• MARTI, 29 MAI 2018

  Tot ce trebuie să știi despre Spirulină

  Ce este Spirulina?

  Este incontestabilă, în ultimele decenii, atenția acordată studiului algelor, mai ales, celor microscopice. Cea care se bucură de o atenție deosebită este alga cunoscută sub denumirea de “Spirulina platensis”. Se pare că existența acestei alge este constatată de mai bine de 500 de milioane de ani și este cunoscut faptul că faraonii Egiptului Antic, precum și alte civilizații precum cea Mayasă și Aztecă o utilizau drept hrană. După cum e știe, aceasta se găsește cu preponderență în zonele tropicale și subtropicale, dar și în zonele temperate (în Moldova), acolo unde există bazine cu apă alcalină. În anii 60’, studiile biologice ale unor specialiști au evidențiat componenții chimici ale acestei alge, valoarea acestora depășind-o cu mult pe cea a altor specii studiate.

  La ce se întrebuințează Spirulina?

  Beneficiile acestui deosebit organism de tip vegetal sunt utilizate în întărirea sistemului imunitar și în diversele afecțiuni cu care se confruntă populația actuală, precum profilaxia afecțiunilor cardiovasculare, cancerelor, în diabet etc. Cum este posibil acest lucru? Prin conținutul unic al acestei alge din care se pot enumera: acizi aminici liberi, toate vitaminele liposolubile, dar și hidrosolubile, acizi grași nesaturați și saturați, diverși hormoni vegetali, substanțe active. Astăzi se cunoaște conținutul său proteic de până la 70%, dintre 50% fiind reprezentat de albumină. Mai mult, Spirulina conține un polimer mucilaginos ce intră în constituția peretelui celulelor, fapt ce îi conferă avantajul de a fi descompusă facil de către sucurile digestive. Pe lângă acest polimer, peretele celular mai este constituit și din alginati ce se află sub forma sărurilor de potasiu și o serie de polizaharide poliaminice ce au deosebita capacitate de eliminare din organism a elementelor precum plumbul, având astfel aplicabilitate în intoxicațiile cu acest metal, asa cum este afecțiunea denumită saturnism.

  Importanța componenților chimici ai spirulinei

  Proteinele – Așa cum am menționat, o proporție considerabilă este reprezentată de proteine, proporție în care au fost identificați aminoacizii necesari organismului viu, dar și neesențiali, precum acidul glutamic, acidul aspartic, prolina, serina etc.

  Hidratii de carbon (glucidele/zaharurile) – aceștia acoperă o proporție de 16,5% din biomasa Spirulinei. Aceste substanțe organice permit sinteza unor compuși intermediari din care se obțin proteine, lipide, cetoacizi, componente importante pentru organism datorită rolului energetic și structural pe care îl dețin.

  Lipidele – aceste componente constituie circa 7% din biomasa Spirulinei, dintre care mai mult de jumătate o constituie acizii grași. Deosebit de important este acidul alfa-linoleic- precursorul acidului arahidonic, acesta din urmă, participând la sinteza prostaglandinelor. Acești metaboliți participă în procese importante ale organismului, fiind cunoscut și rolul lor în reglarea reacțiilor sexuale.

  Carotenoizii – sunt prezenți în proporție de 0.3-0.4%. În urma efectuării de analize cromatografice au fost evidențiați: alfa și beta carotene, xantofil, criptoxantin, echihenon, luteina, zeaxantin, euglenanon. Este evidențiabil importanța carotenoizilor, beta-carotenul fiind precursorul vitaminei A, cu rolul bine-cunoscut asupra vederii și nu numai.

  Vitaminele – diversitatea vitaminelor din compoziția Spirulinei surprinde, putându-se menționa prezența acidului folic, acidului nicotinic (PP), piridoxinei (B6), tiaminei (B1), tocoferolului și, în special, prezența vitaminei E care este prezentă în cantitate mare.

  Compuși minerali – constituie 15% din compoziția Spirulinei, observându-se cantități considerabile de fier, fosfor, potasiu.

  Concluzie

  Spirulina nu este încă foarte cunoscută la noi, fiind regretabil faptul că toate cercetările pe această temă au rămas doar în laboratoarele de cercetare și neajungând să fie aplicabile în domeniile economiei naționale.

  Se poate constata, astfel, faptul că această algă se poate bucura de prevenția diverselor afecțiuni având și un real efect curativ. Mai mult, având în vedere compoziția sa chimică, Spirulina poate fi considerată planta cu cel mai bogat conținut în principii active.

  Sursa: pixabay.com

  COMENTARII

  5 cauze frecvente ale instalarii infertilitatii feminine

  acum 18 zile

  Din ce in ce mai multe femei se confrunta cu numeroase probleme atunci cand hotarasc sa ramane insarcinate. Desi cauzele infertilitatii se refera la disfunctionalitati atat de ordin feminin cat si masculin, aceasta situatie delicata este o problema destul de delicata a cuplului din zilele noastre.

  5 mituri despre sarcină, pe care mămicile încă le mai cred

  acum 22 zile

  Multe dintre miturile legate de sarcină se bat cap în cap, ca să nu mai spunem că nu au nicio bază reală, iar medicii încearcă de mult timp să le combată. Iată care sunt cel mai des invocate mituri legate de sarcină.

  Regim alimentar sanatos - pentru slabit, pentru copii, pentru gravide

  acum 41 zile

  Daca vrei sa iti planifici un regim alimentar sanatos, gandeste-te la pasi mici, usor de gestionat, cum ar fi adaugarea unei salate o data pe zi, in locul vreunei schimbari drastice. Pe masura ce schimbarile mici devin uzuale, poti continua sa inserezi mai multe obiceiuri sanatoase.

  Implant dentar - toate informatiile de care ai nevoie pentru a initia o astfel de interventie

  acum 41 zile

  Progresele in domeniul stomatologic reliefeaza faptul ca astazi, mai mult ca niciodata, inlocuirea dintilor lipsa nu mai reprezinta un motiv de ingrijorare. Important este sa apelezi la cine trebuie, si mai ales in momentul potrivit.

  Cele mai bune uleiuri esentiale si cum sa le folosesti

  acum 41 zile

  Au fost folosite in medicina timp de mii de ani iar puterea lor de vindecare este foarte bine cunoscuta in intreaga lume si de-a lungul istoriei. Iar daca vrei sa te folosesti si tu de ele, afla care sunt cele mai bune si cum le poti utiliza cat mai eficient.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Top stiri
  PoveștiCOOL
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit&Co! Sâmbăta, de la ora 15.30
  Citește mai mult... »