• JOI, 22 NOIEMBRIE 2018

  5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia

   În perioada de creștere, copiii își dezvoltă nu numai abilitățile fizice, ci și caracterul, personalitatea și identitatea. Michele Borba, autoarea unei cărți dedicate empatiei la copii, avertizează că în era digitală a celebrului „selfie”, cei mici au un acces mult mai pronunțat la narcisism, decât la empatie. Iar aici intervine rolul părinților și familiei în general să acopere aceste goluri.

  5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia:

  1. Încurajează empatia prin povești

  Joaca și poveștile pot fi două metode utile de a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte un nivel mai ridicat de empatie, cu ajutorul rolurilor în care copiii de multe ori intră. Fie că vorbim despre un erou de desene animate sau din cărți sau despre jucării speciale, un copil va intra mereu în pielea unui personaj. Trucul este ca personajul să exprime un nivel ridicat de empatie, ca mai departe și cel mic să o preia.

  2. Oferă-i timp să se gândească la ceea ce a făcut

  Nu este deloc ușor să faci un copil să gândească diferit, odată ce s-a hotărât asupra unui lucru. Atunci când vorbim despre probleme comportamentale și răutăți gratuite oferite altor copii de aceeași vârstă, pedeapsa nu va fi cea mai bună soluție mereu. Un truc util poate fi să îi atragi atenția asupra unei probleme comportamentale, să îi arăți cum îi afectează pe cei din jur, ca să vadă lucrurile și din perspectiva lor, să îl ajuți să repare problemele făcute și să îi dai de înțeles că ai alte așteptări de la el, mai bune, data viitoare.

  3. Ajută-ți copilul să dobândească o identitate morală

  Un studiu realizat în 2014 de către Christopher J. Bryan de la Universitatea din Chicago a ajuns la concluzia că cei mici care sunt cuprinși între vârstele de 3 și 6 ani și deseori sunt lăudați pentru modul în care îi ajută pe cei din jurul lor, au șanse mai mari să fie mai generoși și înțelegători în viitor. Începând cu păpuși și jucării care îi pot ajuta să își dezvolte empatia și afecțiunea, până la modele comportamentale din jurul lor, cei mici pot fi influențați, în esență, să fie mai buni cu cei cu care interacționează. „Copiii trebuie să se vadă singuri drept persoane care prețuiesc alți oameni din jurul lor”, explică și Michele Borba.

  4. Examinează-ți propriile valori

  Așteptările de la un copil sunt de fiecare dată mari, dar uneori sunt îndreptate spre valori greșite. Obiectivele nu ar trebui îndreptate exclusiv către rezultatele academice, ci și către valorile de bază ale unei persoane, începând cu bunătatea. Aceste valori sunt deseori transmise din familie, iar absența lor din comportamentul general al mediului în care copilul crește va fi foarte greu de suplinit.

  5. Ajută-l să-și găsească eroul interior

  Un studiu publicat în 2013 de Sharon Padgett și Chales E. Notar de la Jacksonville State University vorbește despre importanța și impactul pe care un erou interior o are asupra dezvoltării unui copil. Aceștia au analizat soluțiile care pot elimina sau diminua fenomenul de „bullying” printre copii, iar cea mai recomandată a fost învățarea copilului să nu mai asiste fără reacție atunci când observă o problemă.

  Sursă foto: Shutterstock / Copyright: VGstockstudio

  COMENTARII

  Cauți o nouă chiuvetă pentru baie? Iată ce trebuie să știi!

  acum 7 zile

  Deoarece vei întâlni în căutările tale chiuvete cu stiluri și materiale diferite, iată cum poți face diferența între ele, pentru alegerea modelului perfect! În primul rând, trebuie să te decizi la modalitatea de fixare a chiuvetei. Îți dorești o chiuvetă de baie cu picior, fixată în perete sau montată într-un blat?

  Cum să transformi orice balcon într-un spațiu de relaxare deosebit

  acum 8 zile

  În multe locuințe, balconul este o cameră neglijată, folosită deseori pentru depozitarea obiectelor și aparatelor ce nu mai sunt folosite. Însă asta e o greșeală.

  Cum să dezvolţi creativitatea copilului tău

  acum 12 zile

  Încă de mici, copiii sunt înzestraţi cu o curiozitate ieşită din comun şi cu o creativitate debordantă. Pun întrebări la orice pas şi încearcă să descopere cât mai mult din lumea înconjurătoare.

  Husa potrivită pentru iPhone X – ghidul cumpărătorului

  acum 14 zile

  iPhone X este cu siguranță un model a cărui lansare a fost așteptată cu sufletul la gură de un public larg. Reprezintă un dispozitiv performant, ce dispune de funcții asemenea. Prețul de achiziție a acestuia este unul pe măsură, astfel că cei ce doresc să își protejeze investiția au nevoie neapărată de o husa iPhone X care să asigure un nivel înalt de siguranță dispozitivului împotriva numeroșilor factori de risc la care poate fi supus.

  Vin sarbatorile de iarna? Cum iti decorezi locuinta

  acum 15 zile

  Un rol important in amenajarea pentru sarbatorile de iarna il joaca luminitele stralucitoare, asa ca achizitioneaza cateva instalatii cu modele deosebite si cateva becuri led economice pentru ca poluarea mediului inconjurator nu tine cont de magia de sarbatori.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »