• MARTI, 29 MAI 2018

  5 probleme de sănătate cauzate de sedentarism

  Lipsa mișcării este unul dintre cele mai periculoase lucruri la care îți poți supune corpul. La nivel global, 1 din 4 adulți nu fac suficientă mișcare, conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății.

  Pe lângă riscul apariției obezității, care a fost îndelung mediatizat întru conștientizare, stilul de viață sedentar poate cauza și o serie de alte probleme de sănătate. Dacă nu ți-ai pregătit deja echipamentul sportiv, iată cinci afecțiuni care pot apărea din cauza activităților statice și care te vor pune pe gânduri și pe banda de alergat:

  1. Afecțiunile cardiovasculare

  Stilul de viață sedentar poate fi o cauză a apariției unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, angina pectorală, ateroscleroza sau tromboza profundă. Deteriorarea sistemului circulator este, de altfel, mai comună în rândul persoanelor care desfășoară activități statice, precum este munca de birou.

  2. Osteoporoza

  Prin sport nu solicităm și menținem sănătatea doar pentru sistemul circulator și pentru cel muscular, ci și pentru cel osos. În lipsa activității fizice, rezistența oaselor poate să scadă considerabil. Astfel, între sedentarism și osteoporoză există o legătură strânsă.

  3. Coxartroza

  Deși în general este o afecțiune specifică persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, coxartroza, cunoscută și drept osteoartroza șoldului, poate să își facă apariția și în rândul tinerilor. Pe lângă predispozițiile specifice, care includ displazia de șold sau traumatismele locale, sedentarismul poate reprezenta un factor de risc pentru instalarea acestei afecțiuni.

  4. Diabetul zaharat

  Activitatea fizică reglează nivelul zahărului din sânge. În absența acesteia, caloriile consumate cresc nivelul de zahăr și, implicit, pe cel de glucoză, suprasolicitând astfel pancreasul și stimulând producția de insulină.

  5. Depresia și anxietatea

  În timpul activității fizice, nivelul de stres se reduce, datorită creșterii nivelului de endorfine. De aceea, afecțiuni precum depresia și anxietatea sunt mai des întâlnite în rândul persoanelor care au un stil de viață sedentar.

  Sursă foto: Shutterstock

  COMENTARII

  3 obiceiuri casnice pentru sănătatea ta

  acum 9 zile

  Bacteriile, praful, mucegaiul sau alimentele nepotrivite sunt doar câteva dintre lucrurile care îți pot cauza afecțiuni și neplăceri în acest sens, însă cu puțină disciplină le poți elimina din casa ta fără eforturi financiare prea mari.

  Înotul și lentilele de contact - tot ce trebuie să știi despre asta

  acum 18 zile

  Indiferent dacă te pregătești să înoți într-o piscină sau vrei să te relaxezi departe de țărm la mare, nu uita să îți dai jos lentilele cu câteva minute înainte să intri în apă.

  Totul despre lentilele de contact colorate

  acum 25 zile

  Lentilele de contact colorate sunt o alternativă excelentă pentru cei care vor o schimbare radicală sau care doar vor să se “joace” puțin cu trăsăturile lor naturale.

  Tot ce trebuie să știi despre Spirulină

  acum 26 zile

  Beneficiile acestui deosebit organism de tip vegetal sunt utilizate în întărirea sistemului imunitar și în diversele afecțiuni cu care se confruntă populația actuală, precum profilaxia afecțiunilor cardiovasculare, cancerelor, în diabet etc.

  Ce înseamnă consultul ginecologic?

  acum 38 zile

  Femeile au deseori îngrijorări și senzații de respingere atunci când vine vorba despre consultul ginecologic. Și pentru că în cea mai mare parte din cazuri, acceptarea și conștientizarea nevoii investigației trebuie indusă inițial la nivel mental, lucrurile trebuie să înceapă cu educație corespunzătoare

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Observator.TV


  Top stiri
  PoveștiCOOL
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit&Co! Sâmbătă și duminică, de la ora 12.30
  Citește mai mult... »