JOI, 31 OCTOMBRIE 2019

Primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, despre ororile la care erau supuși studenții

Pe 4 noiembrie, de la ora 16.00 (în reluare, de la miezul nopții), Happy Channel va difuza primul reportaj documentar realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR”. Un documentar despre un ”fenomen” cutremurător, despre un lung șir de fapte îngrozitoare săvârșite în numele… unui partid. Realizat de reporterii emisiunii, “Experimentul Piteşti” este un reportaj dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului.

”Experimentul Pitești” vorbește despre ororile care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. Iar metodele de ”reeducare” erau, fără excepție, bazate pe tortură, pe violență.

”Experimentul Pitești”, “Fenomenul Pitești” sau ”Fenomenul de reeducare” avea ca scop nu reeducarea studenților, ci dezumanizarea lor, mergându-se până la punctul în care îi obligau să devină, la rândul lor, torționari, inoculându-le ideea că nu erau niște victime. Un proces prin care cei închiși erau supuși nu doar chinurilor fizice, ci și psihice.

Filmările pentru această ediție specială ”CulTOUR” au fost realizate la închisoarea din Pitești și la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Despre „Fenomenul de reeducare de la Piteşti” vor vorbi în emisiunea de la Happy Channel Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), Dan Lucinescu – fost deținut politic, muzeografa Maria Axinte și Alin Mureșan – Director general al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

S-au gândit că după metode sovietice ar trebui să înceapă o reeducare, în sensul că să fie bătuți în asemenea hal, ca să recunoască și ceea ce n-au recunoscut nici în anchetele Securității”, a declarat Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), în cadrul reportajului special realizat de echipa ”CulTOUR”.

Cine intra în inchisoare, nu era considerat bărbat, femeie, student. Nu erau oameni, ci erau considerași dușmani ai poporului, suboameni cum ar zice naziștii. Prin urmare, lor li se putea întâmpla orice… ăsta e și motivul pentru care s-a putut întâmpla fenomenul Pitești”, a explicat Alin Mureșan Director general al Institutului de cercetare a crimelor comunismului.

Așadar, LUNI, 4 noiembrie, nu ratați primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”,  difuzat de Happy Channel de la ora 16.00!

Tot aici, echipa de producţie a serialului Sacrificiul, de la Antena 1, a filmat un moment special, de asemenea dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului ce va putea fi urmărit miercuri şi joi, de la 20:00, la Antena 1. Clipe dramatice şi emoţionante deopotrivă vor trăi în aceste locuri cele trei surori, Eva, Elena şi Viorica, cărora, în urmă cu 55 de ani, comunismul le-a jucat destinul în picioare. Bocancul greu al durerii le-a strivit familia, le-a ucis părinţii şi viitorul, iar acum cele trei surori merg pe drumul suferinţei, în căutarea adevărului.

COMENTARII

Silviu Biriș, la emisiunea ”CulTOUR”: ”Dacă vin, banii trebuie să și plece”

acum 3 ore

"Continuă fraza"... cu actorul Silviu Biriș. Cum a răspuns Silviu Biriș jocului propus de emisiunea ”CulOTUR”? Iată câteva dintre răspunsurile sale:

Alegererile lui Sore, la ”CulTOUR”: ”Măcar cu enervanții mai poți schimba o vorbă”

acum 3 ore

Iată, mai jos, câteva dintre situațiile între care Sore a trebuit să aleagă. Întregul interviu, însă, îl puteți urmări în clipul alăturat.

”Noi suntem nemulțumiți, vrem mereu mai mult”, a declarat Silviu Biriș la emisiunea ”CulTOUR”

acum 5 ore

Actorul Silviu Biriș a participat la "Ce-ai alege?", unul dintre cele mai amuzante jocuri ale emisiunii ”CulTOUR”, prezentată de Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman și difuzată de postul Happy Channel de luni până vineri, de la ora 16.00. Haideți să aflăm care au fost alegerile actorului.

După apariția în serialul ”Sacrificiul”, pe actorul Daniel Nuță oamenii au început să îl strige ”Domnul doctor”

acum 1 zile

Daniel Nuță, actorul care îl interpretează pe medicul cardiolog din serialul ”Sacrificiul”,a răspuns interviului de 61 de întrebări al emisiunii ”CulTOUR”, prezentată de Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman, și difuzată de postul de televiziune Happy Channel de luni până joi, de la ora 16.00.

”Experimentul Pitești”, la ”CulTOUR”, despre ororile din închisorile comuniste: ”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis”

acum 1 zile

”Unii au înnebunit, unii s-au sinucis... Apoi, au luat măsuri, ca să nu te mai poți sinucide. Au pus plase de sârmă între nivele, ca să nu te arunci, să nu cazi pe beton”, a povestit Octavian Bjoza, unul dintre supraviețuitorii ororilor petrecute în închisoarea de la Pitești.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »