• DUMINICA, 17 OCTOMBRIE 2010

    Retete coreene - savuroase si sanatoase

    Asa cum romanilor nu le lipseste niciodata borsul sau su­pa de pe masa, co­reenii insotesc fie­care fel de mancare cu un bol de orez.

    Sub valul primelor brume, toamna ar putea sa ne para putin prietenoasa daca cineva nu ne-ar oferi o... cana cu ceai. Ce-ati zice de un ceai coreean, cu ginseng, de un galben intens, solar (ca si cum chiar astrul zilei s-ar fi imbaiat in apa fierbinte) si o aroma puternica, ametitoare.

     

    A-i spune ca toate condimentele Asiei „inoata" linistite in cana ta cu ceai... Dupa numai o sorbitura, ginsengul - planta vietii - te revigoreaza si toamna cu brumele si palele ei de vant devine, neverosimil, amintirea caldurii focului care strange familia in jurul lui. Un sentiment puternic de „acasa"! Cu asta asociaza fiecare cana de ceai un coreean.

     

    Am aflat lucrurile acestea in urma cu un an cand, abia sosit la post, in Bucuresti, Excelenta Sa dl Lee Kwang Jae, ambasadorul Coreii de Sud la noi in tara, ne-a invitat la primul festival gastronomic coreean in Capitala. La 13 octombrie, la Clubul Diplomatic, cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de relatii diplomatice intre Republica Coreea si Romania, gusturile extremului oriental vor invada din nou Bucurestiul, provocandu-ne sa ne bucuram de o experienta gastronomica unica si captivanta.

     

    Alimente care vindeca

     

    Pana la festivalul gastronomic, sa trecem in revista macar cateva dintre preparate, reamintindu-va ca probabil in nici o alta gastronomie a lumii nu vom gasi potentate mai bine ca la coreeni proprietatile nutritive si cele curative ale preparatelor. Spre exemplu, supa de Ha Ghim Ja este o „zama" de culoare neagra, foarte buna pentru sanatate. Aceasta contine „anthocuanin", care neutralizeaza oxigenul activ. Are un rol excelent in combaterea cancerului si prevenirea problemelor cardiace.

     

    Crevetele din salata de... crevete contin mult calciu, iar legumele folosite sunt bogate in diferite vitamine si minerale. Combinate, cele doua tipuri de ingrediente compun un aperitiv foarte bun si, de asemenea, foarte hranitor. Jap Chae este o mancare care contine carne, legume si sos de soia, de asemenea o combinatie foarte hranitoare, cu un dozaj perfect de vitamine, proteine si minerale.

     

    Dang Myun sunt paste facute din cartofi dulci, care dau un gust dulce si foarte savuros. Este o mancare nutritiva, datorita ingredientelor pe care le contine. In istoria Coreii, Bi Bim Bab a fost masa traditionala pentru fermieri.

     

    Deoarece era foarte dificil sa gateasca trei mese pe zi, fermierii au amestecat diferite mancaruri intr-un bol. Acest fel de mancare contine hidrocarburi, grasimi, si proteine, iar toate aceste nutriente pot fi luate dintr-o data. Supa de Mi Yuck (alge) se numara, de asemenea, printre preparatele mult indragite de coreeni. Algele sunt alcaline si contin 40 de minerale necesare organismului, DHA (Omega 3), vitamine etc., fapt pentru care sunt foarte sanatoase.

     

    Reteta de supa de Mi Yuck (alge) este foarte simpla: algele se prajesc, apoi sunt fierte in zeama de carne. Insa preparatul cel mai cunoscut ramane kimchi, un fel aparte de legume murate, pe care ei il consuma zilnic, fiind bogat in acid lactic, acizi organici, vitamine, minerale si fibre, avand efecte anticancerigene, hipolipodimice, antioxidante, detoxifiante si antiimbatranire.

     

    citeste si                         Jurnalul National

    foto: dineouthere.com

    COMENTARII

    8 trucuri care îți vor face munca mai ușoară în bucătărie

    acum 30 zile

    Iata caateva ponturi care, mai mult ca sigur, iti vor usura treaba in bucatarie.

    Ce se întâmplă dacă pui două ouă crude în cuptorul cu microunde pentru 5 minute. NU ÎNCERCAȚI ȘI VOI!

    acum 31 zile

    V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă dacă pui două ouă crude în cuptorul cu microunde pentru 5 minute? EI bine, nu v-am recomanda să faceți voi asta acasă. CHIAR NU! Au făcut-o alții, iar ce a ieșit nu a fost prea plăcut. Așadar, urmăriți clipul...

    Ai gusta așa ceva? Într-o cârciumă din Caraibe, chef Cătălin Scărlătescu și-a luat inima în dinți și a mâncat tocăniță de... IGUANE

    acum 36 zile

    In vacanta lui in Caraibe,chef Caralin Scarlatescu si-a luat inima in dinti si a incercat un preparat exotic

    5 trucuri simple pentru a schimba repede aspectul bucătăriei. Toți musafirii vor fi impresionați

    acum 53 zile

    Pune in aplicare cateva trucuri si toti te vor intreba daca ai renovat casa.

    Da' de unde petrecere de fițe? Delia a pretrecut un Crăciun cu sarmale, piure și pâine de casă

    acum 64 zile

    Delia le-a aratat tututor cem bucate a avut pe masa de Craciun.

    Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
    Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

    Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

    DivaHair


    Top stiri
    A1.ro
    Observator.TV
    SpyNews
    AntenaStars.ro