• MIERCURI, 01 NOIEMBRIE 2017

  5 cele mai bine păstrate secrete ale antreprenorilor care au reușit de tineri

   Poveștile de succes ale oamenilor de afaceri au în spate câteva secrete bine păstrate. Ambiția, munca asiduă, sacrificiile și perseverența i-au ajutat să ajungă pe culmile succesului, însă acestea nu sunt singurele calități sau obiceiuri pe care un antreprenor trebuie să și le însușească încă din tinerețe, pentru a reuși în mediul de afaceri.

  Este important să cunoști domeniul în care vei lucra

  O mare greșeală pe care o fac mulți antreprenori aflați la început de drum este să își lanseze o afacere într-un domeniu pe care nu îl stăpânesc. Convinși că au o idee genială, care le va asigura profituri rapide, mulți investesc bani în afacerea lor, doar pentru a-și da seama mai târziu că nu pot înțelege anumite aspecte importante legate de business, pentru că nu au nicio pregătire în acel domeniu. De altfel, pentru a obține finanțare din fonduri europene, una dintre cerințe este să ai experiență dovedită în sectorul din piață în care vrei să activezi.

  Un exemplu din România este omul de afaceri Liviu Tudor, care a pus bazele businessului său importând calculatoare din Singapore, în anii '90, când acestea erau o raritate pe piața din România. Absolvent al secției de Aeronautică din cadrul Politehnicii București, Liviu Tudor a înțeles imediat că accesul liber al oamenilor la produsele din străinătate, după căderea comunismului, se va traduce și printr-o deschidere aparte spre tehnologie. În prezent, omul de afaceri își dă doctoratul la Academia de Științe Economice din București, după ce a acumulat o vastă experiență în antreprenoriat.

  Investiția în dezvoltarea personală dă întotdeauna rezultate

  Oricât de mult ar munci, un antreprenor care nu este preocupat în permanență de propria sa dezvoltare nu va reuși să își ducă businessul departe. Oricât de bine pregătit ai fi în domeniul în care activezi, vei avea nevoie și de alte calități pentru a-ți deschide porțile. De exemplu, un bun antreprenor trebuie să știe cum să facă o primă impresie de excepție și să negocieze la sânge orice contract. Însă nu toți au aceste calități înnăscute, așa că trebuie să investească în dezvoltarea lor.

  Un om de afaceri care știe să se facă plăcut, să inspire încredere și să fie ferm în negocieri va reuși să atragă investitorii potriviți, să își lărgească baza de clienți și să obțină contracte avantajoase. Există numeroase cursuri sau cărți care îți pot oferi sfaturi prețioase legate de cum îți poți cultiva aceste abilități, așa că nu ezita să te interesezi de ele.

  Uneori trebuie să iei decizii bazate doar pe instinct

  Intuiția este un lucru cât se poate de real și nu este înțelept să ignori primele semnale pe care ți le transmite în legătură cu o decizie sau cu o persoană. Intuiția derivă din adâncul subconștientului, care reușește să capteze detalii de care noi nu suntem conștienți din prima. Așa că atunci când toată lumea te îndeamnă să iei o anumită decizie, dar instinctul îți spune să faci exact opusul, s-ar putea să fie mai bine să îți asculți intuiția.

  Evident, există și cazuri în care instinctul te poate înșela, însă este mai bine să riști și să comiți o greșeală, decât să te cerți apoi că ai luat decizii bazate doar pe ceea ce îți spun cei din jur. Cu siguranță, există și excepții, în special atunci când intuiția ta este contrazisă de lucruri concrete. Faptele sau cifrele nu mint niciodată, așa că evită să iei decizii de natură financiară când ai la îndemână rapoarte care îți indică opusul.

  Trebuie să știi exact scopul pentru care muncești

  Succesul are definiții diferite pentru fiecare persoană în parte. Unii antreprenori se mulțumesc să știe că au propriul lor proiect, că muncesc pentru ei înșiși și nu visează să cucerească lumea, în timp ce alții vor să construiască un adevărat imperiu. De aceea, este bine să știi de la bun început ce vrei să obții cu businessul tău. O viață liniștită din punct de vedere financiar? Un viitor mai bun pentru copiii tăi? O companie de succes pe plan local, național sau internațional? Profituri mari sau relevanță și încredere pe piață? Toate aceste lucruri trebuie să îți fie foarte clare de la bun început, altfel riști să ajungi într-un punct în care să pierzi sensul a ceea ce faci.

  Un eșec nu este un capăt de lume

  Să pornești un business de la zero înseamnă să te înarmezi cu răbdare și să te pregătești și pentru momentele în care te vei lovi de obstacole sau vei avea un eșec răsunător. Nu există o poveste care să fie încununată de succes de la cap la coadă, iar cele mai memorabile exemple de afaceri sunt cele care au avut suișuri și coborâșuri, însă la final au ieșit triumfătoare și mai puternice.

  Învață să transformi fiecare eșec într-o lecție și să te folosești de el pentru a ști ce greșeli să nu mai faci. Privește fiecare astfel de întâmplare drept o acumulare de experiență, la finalul căreia vei fi mai înțelept și mai sigur pe tine.

  Dacă ții cont de aceste lucruri și ți le însușești, vei reuși să reziști în mediul de afaceri și să pui bazele unui business de durată, care să crească încet, dar sigur.

  Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Suteren

  COMENTARII

  4 idei șic pentru a transforma o căsuță modestă de la munte într-un refugiu ideal de vacanță

  acum 11 zile

  Dacă preferi să îți petreci vacanțele în natură, la munte, cu siguranță te-ai gândit adeseori să îți cumperi o cabană micuță și ieftină, pe care să o transformi în propria ta reședință pentru concedii sau weekenduri prelungite.

  Proiect de casă - Tu știi ce mai trebuie făcut dacă te muți la curte?

  acum 14 zile

  Nevoia de spațiu mai mult, de loc de joacă pentru copii există. Tot mai multe familii renunță la apartament din dorința unui confort sporit pe care ți-l oferă traiul la curte.

  Cum alegem cadrul de mers - 3 modele potrivite pentru nevoile pacienților

  acum 14 zile

  Cadrul de mers reprezintă o soluție optimă pentru persoanele în vârstă sau pentru pacienții care se confruntă cu probleme locomotorii.

  Cum il determini pe cel mic sa se imbrace singur

  acum 14 zile

  Indiferent de varsta, copiii nu sunt deloc de acord sa faca anumite activitati pe care parintii le doresc. Nu vor sa se imbrace singuri, nu le place sa manance ce le propun parintii si niciodata nu vor sa doarma sau sa faca lectii, atunci cand parintii le cer asta. Ei bine, cu trecerea timpului,...

  Ofera buchete de trandafiri celor mai dragi persoane din viata ta!

  acum 14 zile

  Avand in vedere ca nu exista probabil nicio femeie care sa nu fie fascinata de frumusetea inegalabila a acestor flori, putem aprecia buchetele de trandafiri ca fiind cadoul universal pe care il poti oferi cu succes oricarei persoane de sex feminin.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »