MARTI, 19 MARTIE 2019

”Cacealmaua”, un film de neratat pentru amatorii genului

 Regizat de George Roy Hill (1921-2002) acum 46 de ani, The Sting (Cacealmaua) este unul dintre acele filme care te țin lipit de ecran, fără să îți dai seama când se scurg cele aproximativ două ore de acțiune. Filmul ne prezintă povestea unui escroc (magistral interpretat de Robert Redford), care se aliază cu un geniu al înșelăciunilor (în acest caz, excelent interpretat de Paul Newman), pentru a pune la cale un plan de răzbunare extrem de sofisticat, împotriva unui gangster care îi ucisese celui dintâi partenerul.

Scenariul filmului este atât de complex, încât majoritatea celor care l-au urmărit au fost fascinați de faptul că sunt momente în care nu mai ești sigur cine pe cine păcălește, iar finalul este și el extrem de surprinzător.

Dacă pe IMDb filmul este notat cu 8.3, pe cinemagia.ro acesta este recompensat cu o notă și mai mare, 8.7. Tot de pe cinemagia.ro aflăm cum era caracterizat filmul la 4 ani de la lansare și câte premii Oscar a obținut.

"Chicago, anii '20. În acest decor retro se desfășoară acțiunea filmului, istoria dinamică și hazlie a dușmăniilor dintre două bande de gangsteri. Spre satisfacția generală, peștele mic îl va înghiți pe cel mare. O suită de păcăleli culminează cu o viclenie ieșită din comun." - John Gilett-1977 (Monthly Film Bulletin).

Interesant este faptul că, deși a fost realizat tocmai in 1973, filmul se menține pe locul 1 în topul IMDb (Internet Movie Database) al filmelor cu și despre jocuri de noroc, chiar și într-o epocă în care tot mai mulți gambleri aleg să joace la agenții de pariuri online, au posibilitatea să o facă chiar și de pe telefoane sau tablete, iar mesele cu dealeri live nu mai sunt demult o noutate.

The Sting a castigat 7 premii Oscar

Beneficiind de o distribuție de zile mari (Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning, Ray Walston și alții), o coloană sonoră de excepție și un scenariu fabulos, The Sting (Cacealmaua) a obținut nu mai puțin de 7 premii la Gala Premiilor Oscar din 1974.

Nominalizare Oscar - sunet - Ronald Pierce, Robert R. Bertrand

Nominalizare Oscar - imagine - Robert Surtees

Nominalizare Oscar - rol principal masculin - Robert Redford

  1. Oscar - scenariu - David S. Ward
  2. Oscar - cel mai bun film - Tony Bill, Julia Phillips, Michael Phillips
  3. Oscar - coloană sonoră - Marvin Hamlisch
  4. Oscar - montaj - William Reynolds
  5. Oscar - regizor - George Roy Hill
  6. Oscar - costume - Edith Head
  7. Oscar - decoruri - Henry Bumstead, James W. Payne

Paul Newman si Robert Redford - 2 actori legendari

Paul Newman (1925-2008) a fost unul dintre cei mai iubiți actori americani. De-a lungul timpului, acesta a devenit regizor dar și producător, iar în afara carierei din cinematografie, Newman a mai fost și pilot de curse. Deși a fost nominalizat de 9 ori la premiile Oscar, americanul a câștigat râvnitul trofeu doar o singură data, în 1986, pentru rolul din ”Culoarea banilor’’, regizat de Martin Scorsese.

Robert Redford ( născut în 1936), considerat unul dintre bărbații fatali de pe marile ecrane, se numără și el printre ”monștrii sacri’’ ai cinematografiei, fiind de-a lungul carierei actor, regizor și producător. Redford are în vitrină două trofee Oscar: unul acordat pentru regia filmului ”Oameni obișnuiți’’ și celălalt primit în 2003, pentru întreaga activitate.

COMENTARII

Noile reglementări în ceea ce privește produsele cu tutun

acum 21 zile

O nouă modificare a legilor tutunului va intra în vigoare din 20 mai 2020, în toate țările din Uniunea Europeană. Aceasta se referă la interzicerea comercializării tuturor produselor de tutun care conțin mentol.

Mădălina Bellariu a ales Tanzania pentru a se bucura de zilele libere de la filmările pentru ”Sacrificiul”

acum 21 zile

”Sacrificiul”, cel mai nou proiect al Ruxandrei Ion, va continua începând cu 12 si 13 februarie cu cel de-al doilea sezon al îndrăgitului serial. Proiectul este un “family drama” cu un scenariu original bazat pe fapte reale declarate istoric, dar şi pe fapte reale povestite de cunoscuţi.

Topul filmelor cu cele mai multe premii Oscar din istorie

acum 22 zile

Mai sunt doar câteva zile până la gala Premiilor Oscar 2020, astfel că ne-am gândit să vă prezentăm un top al celor mai premiate 7 filme din istorie.

“Am tăiat lemne și am făcut focul în sobă în fiecare dimineață”, așa a fost în vacanță, pentru actorul Denis Hanganu

acum 24 zile

Actorii din distribuția serialului ”Sacrificiul” au revenit pe platourile de filmare după o binemeritată vacanță, în care și-au încărcat bateriile pentru o nouă perioadă plină de filmări pentru noul sezon care va avea premiera pe 12 si 13 februarie, de la 20:00, la Antena 1.

Antena TV Group, singurul publisher din .ro cu 2 siteuri în Top 10 Brat în luna ianuarie

acum 24 zile

Digital Antena TV Group a fost în luna ianuarie 2020 singurul publisher cu 2 siteuri în Top 10 BRAT, www.a1.ro (6.546.330 unici) si www.observator.tv (5.205.758).

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »