• MARTI, 29 MAI 2018

  Tot ce trebuie să știi despre Spirulină

  Ce este Spirulina?

  Este incontestabilă, în ultimele decenii, atenția acordată studiului algelor, mai ales, celor microscopice. Cea care se bucură de o atenție deosebită este alga cunoscută sub denumirea de “Spirulina platensis”. Se pare că existența acestei alge este constatată de mai bine de 500 de milioane de ani și este cunoscut faptul că faraonii Egiptului Antic, precum și alte civilizații precum cea Mayasă și Aztecă o utilizau drept hrană. După cum e știe, aceasta se găsește cu preponderență în zonele tropicale și subtropicale, dar și în zonele temperate (în Moldova), acolo unde există bazine cu apă alcalină. În anii 60’, studiile biologice ale unor specialiști au evidențiat componenții chimici ale acestei alge, valoarea acestora depășind-o cu mult pe cea a altor specii studiate.

  La ce se întrebuințează Spirulina?

  Beneficiile acestui deosebit organism de tip vegetal sunt utilizate în întărirea sistemului imunitar și în diversele afecțiuni cu care se confruntă populația actuală, precum profilaxia afecțiunilor cardiovasculare, cancerelor, în diabet etc. Cum este posibil acest lucru? Prin conținutul unic al acestei alge din care se pot enumera: acizi aminici liberi, toate vitaminele liposolubile, dar și hidrosolubile, acizi grași nesaturați și saturați, diverși hormoni vegetali, substanțe active. Astăzi se cunoaște conținutul său proteic de până la 70%, dintre 50% fiind reprezentat de albumină. Mai mult, Spirulina conține un polimer mucilaginos ce intră în constituția peretelui celulelor, fapt ce îi conferă avantajul de a fi descompusă facil de către sucurile digestive. Pe lângă acest polimer, peretele celular mai este constituit și din alginati ce se află sub forma sărurilor de potasiu și o serie de polizaharide poliaminice ce au deosebita capacitate de eliminare din organism a elementelor precum plumbul, având astfel aplicabilitate în intoxicațiile cu acest metal, asa cum este afecțiunea denumită saturnism.

  Importanța componenților chimici ai spirulinei

  Proteinele – Așa cum am menționat, o proporție considerabilă este reprezentată de proteine, proporție în care au fost identificați aminoacizii necesari organismului viu, dar și neesențiali, precum acidul glutamic, acidul aspartic, prolina, serina etc.

  Hidratii de carbon (glucidele/zaharurile) – aceștia acoperă o proporție de 16,5% din biomasa Spirulinei. Aceste substanțe organice permit sinteza unor compuși intermediari din care se obțin proteine, lipide, cetoacizi, componente importante pentru organism datorită rolului energetic și structural pe care îl dețin.

  Lipidele – aceste componente constituie circa 7% din biomasa Spirulinei, dintre care mai mult de jumătate o constituie acizii grași. Deosebit de important este acidul alfa-linoleic- precursorul acidului arahidonic, acesta din urmă, participând la sinteza prostaglandinelor. Acești metaboliți participă în procese importante ale organismului, fiind cunoscut și rolul lor în reglarea reacțiilor sexuale.

  Carotenoizii – sunt prezenți în proporție de 0.3-0.4%. În urma efectuării de analize cromatografice au fost evidențiați: alfa și beta carotene, xantofil, criptoxantin, echihenon, luteina, zeaxantin, euglenanon. Este evidențiabil importanța carotenoizilor, beta-carotenul fiind precursorul vitaminei A, cu rolul bine-cunoscut asupra vederii și nu numai.

  Vitaminele – diversitatea vitaminelor din compoziția Spirulinei surprinde, putându-se menționa prezența acidului folic, acidului nicotinic (PP), piridoxinei (B6), tiaminei (B1), tocoferolului și, în special, prezența vitaminei E care este prezentă în cantitate mare.

  Compuși minerali – constituie 15% din compoziția Spirulinei, observându-se cantități considerabile de fier, fosfor, potasiu.

  Concluzie

  Spirulina nu este încă foarte cunoscută la noi, fiind regretabil faptul că toate cercetările pe această temă au rămas doar în laboratoarele de cercetare și neajungând să fie aplicabile în domeniile economiei naționale.

  Se poate constata, astfel, faptul că această algă se poate bucura de prevenția diverselor afecțiuni având și un real efect curativ. Mai mult, având în vedere compoziția sa chimică, Spirulina poate fi considerată planta cu cel mai bogat conținut în principii active.

  Sursa: pixabay.com

  COMENTARII

  Esti la primul tau implant dentar? Afla care sunt principalele etape ale acestei proceduri

  acum 6 zile

  Ce este un implant dentar si in ce consta fixarea acestuia?

  Lentile de contact de unică folosință: Avantaje pentru utilizatori

  acum 16 zile

  Porți ochelari de ceva timp și simți nevoia unei schimbări? Ai auzit diverse păreri despre cele mai noi lentile de contact și simți că a venit momentul să afli mai multe informații despre această variantă?

  Cele mai eficiente lacrimi artificiale: Recomandari importante pentru sanatatea ta

  acum 16 zile

  Sanatatea trebuie sa fie mereu pe primul loc in randul preocuparilor noastre. Stresul zilnic de la locul de munca, numeroasele indatoriri pe care trebuie sa le indeplinim si alti factori externi pot influenta considerabil starea noastra de sanatate. Din acest motiv, atunci cand avem grija sa ne...

  Colesterol mărit - investigații și remedii

  acum 21 zile

  Colesterolul mărit reprezintă, din păcate, o problemă pentru tot mai mulți români. Cu cât nivelul colesterolului este mai mare, cu atât crește și riscul dezvoltării bolilor cardiace.

  Durerile în piept - 5 cauze posibile pentru acest simptom

  acum 21 zile

  Pentru că inima este cel mai vital organ din zona pieptului, tindem să asociem orice durere localizată la acest nivel cu o problemă a cordului. Lucru ce poate fi atât adevărat, cât și fals, pentru că sunt o mulțime de cauze ce pot genera dureri în piept, fără însă a avea o legătură directă cu sănătatea inimii tale.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »