• VINERI, 30 DECEMBRIE 2016

  STUDIU: Suplimentele cu ulei de pește luate în sarcină pot reduce riscul de astm în cazul copiilor

   Suplimentele cu ulei de pește administrate femeilor gravide în ultimele trei luni de sarcină ar putea reduce riscul de astm sau de wheezing - numit și respirație șuierătoare - în primii trei ani de viață ai copiilor lor. Aceasta este concluzia unui studiu publicat miercuri, realizat recent în Danemarca pe 695 de femei însărcinate, informează Reuters.

  Copiii ai căror mame s-au aflat în grupul placebo primind 2,4 grame de ulei de măsline zilnic au avut un risc de 23,7 de apariție a astmului și respirației șuierătoare. Copiii ai căror mame au luat capsule cu aceeași cantitate de ulei de pește au avut un risc de a dezvolta aceste afecțiuni de 16,9%. Diferența de aproape 7% se traduce printr-o reducere a riscului cu 30,7% în primii trei ani de viață.

  Cel mai mare beneficiu al administrării de suplimente cu ulei de pește s-a observat în cazul copiilor ai căror mame au avut inițial niveluri scăzute a două ingrediente-cheie din uleiul de pește: acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DPA), situație care poate provoca o vulnerabilizare a nou-născuților în fața inflamațiilor și poate duce la un răspuns exagerat al sistemului imunitar — un factor important în declanșarea astmului și a afecțiunilor asociate.

  În cazul copiilor ai căror mame aveau niveluri scăzute ale EPA și DHA și au luat ulei de pește rata de apariție a astmului și a respirației șuierătoare a fost de 17,5%. În cazul copiilor ai căror mame cu niveluri scăzute de EPA și DHA au luat ulei placebo riscul de a dezvolta aceste afecțiuni respiratorii a fost de 34,1%.

  De asemenea, s-a constatat că suplimentele cu ulei de pește au condus la scăderea riscului de apariție a infecțiilor de tract respirator, de la 39,1%, în cazul copiilor ai căror mame au luat placebo, la 31,7% în cazul celor au beneficiat de ulei de pește.

  Femeile au început să ia ulei de pește și capsule placebo cu ulei de măsline în săptămâna 24 de sarcină și au continuat până la o săptămână după naștere.

  Pentru a se bucura de efectele subliniate de acest studiu, femeile pot mânca pește în loc să apeleze la suplimente, însă "trebuie să-ți placă foarte mult peștele pentru a obține cantitatea suficientă (de ulei de pește — n.r.) din dietă", a declarat pentru Reuters dr. Hans Bisgaard de la Universitatea din Copenhaga.

  Unul din cinci copii sunt afectați de tulburări respiratorii precum astmul și respirația șuierătoare. În ultimele decenii, rata acestora s-a dublat în țările occidentale, mai arată sursa citată.

  Studiul a fost publicat în "The New England Journal of Medicine".

  Organizația Mondială a Sănătății recomandă maximum 3 grame de ulei de pește pe zi motivând că depășirea acestei doze poate crește riscul de sângerări, hipotensiune și poate interacționa negativ cu alte medicamente sau vitamine precum A, D și E.

  COMENTARII

  3 afecțiuni ale inimii pe care trebuie să le previi

  acum 24 zile

  Bolile cardiovasculare situează România pe locul 3 în Europa drept cauză a decesului.

  4 boli grave care se pot ascunde în spatele unei banale depresii

  acum 73 zile

  Un studiu revoluționar publicat de jurnalul medical Neurology a scos la iveală faptul că persoanele care suferă de depresie (diagnosticată clinic) au șanse de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson

  Cele 6 lucruri esențiale care te fac un partener de încredere pentru un diabetic

  acum 101 zile

  Iata care sunt cele sase lucruri esențiale pe care sa le faci ca sa ii oferi sprijinul potrivit partenerului cu diabet.

  Cum să faci sport dacă nu îţi place la sală. 4 moduri plăcute în care poţi face mișcare

  acum 109 zile

  Iată câteva moduri în care poți face sport fără să mergi la sală.

  7 efecte mai puțin cunoscute pe care zahărul le are asupra sănătății tale

  acum 118 zile

  Diabetul, bolile de inimă, problemele la nivelul danturii și creșterea în greutate - pe acestea, cu siguranță, le știi. Consumul de zahăr are însă multe alte consecințe despre care nu auzi vorbindu-se foarte des și care sunt la fel de periculoase.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Observator.TV


  Top stiri
  Happy Day
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Vlad Gherman este “Don Apetit”! De luni până miercuri, de la ora 12.30
  Citește mai mult... »