LUNI, 23 AUGUST 2010
Tot ce trebuie sa stii despre artroza de glezna

Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti, detaliaza pentru cititorii Jurnalului de sanatate factorii care pot favoriza aparitia artrozei de glezna.
De asemenea, impreuna cu profesor doctor Eugen Caracas (foto), kinetoterapeut principal la aceeasi institutie medicala, va propunem o serie de exercitii care ajuta la refacerea mobilitatii si la eliminarea durerilor.
"Cel mai frecvent motiv pentru care se instaleaza artroza de glezna este leziunea anterioara a acestei articulatii. Astfel, in cazul pacientilor care au avut o fractura de glezna, cartilajul poate fi afectat si poate duce la artroza de glezna accelerata; de asemenea, osteonecroza poate duce la acelasi rezultat", afirma medicul Diaconescu.
POLIARTITA REUMATOIDA
O alta cauza des intalnita este poliartita reumatoida. "Aceasta afectiune poate determina inflamatia cartilajului cu degenerare ulterioara", mai spune specialistul in recuperare. De asemenea, cauze care favorizeaza acest tip de artroza sunt: infectiile, predispozitia genetica si greutatea corporala.
Medicul Sebastian Diaconescu detaliaza fiecare dintre aceste cauze.
"Daca o infectie se localizeaza in zona articulatiei gleznei, aceasta poate suferi leziuni permanente. Infectia, in cazul unei articulatii, poate duce la leziuni permanente. In ceea ce priveste predispozitia genetica, contributia nu este foarte bine stabilita, insa exista persoane care au tendinta de a dezvolta artroze mai devreme decat altele.
In opinia specialistilor, supraponderabilitatea si obezitatea reprezinta factori determinanti, deoarece maresc presiunea pe articulatiile membrului inferior."
SIMPTOMATOLOGIA
In cazul acestei afectiuni, pacientii se prezinta la medic din cauza durerii ce se localizeaza in jurul articulatiei gleznei. Alte simptome asociate artrozei de glezna sunt: scaderea mobilitatii, edem in jurul articulatiei, deformare articulara, instabilitate articulara. In acest caz, diagnosticul este pus pe baza istoricului medical, al simptomatologiei. De mare importanta sunt examenul fizic si examinarea radiologica.
TRATAMENT
Medicul consultat de Jurnalul de sanatate face si cateva precizari legate de tratamentul administrat in cazul artrozei de glezna. "Una dintre cele mai usoare si la indemana metode de indepartare a durerii este schimbatul incaltamintei. De asemenea, de multe ori, talonetele calmeaza simptomatologia.
Modificarea activitatii reprezinta o parte importanta a tratamentului, pacientii trebuind sa limiteze unele activitati ca alergatul si sariturile. Pentru ca sedentarismul trebuie evitat cu price pret, chiar si de catre persoanele care sufera de artroza la glezna, se recomanda inotul si mersul pe bicicleta."
Durerile cauzate de artroza de glezna pot fi calmate gratie kinetoterapiei. Exercitiile au rolul de a mentine sau de a spori mobilitatea articulara si echilibrul, dar si de a creste forta musculara. Daca masurile recomandate nu au efectul dorit (nu amelioreaza durerea), trebuie luat in considerare tratamentul chirurgical, mai spune medicul Diaconescu.
RECOMANDARI:
scaderea in greutate
purtatul ortezelor glezna-picior, ce au rolul de a creste stabilitatea
in caz de nevoie, deplasarea trebuie sa se efectueze cu ajutorul unui baston
ATENTIE LA MEDICATIE!
In multe cazuri, este nevoie de medicamente antiinflamatoare. Astfel, pacientii care prezinta simptomatologie moderata trebuie tratati cu medicamente de acest tip. Specialistul in recuperare avertizeaza insa ca aceste medicamente trebuie administrate cu mare atentie din cauza unor potentiale efecte adverse. Un alt tratament il reprezinta injectiile cu cortizon. "Acestea sunt extrem de utile, mai ales in fazele dureroase acute, dar nu pot fi folosite decat la intervale de cel putin patru luni", mai precizeaza medicul Sebastian Diaconescu.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: peakrunningperformances.com
COMENTARII
5 superalimente pe care ar trebui să le incluzi în meniul tău zilnic
acum 17 oreAceste superalimente îţi vor da un plus de energie şi îţi oferă doza zilnică necesară de vitamine şi nutrienţi pentru a te simţi şi pentru a fi în formă, iar partea bună este că le poţi include în meniul tău chiar de azi.
6 obiecte din casa ta care îți pot provoca alergii
acum 8 zileAlergiile căpătate din cauza obiectelor din casă au devenit în ultimii ani tot mai răspândite.
3 avantaje esentiale ale implantului dentar la care nu v-ati gandit!
acum 9 zileDincolo de faptul ca prin implant dentar se recapata functia de masticatie, acesta contribuie in mod major la obtinerea unui stil de viata mai bun prin faptul ca persoana in cauza isi redobandeste un zambet placut.
Lentilele de contact: design și utilitate
acum 17 zileDacă v-ați hotărât să renunțați la ochelarii de vedere sau vreți să luați o pauză de la ei pentru un eveniment special, lentilele de contact sunt o alegere excelentă. Așa cum există ochelari de vedere de mai multe feluri pentru a putea corecta diferite defecte de vedere,...
Lentilele de contact, alternativa estetica pentru a masca deficientele vizuale
acum 17 zileTimpurile prezente surprind majoritatea populatiei cu mici deficiente de ordin vizual, cauzate de utilizarea excesiva a dispozitivelor inteligente a telefoanelor mobile, a televizoarelor si a calculatoarelor. Intr-o categorie aparte se regasesc si persoanele care lucreaza cu documente fizice,...

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...
Program TV
Happy Channel
Latest Happy News
tvhappy.ro
Observator.TV
Spynews
spynews.ro
Sâmbătă, 21 aprilie, la PoveștiCOOL, Criss și Vlad vă invită într-o călătorie culturală
Porțile Centrului Cultural Yunus Emre se deschid pentru telespectatorii Happy Channel. Institutul se pregătește pentru Școala de vară în cadrul căreia cursanții pot lua parte la o serie de acțiuni.

Duminică, 22 aprilie, la Cine COOL. După 46 de ani de carieră, Vlad Rădescu face mărturisiri neașteptate
Duminică (22 aprilie), de la ora 15:30, Irina Margareta Nistor îl are invitat la "Cine COOL" pe marele actor Vlad Rădescu.

”Poldark”, serialul ce te va ține cu sufletul la gură. Din 22 aprilie, la Happy Channel
”Poldark” este un serial de excepție, cu 27 nominalizări și alte 7 premii adjudecate la festivalurile de film, pe care îl poți urmări la postul Happy Channel, din 22 aprilie, în fiecare duminică, de la ora 20.00.

Happy Channel va difuza ”Neveste disperate”, serial distins cu șapte premii Emmy și trei Globuri de Aur
Din 23 aprilie, postul Happy Channel va difuza serialul ”Neveste disperate” (Desperate Housewives), de luni până joi, de la ora 22.00.

Kerem Bürsin a luat lecții de box pentru rolul din “Inima orașului”
În exclusivitate în România, Happy Channel aduce în fața telespectatorilor “Inima orașului” (”Heart of the City”), un nou serial turcesc, lansat în 2017.

Protagonista din ”O Cenușăreasă la Rio” a debutat ca actriță la doar 7 ani
Marina Ruy Barbosa, actrița care intepretează rolul principal, a debutat în lumea filmului încă de la vârsta de 7 ani, în telenovela ”Sabor da Paixão”, produsă de Rede Globo.

A jucat în sute de filme! Ce CV impresionant are Sergio Goyri, alias Fausto din ”Să te ierte Dumnezeu, nu eu”
Sergio Goyri, alias Fausto López din ”Să te ierte Dumnezeu, nu eu”, are un CV impresionant la capitolul apariții în fața camerei de filmat.

Fă cunoștință cu actorul polivalent din ”O poveste de iubire”. E economist, fotomodel, DJ și prezentator TV
Vineri și sâmbătă, de la ora 21:00, Happy Channel difuzează serialul turcesc “Love Story”.


POVEȘTICOOL