• VINERI, 04 IANUARIE 2019

  5 moduri simple prin care îți poți face copilul fericit

  Creșterea unul copil poate fi o provocare, ce-i drept, dar este și una dintre cele mai frumoase experiențe de care poți avea parte. Îți dorești să zâmbească tot timpul, să nu întâmpine greutăți sau probleme și să facă numai lucruri care îi aduc bucurie.

  Dar înainte de toate, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru el este să îi fii alături în fiecare moment, la fiecare pas.

  Să faci un copil fericit este mult mai simplu decât îți poți imagina. Iar în rândurile următoare o să îți propunem cel mai bun plan pentru a-l ajuta să zâmbească zi de zi.

  Ascultă-l întotdeauna

  Din când în când, toți copiii trec prin perioade complicate, chiar și atunci când sunt foarte mici și nu te-ai aștepta să aibă vreo problemă.

  Stați de vorbă cât mai mult, roagă-l să îți povestească despre zilele lui, în special despre momentele de la grădiniță, de la școală, când tu nu ești lângă el. Încearcă să vezi ce îl entuziasmează, care sunt motivele pentru care se întristează, dar și lucrurile care îl înveselesc.

  Mai mult decât atât, arată-i că ai încredere în el și că, la rândul său, poate avea încredere în tine. Îl va ajuta enorm să știe că, indiferent ce s-ar întâmpla, se va bucura mereu de sprijinul tău necondiționat.

  Recompensează-l atunci când merită

  Este important să cunoască diferențele dintre bine și rău, atât cât le poate înțelege la vârsta lui. Să știe că există sancțiuni și recompense, dar și că fiecare persoană trebuie să își asume acțiunile și consecințele acestora.

  A făcut un gest frumos pentru o persoană care avea nevoie de ajutor? A bifat un mic succes la școală? Fă-i și tu o bucurie pentru a-i arăta că lucrurile bune nu trec neobservate.

  Nici măcar nu trebuie să te gândești la ceva complicat, copiii sunt foarte ușor de mulțumit. Organizează-i o petrecere acasă și invită-i câțiva prieteni pentru a se juca împreună. Scoate-l la un desert yummy în locul lui preferat. Sau răsfață-l cu o jucărie pe care și-o dorește de multă vreme. Pentru băieți, o colecție de mașinuțe sau un set de piese de construcții ar putea fi o opțiune bună. În cazul fetițelor, poți merge la sigur cu o figurină haioasă din seria de păpuși Anne Geddes. Sunt atâtea modele adorabile, încât îți va fi destul de greu să alegi unul singur.

  Petrece cât mai mult timp cu el

  Despre importanța timpului petrecut de părinți cu propriii copii se vorbește încă dinainte de existența deja celebrelor manuale de parenting, așa că nu vom insista asupra acestui aspect prea mult.

  Dar îți vom spune că da, timpul pe care petreci cu cel mic este o sursă imensă de bucurie. Atât pentru tine, cât și pentru el.

  Citește-i povești, cântați și dansați împreună, faceți echipă la pregătirea cinei, jucați-vă, interpretați diferite personaje, inventați un teatru de păpuși: sunt o mulțime de variante din care puteți alege.

  Încurajează-i pasiunile

  Fiecare copil își descoperă, la un moment dat, o mică pasiune, indiferent că e vorba de sporturi, pictură, muzică, fotografie sau alte activități. Poate că o va urma și când va crește sau poate că o va abandona de îndată ce va descoperi ceva mai bun pentru el.

  Important este să nu îi tai elanul, asta o să îl întristeze enorm. Pentru nimeni nu este plăcut să se simtă abandonat, neînțeles, singur împotriva tuturor. Cu atât mai puțin pentru un copil care de-abia acum descoperă lumea.

  Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru el este să îl încurajezi și să îi oferi, în măsura posibilităților tale, instrumentele de care are nevoie pentru a-și urma pasiunea.

  Învață-l să-și păstreze optimismul

  Cultivarea optimismului încă din copilărie este esențială, pentru că îl va ajuta pe cel mic să gestioneze situațiile dificile care, inevitabil, vor apărea mai târziu.

  Tocmai din acest motiv, este bine să îi explici că orice problemă are o soluție. Și că, indiferent de cât de greu ar părea un lucru, întotdeauna va putea găsi o rezolvare pentru el. O astfel de atitudine, capacitatea aceasta de a privi partea plină a paharului, îi va prinde bine pe termen lung și îl va ajuta să nu se lase doborât de nimic.

  Sursa foto: Shutterstock.com

  COMENTARII

  Interviul de angajare: Top 3 detalii mai importante decât CV-ul

  acum 1 zile

  Știm deja că șansele de a obține o întâlnire cu angajatorii cresc dacă punem la punct un CV foarte interesant și bine realizat. Ceea ce mulți dintre noi nu luăm, însă, în calcul sunt celelalte aspecte care contează în cadrul unui interviu de angajare.

  Cum să-ți amenajezi bucătăria. Mici schimbări de mare efect

  acum 6 zile

  Există modalități simple prin care îți poți transforma bucătăria într-un spațiu modern și primitor. Ți-am pregătit mai jos o listă cu astfel de sugestii.

  Ce culori se poartă în bucătărie - top 5 cele mai folosite

  acum 25 zile

  Momentul în care faci alegerile cromatice pentru casa ta este deosebit de important, fie că vorbim de amenajarea unei locuințe noi sau renovarea celei curente. Culorile pe care le avem în căminul nostru pot influența atât starea noastră psihică, cât și pe cea fizică, de aceea trebuie să ținem cont de modalitatea în care facem aceste alegeri și la ce ne raportăm.

  4 trucuri de amenajare interioară a casei care te ajută să creezi o atmosferă primitoare

  acum 27 zile

  Indiferent că te-ai mutat într-o locuință nouă sau te-ai gândit că ar fi timpul să schimbi ceva la decorul casei tale, există câteva trucuri care pot face diferența între o casă obișnuită și una care parcă te invită să petreci cât mai mult timp acasă.

  Cauți o nouă chiuvetă pentru baie? Iată ce trebuie să știi!

  acum 34 zile

  Deoarece vei întâlni în căutările tale chiuvete cu stiluri și materiale diferite, iată cum poți face diferența între ele, pentru alegerea modelului perfect! În primul rând, trebuie să te decizi la modalitatea de fixare a chiuvetei. Îți dorești o chiuvetă de baie cu picior, fixată în perete sau montată într-un blat?

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »