• JOI, 07 MAI 2015 • Cristina Popa

  Mirela Retegan, despre cel mai mare spectacol românesc pentru copii: „ Nu ne temem să simţim emoţie şi să o dăm mai departe”

  Pe 31 mai la sala Palatului Gașca Zurli va susține cel mai mare show pentru copii, produs de o echipă 100% românească. Am stat de vorbă cu Mirela Retegan fondatoarea Zurli, un om minunat cu o energie extraordinară. Am aflat detalii despre ce se va întâmpla la spectacolul Zboară, zboară Vrăjimăturică.

  Cum ţi-a venit ideea să faci acest show?

  Mi-a fost sugerată de părinţii care rămâneau fără bilete la spectacolele noastre.” Căutaţi o sala mai mare. Nu ştim ce să le spunem copiilor noştri care plâng şi vor la Zurli”. Noi am început acum 5 ani timid. Cu o săliţa de la Muzeul Ţăranului- 100 de locuri . Apoi la Puzzle Café- 200 de locuri. ne-am dus la CinemaPro- 600 de locuri . Apoi la Palatului Copiilor- 1000 de locuri şi GATA. E cel mai mare. Pe scară mărimii sălilor urmă fix Sala Palatului. Când am făcut ultimul spectacol la Palatul Copiilor şi am vândut în 4 zile toată sala ne-am dat seama că trebuie să trecem la nivelul următor. Şi-am îndrăznit şi iată-ne în faţa celei mai mari provocări a trupei Zurli- Sala Palatului, o sala pe care au umplut-o de spectatori doar cele mai mari nume din România şi din lume.

  Ce se va întâmpla pe 31 mai la Sala Palatului?. Ştiu că nu ne poţi spune toate surprizele dar la ce să se aştepte copiii şi părinţii?

  Gaşcă Zurli are ajutoare. Va fi cea mai mare desfăşurare de forţe. Peste 30 de personaje vor întâmpina copiii încă de la intrare şi le vor ţine companie cu jocuri şi distracţie până începe spectacolul. Am pregătit câteva puncte simpatice în care pot să-şi facă poze - amintire de la spectacol. Vom fi pe scenă în anumite momente 20 de oameni. Momentele sunt construite cu mare grijă şi cu mult, mult umor. Apariţia Zanei, a Vrăjitoarei Tura Vura sunt pline de magie. Aducem cântece pe care copiii nu le-au auzit niciodată dar care vor deveni hit-uri de a doua zi. Am ales din repertoriul nostru cele mai iubite cântece. Fetiţa Zurli are un moment care va strânge multe lacrimi în colţul ochişorilor celor mari iar piticii vor învaţă o nouă lecţie frumoasă spusă în stilul Zurli- cu toată dragostea şi răbdarea pentru cei mici. Sperăm să introducem invitaţi surpriză.

  Cât de mult repetaţi şi câţi oameni sunt implicaţi în acest proiect?

  Repetăm de 2 luni iar în aceste zile, când nu avem spectacole repetăm şi câte 10 ore. Sunt implicaţi, cu totul - regizor, scenograf, costumieri, regizori muzicali, actori, dansatori, colaboratori- aproape 100 de oameni. Am norocul să lucrez cu oameni absolut senzaţionali. Vadim Rusu este un regizor luminos pe mâna căruia am dat toate spectacolele Gaşcă Zurli. Este un artist care va spune multe în teatrul românesc. Acum îşi face mâna cu noi şi o face foarte bine. Are viziune, e subtil, inteligent, simplu şi foarte rafinat. O să va plimbe în spectacol de la lacrimă de emoţie până la râsul cu gură până la urechi. Anca Cernea este scenografa noastră şi ne cunoaşte. Avem ani de experienţă în spate şi a învăţat că tot ce facem e ”dulce şi luminos”. Aşa în place ei să spună şi face pentru noi lucruri foarte frumoase. Iar colegii mei de scenă sunt inepuizabili. Noi lucrăm şi râdem iar noii veniţi, actorii care ne ajută pentru acest spectacol sunt surprinşi de veselia cu care se lucrează.

  Care este secretul succesului Zurli, sunteţi cel mai puternic brand pentru animaţia pentru copii din România?

  Bucuria cu care facem lucrurile. Sinceritatea cu care suntem pe scenă. Generozitatea. Nu ne temem să simţim emoţie şi să o dăm mai departe. Suntem fericiţi să facem ceea ce facem. Noi suntem primii care credem în misiunea noastră şi urcăm pe scenă fără nicio reţinere. Suntem cu braţele deschise şi oferim. Iar oamenii primesc pur şi simplu şi ne trimit înapoi numai gânduri bune. Aceşti schimb de energii positive cred că e succesul nostru. Sigur că muncim enorm. Că efortul este foarte mare fizic şi emoţional. Că nu-I uşor după ce faci 700 de km să joci un spectacol şi la sfârşitul lui să mai stai două ore în foaier să faci poze şi să dai autografe. Dar fericirea copiilor şi lacrimile de mulţumire din ochii părinţilor ne dau putere să rămânem în picioare şi să strângem rândurile pentru următorul spectacol. Cred că Zurli a ajuns mare şi frumos pentru că a crescut firesc, simplu, în dragoste şi cu atenţie aşa cum trebuie să crească fiecare copil. Şi mai ales cu iubire. Tot ce creşte cu iubire creşte minunat. De la o floare până la o relaţie. Iar noi am crescut milioane de relaţii cu copii, părinţii, bunicii şi prietenii lor., în iubire.

  Am văzut în sala la spectacolul de la Braşov o fetiţă îmbrăcată în costumul lui Yupi. Am văzut că şi în alte locaţii au fost copii îmbrăcaţi în personaje. Acum pe Gaşca Zurli se vând şi costume ca părinţii să nu se mai chinuie. Cum au reacţionat la apariţia acestei idei?

  Minunat. Aşteptau demult să începem să şi producem lucruri care să aparţină personajelor pe care copiii le iubesc. Nu facem faţă comenzilor. O să avem o ţară întreagă îmbrăcată Zurli. Ceea ce ne-am şi dorit. Haine vesele, colorate, de bună calitate. Sunt materiale alese cu grijă şi Croitorasul cel Viteaz e foarte atent la detalii. Nici un firicel nu scapă necontrolat. Fetiţele sunt atât de fericite când primesc pachetul de la noi pentru că el vine însoţit de o scrisoare a personajului preferat şi de o cartolină cu autografe de la toată gaşca.

  Aţi fost în turneu în  toată ţara. Câte spectacole şi câte mii de spectatori aţi avut?

  În ultimele 6 luni am avut aproape 100 de spectacole şi peste 50.000 de spectatori. Ne ducem spre vreo 100.000 dacă punem şi întâlnirile din evenimentele corporate şi private.

  Te aşteptai la acest mega succes?

  Nu. Nici n-am îndrăznit să cred. Mi-am dorit să ajungem la nivel naţional dar nu ştiam ce înseamnă un fenomen. Şi mai ales nu credeam că poate să devină fenomen un produs în care nu s-au investit sute de mii de euro. Am avut emoţii foarte mari acum 6 luni. Am tremurat la propriu pentru fiecare sală. Noi am vândut toate biletele on-line prin Eventim. Ei bine, oamenii în ţară nu au obiceiul să-şi cumpere biletele de pe internet. Omul ştie că se duce la Casă de bilete cu bănuţii în mâna , îşi alege locul de pe tabele, dacă nu e hotărât îi ţine nenea de la casă biletele până se hotărăşte… Unde mai punem că foarte mulţi nu au fost niciodată la un spectacol pentru copii. Suntem obişnuiţi că la aceste spectacole copilul se duce frumos, cu grădiniţă , dimineaţă. Noi i-am scos din casă în timpul săptămânii şi după- amiază şi cu copilul de mâna…şi cu bilete on-line…Adicaaaa, foarte multe noutăţi pentru un singur spectacol. La Târgu Mureş acum 6 luni în ziua spectacolului erau vândute 10 bilete. Sala s-a umplut pentru că ei au cumpărat la intrare. Dar pentru că mulţi au rămas pe din-afară, în martie când am revenit s-au vândut toate bieltele on-line în 3 zile. Romanul se prinde repede şi acţionează. Dar trebuie să aibă miza. Şi noi am fost o miza foarte importantă pentru că ei să descopere ce e cu biletele aste prin internet şi cine sunt aia de ne duc pe noi la teatru joi de la 6 ☺. Mărturisesc, au existat doi oameni din anturajul meu care nu s-au îndoit nicio secundă de acest succes ba mai mult nu şi-au făcut nicio grijă. În rest , cu mine în frunte, am avut emoţii pentru fiecare sala. Din fericire totul s-a terminat cu bine.

  În ce oraş ţi-a plăcut cel mai mult?

  La Satu Mare. Este oraşul în care eu am început spectacolele pentru copii acum 20 de ani. Acolo sala era plină de sute de mămici care au fost cu mine pe scenă când ele aveau 3, 4 ani.
  Să văd în sala toţi foştii angajaţi care au lucrat 15 ani cot la cot cu mine şi astăzi vin cu copiii lor la spectacole şi sunt cei mai fericiţi pentru succesul meu- nu e puţin lucru. La Satu Mare am cei mai mulţi prieteni. La cataramă. Acolo eu mă simt mai în siguranţă decât oriune. Imaginează-ţi că în primul rând stătea primarul Dorel Coica. A fost medical meu de familie. E doctorul care i-a făcut fetei mele prima injecţie. Andra- fetiţă lui, acum 20 de ani era concurenţă la Tip Tip şi avea 5 ani. Astăzi e mămică. La Satu Mare toţi îmi sunt prieteni. Mă cunoaşte toată lumea. Acolo sunt întotdeauna acasă. Ei cumva şi-au însuşit Zurli pentru că mă cunosc pe mine de-o viaţă şi aveau garanţia lucrurl bine făcut. Şi sunt foarte mândri că am dus la nivel de fenomen naţional ceea ce ei ştiau că pot să fac de 20 de ani. Anul acesta mergem la Ziua Oraşului pe 29 mai. E un eveniment la care eu am contribuit enorm vreo 10 ani. Şi sunt fericită să-I duc pe colegii mei de la Zurli pe scenà pentru că în Piaţă aceea lucrurile se simt într-un mare fel.

  Povestește-mi o întâmplare care te-a marcat în acest turneu

  Au fost mai multe dar e una care mă emoţionează şi acum când mă gândesc la ea. La Baia Mare mi-a scris o mămică pe Facebook şi m-a rugat să mergem la ei acasă pentru că fetiţă lor suferă de o formă de epilepsie din cauza căreia nu poate să o aducă la spectacol de teamă unei crize. Mi-a scris că e dispusă să plătească oricât pentru bucuria copilului ei. Vorbim despre o familie modestă, normală, nu cine ştie ce bogătaşi. I-am scris că mergem cu mare drag dar şi mai simplu pentru noi ar fi dacă ar ajunge ei la sfârşitul spectacolului. Suntem în costume, rămânem pe scenă doar noi cu ea şi poate să se bucure că şi cum ar fi fost la tot spectacolul. A insistat să plătească. I-am spus că nici nu intră în discuţie şi dacă vrea neapărat să ne facă o bucurie să ne aducă prăjitură. Au ajuns, fetia de 3 anişori care avea problem ede mers, de vorbire, de orientare în momentul în care a văzut-o pe fetiţă Zurli i-a sărit de gât şi-a început să spună cuvinte numai de ea înţelese şi să o pupe. Lacrimile care au ţâşnit în secunda aceea din ochii părinţilor au fost pentru mine o răsplată imensă pentru tot ceea ce fac. O jumătate de ora stat acolo, în jurul ei , fetiţă aceea a fost cea mai fericită din lume iar părinţii ei cei mai bucuroşi că au văzut-o râzând din tot sufletul.

  Ce planuri are Zurli pentru perioada imediat următoare?


  În ultima vreme dau” bun de tipar” mai des decât dau “bună ziua”. O să iasă pe piaţă cd-ul cu cele mai îndrăgite cântece şi jocuri pentru copii ATENŢIUNE ACCELERĂM- îl veţi găsi la chioscurile de ziare. Îl edităm împreună cu Litera Mică. E la tipar prima mea carte de poveşti illustrate şi primele desene cu Gaşca Zurli. Cartea se numeşte ZBOARĂ ZBOARĂ VRAJIMATURICA şi e ideea după care am construit tot spectacolul de la Sala Palatului, vrem să sărbătorim Ziua Internaţională a Familiei împreună cu prietenii noştri şi între timp mai fugim în câteva oraşe unde am rămas datori cu un spectacol. Pe 4 mai am fost la la Constanţa , pe 5 mai am jucat la Galaţi 2 spectacole, pe 11 mergem la Deva, pe 13 la Piatra Neamţ. Eu personal voi fi speaker la două conferinţe foarte interesante- 11EVEN. Pe 14 mai la Ploieşti şi pe 27 la Bacău.


  Suntem prezenţi la Festivalul de Comedie din Braşov pe 15 şI pe 16 mai şi între ele repetiţii, apariţii tv, sesiuni de autografe la Bookfest…E cea mai plină luna din viaţă mea şi cea mai frumoasă. Vom avea un 1 iunie meritat şi MINUNAT.

  Cristina Popa sau FIFI este producător TV. Vine în dotare cu o căldură extraordinară și o bunătate ce te fac instantaneu să simți că o cunoști de când lumea. O găsiți pe FIFI ȘTIE, blogul în care povestește provocările vieții unei femei super ocupate și divulgă necenzurat discuțiile pe care le are cu prietenele ei. Vei vedea, pe Fifi nu poți decât să o iubești! 

  COMENTARII

  Nucile şi beneficiile lor

  acum 9 minute

  Nucile au un conţinut important de minerale. Printre acestea se numără: manganul , cuprul limitează formarea radicalilor liberi, potasiul şi calciul şi seleniu.

  Maria Căpitănescu, mărturisiri savuroase. A făcut cel mai nebunesc gest de dragul unui bărbat!

  acum 11 minute

  Ce nu face omul în numele iubirii?! Niciun sacrificiu nu e prea mare atunci când vine vorba despre dragoste. Iar Maria Capitanescu ştie cel mai bine acest lucru. A facut cel mai nebunesc gest de dragul unui barbat!

  Horoscopul Zilei, 25 iunie 2017. Entuziasm și idealism fără limte pentru scorpioni

  acum 13 minute

  Berbec. O perioada importanta pentru cei mai tineri, dornici sa isi intemeieze o familie ori sa inceapa o afacere in care sa aiba eventual si sprijinul celor apropiati. Veti discuta cu partenerul de viata asupra unei locuinte vazute recent si poate va veti hotara asupra ei.

  Anca Serea, o mamă grijulie

  acum 15 minute

  Anca Serea este, cu siguranţă, una dintre cele mai responsabile mămici din showbiz-ul autohton. Chiar şi când este pe picior de plecare în concediu se gândeşte tot la copiii ei.

  Delia, probleme la unul dintre ochi, în vacanță

  acum 17 minute

  Cum s-a terminat vacanţa, s-a sfârşit şi norocul pentru Delia. Artista se confruntă cu o nouă problemă de sănătate, iar acest lucru a necăjit-o teribil.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  DivaHair

  divahair.ro


  Observator.TV


  Top stiri
  A1.ro
  Observator.TV
  SpyNews
  AntenaStars.ro