DUMINICA, 17 MAI 2020

Cum poți face să conteze fiecare moment cu familia ta – metode eficiente și durabile

 În familie, îți recapeți energia pozitivă, găsești sprijinul și motivația de a merge mai departe în orice situație. Este important, însă, să știi cum să petreci timp de calitate împreună cu cei dragi, iar în cele ce urmează descoperi câteva metode eficiente în acest sens și care funcționează nu doar pentru moment, ci pe termen lung. Este vorba, practic, despre a te concentra asupra soluțiilor pe care le ai la îndemână pentru a le rezolva.

Ai grijă ca familia ta să aibă mereu energie pozitivă

Pentru a petrece timp de calitate cu familia, una dintre condiții este ca toată lumea să fie binedispusă. Energia pozitivă înseamnă, în primul rând, sănătate și, apoi, reducerea efectelor stresului, indiferent care ar fi cauzele acestuia. Cum nu poți controla viitorul și nici să estimezi amploarea consecințelor pe care unele situații neprevăzute, precum afecțiunile medicale grave, le pot avea asupra ta și asupra familiei tale, este bine să acționezi concret și cu calm. Una dintre variantele pe care le ai la îndemână este o formă de protecție financiară pentru tine și pentru cei dragi, așa cum este o asigurare de sanatate. Construiește o strategie pe termen lung în funcție de nevoile tale pentru ca tu și familia ta să aveți siguranța că în cazul în care apare o problemă dificilă legată de sănătate, veți avea resursele necesare pentru a-i face față.

 

Apoi, nu uita că specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică, ceea ce reprezintă o ocazie excelentă de a petrece timp de calitate cu cei dragi. Fă sport împreună cu familia, folosiți bicicleta pentru drumul la cumpărături, obișnuiește-ți copiii să meargă pe jos cât mai mult cu putință, organizează plimbări în aer liber. Sportul nu doar că te ajută să-ți menții o stare de sănătate bună, ci îți dă și energia pozitivă de care ai nevoie pentru a putea face față oricăror provocări. Totodată, încurajează-i pe toți membrii familiei să meargă constant la controale medicale de rutină, pentru că ele pot preveni apariția unor boli sau, în cazul în care ele există deja, pot monitoriza evoluția lor.

Transformă treburile casnice într-o plăcere

Unul dintre cele mai comune motive pe care mulți dintre noi le invocă pentru a justifica de ce nu pot petrece suficient timp de calitate împreună cu familia este că avem prea multe treburi casnice de rezolvat și nu mai avem vreme pentru altceva. În loc să acumulezi astfel de frustrări, poți avea o abordare diferită a acestei probleme, cum ar fi să fii creativ și să transformi gătitul, curățenia și grădinăritul în rutine care responsabilizează și amuză în același timp.

 

Copiilor nu prea le face plăcere să facă patul dimineața, dar dacă înainte de această operațiune plictisitoare te joci un pic cu pernele în mijlocul patului, creezi o atmosferă plăcută, îi poți stimula mai ușor să treacă la treabă. Apoi, de ce te-ai chinui de una singură cu prepararea mâncărurilor, când poți să-i implici în acest proces pe toți membrii familiei? În felul acesta, nu numai că te distrezi împreună cu cei dragi, dar îi și responsabilizezi, astfel încât este puțin probabil ca cineva să mai refuze mâncarea din farfurie sau să spele vasele la sfârșit, pentru că va fi conștient că totul este, de fapt, o muncă de echipă spre binele comun. Poți proceda la fel cu dezinfectarea casei ori cu grădinăritul, ocazii excelente și de a-i învăța foarte multe lucruri pe cei mici despre obiceiuri sănătoase sau despre cât de important este să respecte natura.

Asigură-te că ai un buget bine organizat și o plasă de siguranță

Timp de calitate înseamnă, evident, și vacanțe reușite, participarea la spectacole de teatru, mersul la film, la concerte sau plimbări în parcuri tematice. Pentru toate acestea, însă, îți trebuie resurse financiare, mai ales atunci când ai copii. Poate fi o provocare, dar nu una imposibil de gestionat eficient.

 

Organizarea bugetului familiei pornește de la o evaluare constantă a veniturilor și cheltuielilor lunare. Nu poți nici ajusta, nici renunța la unele dintre cheltuieli, ca facturile la utilități sau ratele la banca, dar pe altele, cum sunt cele legate de hrană sau de ieșirile în oraș, le poți modela de așa natură încât să pui și ceva deoparte. Nu neglija nici construirea unui fond pentru situații de urgență și de formele de economisire potrivite nevoilor familiei tale, pentru a fi pregătit din punct de vedere financiar indiferent ce se întâmplă.

Împărtășește orice hobby cu cei dragi

Studiile mai multor psihologi de renume, ca Mihaly Csikszentmihalyi, de exemplu, au arătat că există cel puțin trei motive pentru care ar trebui să ai măcar un hobby: te detensionează, te ajută să socializezi mai bine și să fii o persoană activă. Luând în calcul doar aceste trei aspecte, gândește-te ce impact puternic are asupra relației tale cu cei dragi simplul fapt de a împărtăși orice hobby cu ei. Toate beneficiile pe care le-ai avea la nivel individual, dacă te-ai duce singur la un curs de teatru, de exemplu, se răsfrâng asupra tuturor persoanelor pe care le iubești. Astfel, toata lumea va fi absorbită de ceea ce faceți împreună, nimeni nu va ști când trece timpul și fiecare dintre voi se va detașa de griji și se va bucura de ceea ce contează cu adevărat pentru el.

 

Apoi, veți împărtăși valori comune și vă va fi mult mai ușor să vă înțelegeți reciproc, ceea ce înseamnă o comunicare solidă și pe termen lung. Și, nu în ultimul rând, un hobby înseamnă implicare totală pentru a finaliza proiectele începute din proprie voință, nu sub presiunea cuiva.

 

Într-o lume în care viteza este regula de bază și în care trebuie să faci față multor provocări  profesionale sau personale, este esențial să faci orice mic moment cu cei dragi să conteze. Ai la îndemână o mulțime de metode în acest sens, cum sunt și cele de mai sus. Depinde doar de tine ce alegi.

 

Sursa foto: Shutterstock

COMENTARII

Cum menții un stil de viață sănătos: 4 sfaturi de pus în practică

acum 6 zile

Atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos și nutriție, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a te simți bine și, mai mult decât atât, pentru a preveni anumite probleme de sănătate. Și, cu toate că fiecare dintre noi își dorește să se simtă bine, poate fi complicat să știi ce reguli să urmezi și ce schimbări poți face.

Vara ta poate fi una frumoasă, chiar dacă se anunță temperaturi ridicate. Esențial e să te bucuri de fiecare moment

acum 11 zile

După două luni petrecute în casă, cel mai probabil de-abia aștepți să iei parcurile la pas, munții la cutreierat și Vama Veche la cucerit. E absolut normal să îți dorești să recuperezi ceea ce ți-a fost restricționat în perioada de izolare, respectând, desigur, normele de igienă și de distanțare socială. Dacă epidemiologii nu știu sigur când va fi eradicată boala Covid-19, vremea de acum și meteorologii dau semnale clare că urmează o vară toridă. Și nu ai nevoie de multe previziuni, căci e de ajuns să te gândești la cât de rare au fost ploile în ultimul timp și cât de mult s-a extins seceta.

Înflorește și bucură-te de viață: Sugestii de wellness pentru trup și suflet

acum 18 zile

„Fericirea este poezia femeilor‟ spunea Honore de Balzac, iar studiile în psihologia pozitivă au ajuns la concluzia că, prin practicarea recunoștinței, fericirea poate fi atinsă. Vara este la doar o lună distanță de noi, soarele ne încălzește din ce în ce mai mult și, cu siguranță, fiecare dintre noi avem motive de bucurie în viață.

Renovarea de primăvară - schimbări mici, dar de efect, pentru acasă

acum 32 zile

Indiferent dacă stai la bloc sau la casă, venirea primăverii este un prilej perfect pentru a te apuca de renovarea pe care o visezi. Însă, dacă nu ai resursele necesare sau timp, câteva schimbări mai mici își pot lăsa amprenta asupra decorului interior și exterior. În această perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus, trebuie să petreci mai mult timp acasă, astfel că poți rezerva câteva zile pentru a te ocupa de câteva proiecte simple. Iată câteva idei:

Parenting modern sau cum să îl implici pe tată în creșterea celui mic

acum 40 zile

Secolul XXI redefinește concepte cu care mulți am fost crescuți și pe care le-am văzut în familia de proveniență. Femeile dovedesc în fiecare zi că pot ușor să jongleze între o carieră de succes și familie. Multe dintre ele se întorc la muncă la scurt timp după ce nasc, lăsând creșterea copilului în seama tatălui. De altfel, destule familii din România au adoptat acest trend venit din Vest, în care bărbatul intră în concediu de paternitate, și nu invers

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »