LUNI, 11 NOIEMBRIE 2019

”Experimentul Pitești”, la ”CulTOUR”, despre ororile din închisorile comuniste: ”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis”

”Experimentul Pitești” prezintă un ”fenomen” cutremurător. Realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR” și difuzat de postul Happy Channel, reportajul prezintă mărturiile supraviețuitorilor ororilor care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. ”Reeducarea” era doar o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, deținuților politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști. Supraviețuitorii torturilor povestesc prin ce orori au trecut în închisoarea de la Pitești.

Studenții care au supraviețuit ororilor petrecute pe vremea comunismului în închisori, au povestit despre modul în care erau bătuți, despre lucrurile inimaginabile petrecute acolo. ”A fost ceva de ordin apocaliptic”, este una dintre mărturiile difuzate la Happy Channel în cadrul reportajului „Experimentul Piteşti”, primul  documentar din seria ”CulTOUR Special”

Când veneau Crăciunul și Paștele, tot în șir indian, în patru labe și în capătul celulei erau doi torționari. Treceai la al doilea torționar care, într-un castron, cu lingura amesteca urină cu fecale și îți dădea o lingură ca să te cumineci... că era Paștele, sau Crăciunul. Unii au înnebunit, unii s-au sinucis... Apoi, au luat măsuri, ca să nu te mai poți sinucide. Au pus plase de sârmă între nivele, ca să nu te arunci, să nu cazi pe beton”, a povestit Octavian Bjoza, unul dintre supraviețuitorii ororilor petrecute în închisoarea de la Pitești.

”Poate partea cea mai dură pentru ei a fost momentul în care au trebuit să ia parte la Blasfemii. Asta se întâmpla în jurul Sărbătorilor. Erau momente în care deținuții trebuiau să ia parte la ritualuri satanice. Studenții la Teologie sau fiii de preoți primeau rolurile principale. Fiecare trebuia să reprezinte cu succes personajul în cele mai absecte moduri. Ei nu puteau să moară și dacă voiau”, a descris muzeografa Maria Axinte o parte dintre chinurile la care erau supușui studenții încarcerați în închisoarea de la Pitești.

Urmărește clipul alăturat pentru mai multe mărturii și informații istorice despre ceea ce s-a întâmplat în închisoarea de la Pitești.

COMENTARII

Prima reacție a lui Denis Hanganu când a văzut un bulevard din București decorat cu liminițe de Crăciun

acum 1 zile

Denis Hanganu, protagonistul serialului ”Sacrificiul” a intrat în jocul Happy Channel și a răpsuns celor 61 de întrebări despre Crăciun din cadrul emisiunii ”CulTOUR”.

”Am mâncat cam mult șorici pentru limitele mele”, a mărturisit Randi, la ”CulTOUR”

acum 1 zile

"Am sau n-am"? Jocul cel mai amuzant al emisiunii ”CulTOUR” , în varianta de Crăciun, l-a provocat și pe Randi.

”M-aș simți mai împlinit așa”, a mărturisit Denis Hanganu la emisiunea ”CulTOUR”

acum 2 zile

Varianta ”Crăciunistică” a provocării ”Ce-ai alege” a ajuns și la actorul Denis Hanganu, protagonistul serialului ”Sacrificiul”. Ce a răspuns el întrebărilor emisiunii ”CulTOUR”, difuzată de Happy Channel, aflați din interviul alăturat.

Cum arată cozonacul perfect, din punctul de vedere al lui Randi

acum 2 zile

61 de întrebări despre Crăciun și iarnă pentru Randi. Ce a răspuns artistul interviului acordat emisiunii ”CulTOUR”, aflați în cele ce urmează.

Vrea să fie Moș Crăciun. La ”CulTOUR”, actorul Alexandru Ion a spus ce reguli ar stabili la capitolul cadouri

acum 3 zile

Varianta ”Crăciunistică” a provocării ”Ce-ai alege” a ajuns și la actorul Alexandru Ion, din serialul ”Sacrificiul”. Ce a răspuns el întrebărilor emisiunii ”CulTOUR”, difuzată de Happy Channel, aflați din interviul alăturat.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Stirile Antena 1 Observator

observator.tv


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »