LUNI, 25 NOIEMBRIE 2019

Cum alegem vinul in functie de preparatul servit?

 Foto: pixabay

Pe langa faptul ca este una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume, daca nu chiar cea mai populara, vinul reprezinta si un foarte bun element prin care sa iti faci pranzul sau cina mai gustoase. Totusi, nu orice fel de vin poate fi combinat cu orice fel de mancare, astfel ca inainte de a te indrepta catre o astfel de combinatie, trebuie sa te documentezi. Alegerea vinului potrivit in functie de preparat iti permite sa te bucuri de arome amplificate si mult mai intense. Ce vinuri alegi, pentru o masa de vis?

Cum se asociaza vinul cu mancarea - scurt set de reguli

Chiar daca exista mai multe preferinte si recomandari ale expertilor, atunci cand vine vorba de consumul de vin asociat cu cel de mancare, poti totusi sa te ghidezi dupa cateva reguli general valabile. In primul rand, trebuie sa stii ca pestele este o carne ce trebuie asezonata cu vin alb. Chimia dintre cele doua alimente este una excelenta, in special datorita capacitatii vinului alb de a crea o senzatie de prospetime si racorire. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca gusturile vinului si ale mancarii sunt complementare. Asadar, daca alegi sa consumi un fel de mancare sarat sau acru, este de preferat sa optezi pentru un vin dulce.

Pe de alta parte, deserturile trebuie asociate cu vinuri dulci, pentru ca in cazul in care mergi pe o varianta de vin care sa nu fie dulce, este posibil ca senzatia sa fie destul de neplacuta, avand in vedere intensitatea gustului dulce oferit de un desert. Foarte multi oameni aleg sa foloseasca vin inclusiv atunci cand gatesc, mai ales daca ne referim la fripturi la cuptor. In aceasta situatie, la masa trebuie sa alegi sa consumi acelasi tip de vin pe care l-ai utilizat cand ai gatit.

Cu ce asociezi vinul, in functie de culoarea sa

Culoarea reprezinta unul dintre criteriile principale pe care oamenii le iau in calcul inainte de a consuma un pahar de vin. Fie ca preferi vinul rosu, alb sau rose, trebuie sa stii ca si cand vine vorba de combinatiile cu diverse alimente, culoarea face o diferenta. Astfel, vinul rosu este foarte bine de consumat la un meniu care contine carne rosie, paste cu sos rosu, gulas, lasagna, pizza sau chiar branzeturi precum Gouda, sau deserturi care contin ciocolata. Tiramisu, unul dintre deserturile foarte aromate si accesibile este excelent de consumat in compania unui vin rosu, pentru ca aromele puternice se vor contopi si vor crea o experienta culinara de exceptie.

Vinul alb, pe de alta parte, poate fi combinat cu elemente mai exotice, precum fructele de mare, sushi, salate, paste cu sos alb ori carne slaba. De asemenea, poti consuma vin alb si impreuna cu un desert sau cu branzaturi precum Feta sau Brie. De precizat ca, spre deosebire de vinul rosu, care se consuma la temperatura camerei, vinul alb trebuie baut rece. Astfel, el poate aduce si un plus de racorire la o masa consistenta.

Mai trebuie precizat faptul ca vinul rose este si el un vin special, foarte aromat si gustos, care poate fi consumat in combinatie cu branza de capra, carnea de curcan, carnea de rata, sau diverse deserturi.

Asociere, in functie de corpolenta vinului

Corpolenta este o caracteristica foarte importanta a unui vin si face referire la textura, consistenta si vascozitate. Vinurile mai corpolente sunt rosii si au o concentratie de alcool mai ridicata. Ele sunt asociate, de regula, cu pastele acoperite de un sos consistent. De evitat este asocierea acestor vinuri cu mancarurile condimentate sau acide.

Daca alegi un vin cu o corpolenta scazuta, care este in general alb si cu o concentratie de alcool scazuta, atunci poti sa mananci peste, salate sau preparate vegetariene. In final, mai trebuie spus ca vinurile cu o corpolenta medie sunt foarte usor de combinat cu pizza, paste, dar si cu peste gras.

Asadar, vinul si mancarea reprezinta mereu o combinatie interesanta, care iti poate rasfata simturile. Totusi, sunt reguli de care trebuie sa tii cont, pentru o experienta completa.

COMENTARII

Tăiței cu legume – O cină delicioasă

acum 19 ore

Dacă doar gândul la niște paste delicioase îți lasă gura apă, poți să te declari fanul lor. În cazul în care ai intoleranță la gluten, ar trebui să încerci și pastele și tăiței din hrișcă. Iată o rețetă rapidă, cu legume, perfectă pentru cină....

Chiftele din năut și orez cu turmeric – Un prânz ușor

acum 1 zile

Când ești grăbită, dar vrei un prânz delicios și hrănitor, ai nevoie de o rețetă sănătoasă. Mâncarea gătită din legume proaspete te va ajuta să ai un stil de viață sănătos. Dieta ta trebuie să fie bogată în alimente ce aduc un aport ridicat de vitamine...

Chec cu banane, ciocolată și nuci - Desertul perfect

acum 2 zile

Dacă în perioada de izolare nu ai copt niciun chec cu banana, nu e timpul pierdut. Acest desert delicios poate fi adaptat după bunul tău plac, fiind potrivit atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Chec cu banane, ciocolată și nuci Ingrediente -250g...

Supă cremă de roșii și quinoa

acum 3 zile

Roșiile acelea gustoase și parfumate, de grădină, care îți amintesc de gustul copilăriei, când erai la țară la bunici, sunt numai bune de pus într-o supă. O supă cremă de roșii este exact ce îți trebuie pentru masa de prânz vara, mai ales dacă ești la...

Salată caldă cu penne, legume și sos de usturoi copt

acum 4 zile

Un prânz rapid și sănătos înseamnă neapărat legume. O salată caldă cu penne va fi un deliciu pentru întreaga familie. Salată caldă cu penne, legume și sos de usturoi copt Ingrediente -100g penne ( albe sau integrale) -1 dovlecel zucchini -1 cartof...

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »