• JOI, 22 DECEMBRIE 2016

  Ce să facem ca să avem sărbători cu adevărat fericite. Sfaturi ale specialiștilor pentru a evita depresia

   hepta.ro

  Urarea "Sărbători fericite" este una dintre cele mai obișnuite pe care le auzim sau le facem înainte de Crăciun sau în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Cât de fericite sunt însă de obicei sărbătorile și ce anume influențează modul în care ne simțim în aceste zile speciale alături de cei apropiați?

  Ce putem face pentru a avea sărbători cât mai liniștite cu putință sau pentru a trece prin această perioadă fără a deveni mai obosiți și mai stresați decât înainte?

  Sunt câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă psihologii, în încercarea de a le oferi celor care se tem de stresul și de depresia din sezonul sărbătorilor câteva recomandări care să-i ajute să-și mențină echilibrul emoțional într-una dintre cele mai agitate perioade ale anului.

  Un studiu sociologic recent făcut public de directmatin.fr arată că, dacă opt francezi din zece consideră Crăciunul un moment de bucurie și distracție împreună cu alții, pentru mulți acesta este o sursă de stres și de constrângeri.

  Potrivit unui sondaj de pe opinie al Opinionway pentru firma de asigurări Amaguiz realizat la finalul lunii octombrie pe un eșantion de 1.029 de persoane, 35% dintre francezi văd sărbătoarea Crăciunului ca pe o "obligație" de care se tem. Un alt studiu Yougov pentru MaReduc, pe un eșantion reprezentativ de 1.222 de de persoane, arăta, de asemenea, la începutul lui noiembrie, că 19% dintre persoanele intervievate considerau sărbătorile de la sfârșitul anului un moment stresant, solitar sau chiar deprimant.

  În rândul celor stresați de apropierea Crăciunului, sursele de angoasă sunt multiple. Cheltuielile excesive se află pe primul loc (54%), în timp ce teama de a vedea reapărând tensiuni și dispute familiale este prezentă la 34 dintre respondenții Yougov și 36% dintre cei ai Opinionway.

  Printre alte motive de îngrijorare, mai mult sau mai puțin triviale, din această perioadă sunt și cele privind riscul de a lua în greutate din cauza repausului exagerat (30%), teama de a se răni deschizând stridii (10%) sau cea de un incendiu provocat de decorațiile luminoase din brad (8%).

  Dincolo de angoasele pe care le provoacă perioada, unii o asimilează și cu o suită de obligații care sunt foarte aproape să devină corvezi. Printre constrângerile cele mai frecvent menționate sunt găsirea de idei de cadouri pentru apropiați (57%), dificultatea de a aduna laolaltă întreaga familie (56%) sau obligația de a înmulți ieșirile în oraș (47%). Pentru 45% dintre francezi, Crăciunul este chiar sinonim cu un maraton epuizant.

  În ciuda tuturor acestor probleme, magia Crăciunului nu a dispărut cu totul, scrie directmatin.fr. Potrivit celor două studii citate, între 82% (OpinionWay) și 86% dintre francezi îl vor sărbători și îl consideră încă un moment care musai trebuie petrecut cu cei apropiați. În cazul a 15% dintre ei, Crăciunul este chiar o "sărbătoare care rămâne magică" și pe care o așteaptă "cu nerăbdare".

  În cazul celor care însă nu sunt atât de norocoși, sărbătorile de sfârșit de an pot fi însă un motiv de stres și chiar de depresie. Potrivit psihologului Kevin Hooker, maior în cadrul bazei forțelor aeriene Edwards, din California, aceste probleme emoționale sunt de multe ori rezultatul a trei principali factori declanșatori — relațiile, situația financiară și suprasolicitarea fizică — și înțelegerea lor ne poate ajuta să plănuim anticipat cum să reducem stresul asociat cu ele.

  Relațiile pot provoca agitație, conflict sau stres în orice moment al anului, dar tensiunile sunt adesea amplificate în timpul sărbătorilor. Conflictele și neînțelegerile familiale se pot intensifica, în special dacă toată lumea se va afla împreună timp de mai multe zile. Există un mare potențial pentru apariția situațiilor conflictuale când există atâtea nevoi și interese care trebuie satisfăcute. Pe de altă parte, oamenii care își petrec sărbătorile fără cei iubiți s-ar putea simți singuri și triști.

  De asemenea, cheltuielile excesive de sărbători pe cadouri, călătorii, mâncare și distracție pot spori și ele stresul, în condițiile în care fiecare încearcă să se simtă bine și în același timp să se asigure, pe cât posibil, că fiecare persoană de pe lista de Crăciun este mulțumită.

  Nu în ultimul rând, psihologul atrage atenția asupra gradului de solicitare fizică, întrucât succesiunea din care fac parte goana după cumpărături, participarea la petreceri și pregătirea meselor de sărbători poate fi extenuantă. Senzația de extenuare poate spori și mai mult stresul, creând un circ vicios.

  Exercițiul fizic și somnul, care sunt de cele mai multe antidoturi perfecte pentru stres și oboseală, ajung în această perioadă pe planul doi, devenind mai puțin importante decât treburile gospodărești și ieșirile în oraș. Însă, atrage atenția maiorul Kevin Hooker, suprasolicitarea fizică, stresul, lipsa exercițiilor fizice și consumul excesiv de mâncare și băutură sunt ingrediente pentru o stare nu tocmai tonică în perioada sărbătorilor.

  Iată 11 recomandări ale acestui psiholog, publicate pe site-ul bazei aeriene Edwards din California, pentru a împiedica depresia obișnuită din perioada sărbătorilor să se transforme într-una cronică:

  1. Acceptați-vă sentimentele. Înțelegeți faptul că sentimentele în sine nu sunt bune sau rele. Există o mare varietate de motive pentru care oamenii se pot simți triști sau supărați în sezonul sărbătorilor. Nu trebuie să vă forțați să fiți fericiți doar pentru că aceasta este așteptarea pe care o au ceilalți pentru perioada de sărbători. Poate fi de ajutor să acceptați pur și simplu ceea ce simțiți și să găsiți un mod sănătos să exprimați această emoție.

  2. Căutați sprijin. Dacă vă simțiți izolați sau deprimați, căutați membri ai familiei și prieteni, sprijinul comunității sau pe cel religios. De aici poate veni susținerea sau compania atât de necesară în asemenea momente. De asemenea, puteți lua în considerare să vă implicați în proiecte de voluntariat. Dacă vă implicați și îi ajutați pe alții asta vă poate face să vă simțiți mai bine și, în același timp, vă lărgește cercul de cunoștințe. În același timp, este bine să căutați ajutor pentru organizarea propriilor reuniuni de Crăciun, precum și pentru pregătirea meselor festive și curățenie. Nu trebuie să le faceți pe toate singur/ă.

  3. Fiți realiști. Pe măsură ce familiile se schimbă și cresc, tradițiile se schimbă și ele. În unele cazuri tradițiile pot fi menținute, dar în altele acest lucru s-ar putea dovedi imposibil. Când schimbarea pare iminentă, găsiți căi de a păstra viu spiritul vechilor tradiții. De exemplu, dacă întreaga familie nu se mai poate aduna într-un singur loc, găsiți moduri de a sărbători împreună de la distanță, prin partajarea de fotografii, schimbul de e-mailuri sau discuții prin legătură video pe internet.

  4. Lăsați deoparte neînțelegerile. Încercați să acceptați membrii familiei și prietenii așa cum sunt, chiar dacă nu se ridică pe deplin la înălțimea așteptărilor pe care le aveți. Lăsați nemulțumirile pe care le aveți pentru un moment mai potrivit de discuție. În condițiile în care stresul este mare și oamenii ajung în general să facă multe lucruri pe care nu le fac în timpul anului, sărbătorile ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru a petrece "momente de calitate" alături de cei apropiați. Încercați să fiți înțelegători dacă ceilalți se supără sau sunt distrași când ceva merge rău. Șansele sunt destul de mari ca ei să resimtă stresul sărbătorilor ca și voi.

  5. Întocmiți un buget și respectați-l. Înainte de a merge la cumpărături, luați o decizie privind banii pe care îi puteți cheltui pe cadouri și alte obiecte. Apoi asigurați-vă că îl respectați. Dacă nu faceți asta, este posibil să vă simțiți anxios și tensionat luni de zile după aceea din cauza faptului că vă chinuiți să vă plătiți facturile sau datoriile. Evitați să-i copleșiți pe ceilalți cu o avalanșă de cadouri în încercarea de a-i face fericiți. În multe cazuri, emoțiile pozitive generate de lucruri tangibile durează puțin. O alternativă ar fi să faceți o donație în scop caritabil sau să faceți daruri realizate acasă.

  6. Faceți planuri în avans. Stabiliți anumite zile pentru cumpărături, gătit, vizitarea prietenilor sau alte activități. Gândiți-vă la meniurile pe care le veți găti de sărbători și faceți o singură deplasare pentru achiziționarea de alimente și ingrediente. Asta va face să preîntâmpinați agitația de ultim moment pentru a cumpăra ingrediente lipsă și aveți timp să faceți din nou o plăcintă dacă nu a ieșit bine de prima dată. Rezervați-vă timp suplimentar pentru călătorii pentru ca întârzierile să nu vă agraveze stresul.

  7. Învățați să spuneți "nu". Credeți sau nu acest lucru, ceilalți vor înțelege dacă nu puteți participa la unele proiecte sau activități. Dacă veți spune "da" numai lucrurilor pe care doriți să le faceți, veți evita să vă simțiți copleșiți sau să aveți resentimente. Dacă nu este posibil să spuneți "nu" unui anumit lucru, încercați să scoateți o altă obligație din agendă pentru a recupera timpul pierdut.

  8. Evitați renunțarea cu totul la obiceiurile sănătoase. Nu lăsați sărbătorile să devină un "liber" la toate poftele alimentare. O anumită indulgență nu este rea, dar excesul ar putea amplifica stresul și sentimentul de vinovăție. Serviți o gustare sănătoasă înaintea petrecerilor de sărbători pentru a nu exagera apoi cu dulciurile, aperitivele sau băutura. Continuați să dormiți suficient și faceți-vă timp pentru activități fizice.

  9. Luați-vă un răgaz. Petreceți fie și doar 15 minute singuri, fără a fi distrași de nimic, ar putea fi suficient pentru a vă asigura energia de care aveți nevoie pentru ceea ce trebuie să faceți. Duceți-vă într-un loc liniștit, chiar dacă este toaleta, pentru câteva momente de singurătate. Plimbați-vă după lăsarea nopții și uitați-vă la stele. Ascultați muzica ce vă liniștește. Găsiți ceva care vă limpezește mintea, vă reduce ritmul respirației și vă restabilește senzația de calm și de bunăstare.

  10. Regândiți-vă rezoluțiile. Pentru că rezoluțiile de Anul Nou vă pot pregăti calea pentru eșec, gândiți-vă la ceva rezonabil ce ați putea realiza. Nu luați decizia de a vă schimba complet viața pentru a compensa greșeli din trecut. Încercați, în schimb, să reveniți la rutine simple, specifice unui stil de viață sănătos. Stabiliți-vă scopuri mai bine precizate, mai mici, într-un calendar rezonabil. Alegeți rezoluțiile care vă vor ajuta să vă simțiți valoroși și vă vor aduce mai mult decât momente trecătoare de fericire.

  11. Nu vă mai gândiți la perfecțiune. Emisiunile speciale de sărbători sunt pline de "happy end"-uri, dar în viața reală oamenii nu găsesc de obicei soluții perfecte la problemele pe care le au într-o oră sau două. Încercați să înțelegeți ce lucruri puteți controla și apoi să le influențați pe acelea. Nu în ultimul rând, faceți tot posibilul pentru a accepta lucrurile pe care nu le puteți controla. Acceptați că lucrurile nu vor fi perfecte și chiar așteptați-vă la asta.

  COMENTARII

  5 superalimente pe care ar trebui să le incluzi în meniul tău zilnic

  acum 2 zile

  Aceste superalimente îţi vor da un plus de energie şi îţi oferă doza zilnică necesară de vitamine şi nutrienţi pentru a te simţi şi pentru a fi în formă, iar partea bună este că le poţi include în meniul tău chiar de azi.

  6 obiecte din casa ta care îți pot provoca alergii

  acum 10 zile

  Alergiile căpătate din cauza obiectelor din casă au devenit în ultimii ani tot mai răspândite.

  3 avantaje esentiale ale implantului dentar la care nu v-ati gandit!

  acum 11 zile

  Dincolo de faptul ca prin implant dentar se recapata functia de masticatie, acesta contribuie in mod major la obtinerea unui stil de viata mai bun prin faptul ca persoana in cauza isi redobandeste un zambet placut.

  Lentilele de contact: design și utilitate

  acum 19 zile

  Dacă v-ați hotărât să renunțați la ochelarii de vedere sau vreți să luați o pauză de la ei pentru un eveniment special, lentilele de contact sunt o alegere excelentă. Așa cum există ochelari de vedere de mai multe feluri pentru a putea corecta diferite defecte de vedere,...

  Lentilele de contact, alternativa estetica pentru a masca deficientele vizuale

  acum 19 zile

  Timpurile prezente surprind majoritatea populatiei cu mici deficiente de ordin vizual, cauzate de utilizarea excesiva a dispozitivelor inteligente a telefoanelor mobile, a televizoarelor si a calculatoarelor. Intr-o categorie aparte se regasesc si persoanele care lucreaza cu documente fizice,...

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Observator.TV


  Top stiri
  PoveștiCOOL
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit&Co! Sâmbătă și duminică, de la ora 12.30
  Citește mai mult... »