JOI, 31 OCTOMBRIE 2019

Primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, despre ororile la care erau supuși studenții

Pe 4 noiembrie, de la ora 16.00 (în reluare, de la miezul nopții), Happy Channel va difuza primul reportaj documentar realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR”. Un documentar despre un ”fenomen” cutremurător, despre un lung șir de fapte îngrozitoare săvârșite în numele… unui partid. Realizat de reporterii emisiunii, “Experimentul Piteşti” este un reportaj dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului.

”Experimentul Pitești” vorbește despre ororile care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. Iar metodele de ”reeducare” erau, fără excepție, bazate pe tortură, pe violență.

”Experimentul Pitești”, “Fenomenul Pitești” sau ”Fenomenul de reeducare” avea ca scop nu reeducarea studenților, ci dezumanizarea lor, mergându-se până la punctul în care îi obligau să devină, la rândul lor, torționari, inoculându-le ideea că nu erau niște victime. Un proces prin care cei închiși erau supuși nu doar chinurilor fizice, ci și psihice.

Filmările pentru această ediție specială ”CulTOUR” au fost realizate la închisoarea din Pitești și la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Despre „Fenomenul de reeducare de la Piteşti” vor vorbi în emisiunea de la Happy Channel Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), Dan Lucinescu – fost deținut politic, muzeografa Maria Axinte și Alin Mureșan – Director general al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

S-au gândit că după metode sovietice ar trebui să înceapă o reeducare, în sensul că să fie bătuți în asemenea hal, ca să recunoască și ceea ce n-au recunoscut nici în anchetele Securității”, a declarat Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), în cadrul reportajului special realizat de echipa ”CulTOUR”.

Cine intra în inchisoare, nu era considerat bărbat, femeie, student. Nu erau oameni, ci erau considerași dușmani ai poporului, suboameni cum ar zice naziștii. Prin urmare, lor li se putea întâmpla orice… ăsta e și motivul pentru care s-a putut întâmpla fenomenul Pitești”, a explicat Alin Mureșan Director general al Institutului de cercetare a crimelor comunismului.

Așadar, LUNI, 4 noiembrie, nu ratați primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”,  difuzat de Happy Channel de la ora 16.00!

Tot aici, echipa de producţie a serialului Sacrificiul, de la Antena 1, a filmat un moment special, de asemenea dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului ce va putea fi urmărit miercuri şi joi, de la 20:00, la Antena 1. Clipe dramatice şi emoţionante deopotrivă vor trăi în aceste locuri cele trei surori, Eva, Elena şi Viorica, cărora, în urmă cu 55 de ani, comunismul le-a jucat destinul în picioare. Bocancul greu al durerii le-a strivit familia, le-a ucis părinţii şi viitorul, iar acum cele trei surori merg pe drumul suferinţei, în căutarea adevărului.

COMENTARII

Paul Ipate, într-un interviu care te va inspira!

acum 50 zile

 Este actor și fost concurent la Asia Express. Este sincer, carismatic, cu simțul umorului și nu în ultimul rând...un familist convins. Vei simți o reală plăcere să îl asculți pe nimeni altul decât Paul Ipate, care a răspuns provocării CulTour . După...

La o discuție cu Mirela Boureanu Vaida!

acum 61 zile

Provocarea Cultour iti da sansa de a afla cele mai interesante si nebănuite lucruri despre vedetele tale preferate. În familia Cultour, a intrat si Mirela Boureanu Vaida, realizator tv, solist vocal și...mămică. Câte nu face faimoasa vedetă! Curajoasă și ambițioasă, Mirela Boureanu Vaida a răspuns, fără menajări, întrebărilor Cultour.

Frumoasa Aylin Cadîr îndeamnă femeile să-și îmbrățișeze feminitatea!

acum 64 zile

S-a remarcat în anul 2002 în cadrul concursului de talente „Alege Asia”. A ajuns să cunoască faima odată cu înființarea formației Pops, alături de Diana Bișinicu, Minola Anthea Szikszay și Tina Geru. Acum se dedică în totalitate teatrului și...băieților din viața ei. Aylin Cadîr, că despre ea este vorba, a fost invitată la Cultour.

Fă cunoștință cu frumoasa Alina Ceușan!

acum 68 zile

Că este frumoasă, știai deja. Că este faimoasă, știe toată lumea. Că este o competitoare de temut la Asia Express, ai putut observa. Care sunt lucrurile pe care nu le știai despre Alina Ceușan? Provocarea Cultour a fost prilejul perfect pentru fani de a pătrunde în mintea vedetei.

Monica Davidescu, un real exemplu de femeie!

acum 70 zile

Actrița Monica Davidescu își pune viața pe tavă într-un interviu acordat ca răspuns al provocării Cultour. Artista nu a ezitat să vorbească despre familie și carieră. Din discuții nu puteau să lipsească proiectele pe care le are cu soțul ei, Aurelian Temișan.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »