• VINERI, 30 DECEMBRIE 2016

  Marile pierderi ale culturii româneşti din acest an!

   Regina Ana a României, actorii Mircea Albulescu, Marin Moraru, Radu Beligan, Sebastian Papaiani şi Ioan Gyuri Pascu, pictorul Paul Ghersim, matematicianul Solomon Marcus şi profesorul Ion Ianoşi, scriitorii Silvia Kerim, Romulus Rusan şi fostul lider liberal Radu Câmpeanu se numără printre personalităţile care au decedat în 2016.

  Actorul George Alexandru a murit pe 1 ianuarie, la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, după ce a suferit o infecţie abdominală gravă. La Teatrul Nottara a fost prezent pe afiş din anul 1987, iar printre ultimele spectacole în care a putut fi văzut pe scena instituţiei teatrale se numără ”Roman teatral”, după Mihail Bulgakov, şi ”Aniversarea”, de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, regizate de Vlad Massaci, şi ”Soţul păcălit”, de J.B.P. Molière, regizat de Mircea Cornişteanu. În film a început să joace din anul 1978, când regizorul Dinu Cocea i-a propus să intre în distribuţia lung-metrajului artistic ”Ecaterina Teodoroiu”. A mai avut apariţii în pelicule precum ”Casanova, identitate feminine”, regizat de Marius Barna, ”Nunta mută”, regizat de Horaţiu Mălăele, filme regizate de Sergiu Nicolaescu - ”Triunghiul morţii”, ”Mircea”, ”Punctul zero”, ”Ultima noapte de dragoste” şi ”Noi, cei din linia întâi”, dar şi în seriale de televiziune precum ”Băieţi buni”, regizat de Andrei Boncea.

  Ziarista şi scriitoarea Silvia Kerim a murit pe 18 ianuarie. S-a născut la Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Franceză. A debutat ca ziaristă la Contemporanul, România liberă, precum şi la revista Cinema şi prestigioasa revistă Secolul 20. A lucrat apoi la Radio România la Direcţia Culturală, în redacţia "Teatru la microfon", "Teatru la microfon pentru copii". A fost şef al secţiei Arte. A lucrat ca producator delegat la Casele de Filme din Cadrul Consiliului Culturii semnând în această calitate. A primit Ordinul "Meritul Cultural - în grad de Cavaler" acordat de preşedintele României în anul (2004). A fost declarată "Femeia anului 2004", titlu acordat de American Biographical Institute. A fost autoarea a numeroase cărţi pentru copii, premiate toate: ”Bunica Albă”, ”Poarta de sticlă”, ”Semnul de iarbă”, ”Povestiri despre prietenii mei”, ”O poveste cu nouă poveşti”, ”Puf”.

  Istoricul Mihnea Berindei a încetat din viaţă pe 19 aprilie, la Veneţia. Mihnea Berindei, istoric, autorul mai multor studii de turcologie publicate în special Franţa, a abordat în ultimii ani subiecte de istoria contemporană a României. A fost unul dintre membrii Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi coeditorul volumului ”Istoria comunismului din România: documente. Perioada Gheorghe-Gheorghiu-Dej (1945-1965)”, Humanitas, 2009. Mihnea Berindei a fost membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului, transformat, în anii '80, în Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, al cărei purtător de cuvânt şi vicepreşedinte a şi fost.

  Citeşte mai departe pe News.ro!

  COMENTARII

  E oficial: Epidemia de rujeolă este cauzată de lipsa vaccinării ca rezultat al informării insuficiente

  acum 4 ore

  Cauzele reale ale epidemiei actuale sunt lipsa vaccinarii/imunizarii populatiei infantile/adulte.

  STUDIU: Ce popor este fruntaş la consumul de alcool în exces? Care sunt motivele pentru care oamenii beau atât de mult

  acum 1 zile

  Presiunea integrarii, stresul si depresia sunt principalele motive pentru care oamenii beau mult.

  "Balena Albastră" face din nou victime! În ce ţară a mai început să se practice acest joc mortal

  acum 3 zile

  Jocul este practicat în principal de grupuri inchise pe retele de socializare.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Top stiri
  A1.ro
  Observator.TV
  SpyNews
  AntenaStars.ro