• MIERCURI, 28 NOIEMBRIE 2018

  5 lucruri pe care trebuie să le înveți înainte să îți deschizi propria afacere

   Generațiile născute după '89 sunt mai încrezătoare, își asumă mai multe riscuri, au mai multe oportunități și nu se tem să profite de ele. Așa se face că tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani își deschid mai multe afaceri acum decât părinții lor. Accesul la informație, la tehnologie și digitalizarea au ușurat foarte mult procesul de înființare a unei firme. Iar dacă punem la socoteală toate beneficiile pe care le pot obține tinerii antreprenori, este lesne de înțeles de ce ei nu mai vor să aștepte 10-15 ani să capete experiență pe piața muncii și se grăbesc să devină patroni.

  Însă cei care se gândesc serios să înceapă o afacere pe cont propriu trebuie să fie conștienți că există unele obstacole de care se vor lovi, multe dintre ele ridicate chiar de lipsa lor de experiență. Iată care sunt lucrurile esențiale pe care orice tânăr cu spirit antreprenorial ar trebui să le știe înainte de a-și lansa propria afacere:

  Nu te lăsa influențat de statistici

  Statisticile sunt importante pentru a cunoaște piața și domeniul în care activezi, pentru a-ți concepe o strategie eficientă și a interpreta fluctuațiile economiei. Însă ele trebuie citite și cu puțină detașare. De exemplu, statisticile care spun că 95% dintre micile companii se închid după primul an sunt relevante, însă nu înseamnă că ar trebui să te lași descurajat de acest număr sau să renunți imediat cum apare primul hop, gândindu-te că și alții au dat greș înaintea ta.

  Nu te lăsa descurajat de cei din jur

  Un lucru pe care s-ar putea să îl auzi de mai multe ori când te decizi să îți lansezi o afacere este că ești prea tânăr și neexperimentat pentru a avea succes. În acest caz, vârsta poate fi și un avantaj, dar și un dezavantaj, în funcție de cum decizi să abordezi problema.

  De exemplu, în România, omul de afaceri Liviu Tudor, președintele Genesis Property, deținătorul celor mai importante spații de birouri din Capitală, a intrat în lumea businessului în 1990, când a început să importe calculatoare din Singapore, având doar 29 de ani. Un tânăr cu viziune și simț antreprenorial, Liviu Tudor a intuit bine că piața din România va cunoaște o explozie a cererii de calculatoare.

  Nu lăsa lucrurile neterminate

  Înainte de a te lansa în afaceri ar fi bine să alegi un domeniu care îți place și la care te pricepi. Astfel, ai șanse mai mari să muncești cu pasiune și să te preocupi mereu de mica ta afacere, pe care speri să o crești în următorii ani. Unii antreprenori aflați la început de drum comit însă greșeala de a începe mai multe lucruri în același timp și de a nu-l termina pe niciunul. Oricât de multe idei ai avea și oricât de dornic ai fi să le pui cât mai rapid în practică, învață să le iei pe rând și să nu începi altceva până când nu ai dus la bun sfârșit ce ai început până în acel moment.

  Nu intra în parteneriate doar pentru că sunt convenabile

  Atunci când formezi un parteneriat, cel mai puternic argument este acela că unirea forțelor voastre vă va face businessul mai puternic. În afară de asta, nu există un motiv mai bun. Parteneriatele formate din motive greșite pot ajunge să creeze mai multe probleme decât rezolvă.

  Reține că un partener de afaceri bun ar trebui să te completeze, să se priceapă la lucrurile pe care tu nu le stăpânești atât de bine, astfel încât fiecare să aibă propriile sarcini clar trasate. De asemenea, este bine să alegi o persoană cu care ai o formă de chimie profesională, o persoană responsabilă, pe care să știi că te poți baza și care să aibă obiective similare cu ale tale.

  Nu e nevoie să renunți la job

  Dacă îți permiți să pornești o afacere de la zero fără să ai un loc de muncă, este perfect. Înseamnă că îți vei putea dedica tot timpul dezvoltării businessului tău. Însă nu toți tinerii își permit să renunțe la un job stabil pentru a se aventura în lumea afacerilor. Asta nu înseamnă că nu îți poți lansa propriul business, chiar dacă ai o slujbă full-time care îți ocupă cel puțin 8 ore pe zi. Secretul este să fii dispus să muncești în timpul tău liber, în weekenduri sau după program, și să renunți la o parte din distracțiile cu care îți umpleai timpul.

  Sursă foto: Shutterstock/Copyright: dotshock

  COMENTARII

  Cauți o nouă chiuvetă pentru baie? Iată ce trebuie să știi!

  acum 7 zile

  Deoarece vei întâlni în căutările tale chiuvete cu stiluri și materiale diferite, iată cum poți face diferența între ele, pentru alegerea modelului perfect! În primul rând, trebuie să te decizi la modalitatea de fixare a chiuvetei. Îți dorești o chiuvetă de baie cu picior, fixată în perete sau montată într-un blat?

  Cum să transformi orice balcon într-un spațiu de relaxare deosebit

  acum 8 zile

  În multe locuințe, balconul este o cameră neglijată, folosită deseori pentru depozitarea obiectelor și aparatelor ce nu mai sunt folosite. Însă asta e o greșeală.

  Cum să dezvolţi creativitatea copilului tău

  acum 12 zile

  Încă de mici, copiii sunt înzestraţi cu o curiozitate ieşită din comun şi cu o creativitate debordantă. Pun întrebări la orice pas şi încearcă să descopere cât mai mult din lumea înconjurătoare.

  Husa potrivită pentru iPhone X – ghidul cumpărătorului

  acum 14 zile

  iPhone X este cu siguranță un model a cărui lansare a fost așteptată cu sufletul la gură de un public larg. Reprezintă un dispozitiv performant, ce dispune de funcții asemenea. Prețul de achiziție a acestuia este unul pe măsură, astfel că cei ce doresc să își protejeze investiția au nevoie neapărată de o husa iPhone X care să asigure un nivel înalt de siguranță dispozitivului împotriva numeroșilor factori de risc la care poate fi supus.

  Vin sarbatorile de iarna? Cum iti decorezi locuinta

  acum 15 zile

  Un rol important in amenajarea pentru sarbatorile de iarna il joaca luminitele stralucitoare, asa ca achizitioneaza cateva instalatii cu modele deosebite si cateva becuri led economice pentru ca poluarea mediului inconjurator nu tine cont de magia de sarbatori.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »