• MARTI, 29 MAI 2018

  Tot ce trebuie să știi despre Spirulină

  Ce este Spirulina?

  Este incontestabilă, în ultimele decenii, atenția acordată studiului algelor, mai ales, celor microscopice. Cea care se bucură de o atenție deosebită este alga cunoscută sub denumirea de “Spirulina platensis”. Se pare că existența acestei alge este constatată de mai bine de 500 de milioane de ani și este cunoscut faptul că faraonii Egiptului Antic, precum și alte civilizații precum cea Mayasă și Aztecă o utilizau drept hrană. După cum e știe, aceasta se găsește cu preponderență în zonele tropicale și subtropicale, dar și în zonele temperate (în Moldova), acolo unde există bazine cu apă alcalină. În anii 60’, studiile biologice ale unor specialiști au evidențiat componenții chimici ale acestei alge, valoarea acestora depășind-o cu mult pe cea a altor specii studiate.

  La ce se întrebuințează Spirulina?

  Beneficiile acestui deosebit organism de tip vegetal sunt utilizate în întărirea sistemului imunitar și în diversele afecțiuni cu care se confruntă populația actuală, precum profilaxia afecțiunilor cardiovasculare, cancerelor, în diabet etc. Cum este posibil acest lucru? Prin conținutul unic al acestei alge din care se pot enumera: acizi aminici liberi, toate vitaminele liposolubile, dar și hidrosolubile, acizi grași nesaturați și saturați, diverși hormoni vegetali, substanțe active. Astăzi se cunoaște conținutul său proteic de până la 70%, dintre 50% fiind reprezentat de albumină. Mai mult, Spirulina conține un polimer mucilaginos ce intră în constituția peretelui celulelor, fapt ce îi conferă avantajul de a fi descompusă facil de către sucurile digestive. Pe lângă acest polimer, peretele celular mai este constituit și din alginati ce se află sub forma sărurilor de potasiu și o serie de polizaharide poliaminice ce au deosebita capacitate de eliminare din organism a elementelor precum plumbul, având astfel aplicabilitate în intoxicațiile cu acest metal, asa cum este afecțiunea denumită saturnism.

  Importanța componenților chimici ai spirulinei

  Proteinele – Așa cum am menționat, o proporție considerabilă este reprezentată de proteine, proporție în care au fost identificați aminoacizii necesari organismului viu, dar și neesențiali, precum acidul glutamic, acidul aspartic, prolina, serina etc.

  Hidratii de carbon (glucidele/zaharurile) – aceștia acoperă o proporție de 16,5% din biomasa Spirulinei. Aceste substanțe organice permit sinteza unor compuși intermediari din care se obțin proteine, lipide, cetoacizi, componente importante pentru organism datorită rolului energetic și structural pe care îl dețin.

  Lipidele – aceste componente constituie circa 7% din biomasa Spirulinei, dintre care mai mult de jumătate o constituie acizii grași. Deosebit de important este acidul alfa-linoleic- precursorul acidului arahidonic, acesta din urmă, participând la sinteza prostaglandinelor. Acești metaboliți participă în procese importante ale organismului, fiind cunoscut și rolul lor în reglarea reacțiilor sexuale.

  Carotenoizii – sunt prezenți în proporție de 0.3-0.4%. În urma efectuării de analize cromatografice au fost evidențiați: alfa și beta carotene, xantofil, criptoxantin, echihenon, luteina, zeaxantin, euglenanon. Este evidențiabil importanța carotenoizilor, beta-carotenul fiind precursorul vitaminei A, cu rolul bine-cunoscut asupra vederii și nu numai.

  Vitaminele – diversitatea vitaminelor din compoziția Spirulinei surprinde, putându-se menționa prezența acidului folic, acidului nicotinic (PP), piridoxinei (B6), tiaminei (B1), tocoferolului și, în special, prezența vitaminei E care este prezentă în cantitate mare.

  Compuși minerali – constituie 15% din compoziția Spirulinei, observându-se cantități considerabile de fier, fosfor, potasiu.

  Concluzie

  Spirulina nu este încă foarte cunoscută la noi, fiind regretabil faptul că toate cercetările pe această temă au rămas doar în laboratoarele de cercetare și neajungând să fie aplicabile în domeniile economiei naționale.

  Se poate constata, astfel, faptul că această algă se poate bucura de prevenția diverselor afecțiuni având și un real efect curativ. Mai mult, având în vedere compoziția sa chimică, Spirulina poate fi considerată planta cu cel mai bogat conținut în principii active.

  Sursa: pixabay.com

  COMENTARII

  Somnul de noapte si 3 moduri simple prin care poti dormi mai bine

  acum 3 zile

  Un somn odihnitor iti aduce energie pentru o noua zi de lucru si este la fel de important ca alimentatia si exercitiile fizice pentru sanatatea ta.

  Ce aparate fitness poti folosi acasa in functie de rezultatele pe care le urmaresti

  acum 9 zile

  Cea mai comoda solutie pentru a exersa este achizitionarea unor aparate fitness pentru acasa, fapt ce te va scuti de drumurile facute spre si dinspre sala.

  5 motive pentru care nu e bine să lași străinii să îți atingă bebelușul

  acum 13 zile

  Este greu să le reziști bebelușilor. Au pielea roz și perfect catifelată, obrajii veșnic îmbujorați, miros bine, au mânuțele mici și poartă hăinuțe în miniatură.

  25 de lucruri pe care nu le știai despre apă

  acum 16 zile

  Știm că suntem formați 60% din apă, știm că trebuie să bem minimum doi litri de apă pe zi pentru a fi hidratați și sănătoși, dar întotdeauna proveniența apei pe care o consumăm trebuie să fie una sigură.

  5 moduri în care locul de muncă îți poate afecta starea psihică

  acum 25 zile

  Având în vedere că petreci o bună parte din zi la locul de muncă, e important să știi cum îți poate influența acesta starea psihică. Astfel, dobândești mai mult control asupra ta, a minții și a vieții tale și poți face mai ușor schimbări pozitive. Iată cum îți poate afecta locul de muncă starea psihică.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »