene - savuroase si sanatoase

    Asa cum romanilor nu le lipseste niciodata borsul sau su­pa de pe masa, co­reenii insotesc fie­care fel de mancare cu un bol de orez.

    Sub valul primelor brume, toamna ar putea sa ne para putin prietenoasa daca cineva nu ne-ar oferi o... cana cu ceai. Ce-ati zice de un ceai coreean, cu ginseng, de un galben intens, solar (ca si cum chiar astrul zilei s-ar fi imbaiat in apa fierbinte) si o aroma puternica, ametitoare.

     

    A-i spune ca toate condimentele Asiei „inoata" linistite in cana ta cu ceai... Dupa numai o sorbitura, ginsengul - planta vietii - te revigoreaza si toamna cu brumele si palele ei de vant devine, neverosimil, amintirea caldurii focului care strange familia in jurul lui. Un sentiment puternic de „acasa"! Cu asta asociaza fiecare cana de ceai un coreean.

     

    Am aflat lucrurile acestea in urma cu un an cand, abia sosit la post, in Bucuresti, Excelenta Sa dl Lee Kwang Jae, ambasadorul Coreii de Sud la noi in tara, ne-a invitat la primul festival gastronomic coreean in Capitala. La 13 octombrie, la Clubul Diplomatic, cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de relatii diplomatice intre Republica Coreea si Romania, gusturile extremului oriental vor invada din nou Bucurestiul, provocandu-ne sa ne bucuram de o experienta gastronomica unica si captivanta.

     

    Alimente care vindeca

     

    Pana la festivalul gastronomic, sa trecem in revista macar cateva dintre preparate, reamintindu-va ca probabil in nici o alta gastronomie a lumii nu vom gasi potentate mai bine ca la coreeni proprietatile nutritive si cele curative ale preparatelor. Spre exemplu, supa de Ha Ghim Ja este o „zama" de culoare neagra, foarte buna pentru sanatate. Aceasta contine „anthocuanin", care neutralizeaza oxigenul activ. Are un rol excelent in combaterea cancerului si prevenirea problemelor cardiace.

     

    Crevetele din salata de... crevete contin mult calciu, iar legumele folosite sunt bogate in diferite vitamine si minerale. Combinate, cele doua tipuri de ingrediente compun un aperitiv foarte bun si, de asemenea, foarte hranitor. Jap Chae este o mancare care contine carne, legume si sos de soia, de asemenea o combinatie foarte hranitoare, cu un dozaj perfect de vitamine, proteine si minerale.

     

    Dang Myun sunt paste facute din cartofi dulci, care dau un gust dulce si foarte savuros. Este o mancare nutritiva, datorita ingredientelor pe care le contine. In istoria Coreii, Bi Bim Bab a fost masa traditionala pentru fermieri.

     

    Deoarece era foarte dificil sa gateasca trei mese pe zi, fermierii au amestecat diferite mancaruri intr-un bol. Acest fel de mancare contine hidrocarburi, grasimi, si proteine, iar toate aceste nutriente pot fi luate dintr-o data. Supa de Mi Yuck (alge) se numara, de asemenea, printre preparatele mult indragite de coreeni. Algele sunt alcaline si contin 40 de minerale necesare organismului, DHA (Omega 3), vitamine etc., fapt pentru care sunt foarte sanatoase.

     

    Reteta de supa de Mi Yuck (alge) este foarte simpla: algele se prajesc, apoi sunt fierte in zeama de carne. Insa preparatul cel mai cunoscut ramane kimchi, un fel aparte de legume murate, pe care ei il consuma zilnic, fiind bogat in acid lactic, acizi organici, vitamine, minerale si fibre, avand efecte anticancerigene, hipolipodimice, antioxidante, detoxifiante si antiimbatranire.

     

    citeste si                         Jurnalul National

    foto: dineouthere.com

    COMENTARII

    REȚETĂ: Simplu, ieftin și DELICIOS! Cum poți să prepari bezele cu mai puțin de 4 lei

    acum 15 zile

    Dacă ai poftă de ceva dulce și nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie, atunci îți recomandăm o rețetă, care cu singuranță va fi pe placul tău. Materialul,de mai jos, te va învăța cum să-ți prepari bezele cu un buget extrem de mic.

    Rețeta lui Vlăduț: Învață să prepari cea mai gustoasă rețetă de fasole bătută, asezonată în stil oriental și nu o vei mai prepara altfel!

    acum 18 zile

    Vlădutz, bucătarul de la Neatza, ne propune să preparăm o delicioasă fasole bătută în stil oriental, pentru care are și niște tipsuri demne de reținut.

    Rețeta lui Vlăduț: Chifteluțe de pui cu multe verdețuri, asezonate cu legume și brânzeturi

    acum 18 zile

    Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne învață cum putem transforma niște chifteluțe aparent banale, în niște sandwich-uri la cuptor cu legume și brânzeturi.

    FRIPTURA ta a stat prea mult timp în cuptor? Află ce poți face pentru a servi CEA MAI BUNĂ mâncare

    acum 18 zile

    Se spune deseori că o fată va deveni femeie, în adevăratul sens al cuvântului, doar în momentul în care va reuși să gătească friptura exact așa cum o găteau bunica și mama ei.

    Rețeta lui Vlăduț: Paste savuroase, cu spanac și sos savuros

    acum 19 zile

    Încerci să diversifici meniul zilnic și nu mai știi ce să prepari? Iată o idee grozavă de tagliatelle cu spanac și un sos absolut delicios de brânzeturi! Se prepară într-o clipită și te răsfață la prânz!

    Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
    Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

    Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

    Observator.TV


    Neatza cu Razvan si Dani

    neatza.a1.ro


    Top stiri
    A1.ro
    Observator.TV
    SpyNews
    AntenaStars.ro