JOI, 23 APRILIE 2020

Parenting modern sau cum să îl implici pe tată în creșterea celui mic

Familie  

   Secolul XXI redefinește concepte cu care mulți am fost crescuți și pe care le-am văzut în familia de proveniență. Femeile dovedesc în fiecare zi că pot ușor să jongleze între o carieră de succes și familie. Multe dintre ele se întorc la muncă la scurt timp după ce nasc, lăsând creșterea copilului în seama tatălui. De altfel, destule familii din România au adoptat acest trend venit din Vest, în care bărbatul intră în concediu de paternitate, și nu invers.

 În cartea „Rolul tatălui în creșterea copilului‟, psihologul Michael Lamb atenționează că dezvoltarea socială, emoțională și comportamentală ale copilului sunt strâns legate de prezența tatălui în viața lui, încă de la naștere.

 Specialiștii au ajuns la concluzia că nu doar mama, prin procesul minunat al purtării în pântec al copilului și al nașterii, secretă oxitocina, ci și tatăl, prin activitățile zilnice pe care le desfășoară alături de copil. Oxitocina, hormonul fericirii sau al dragostei crează atașamentul dintre mamă-copil, dintre tată-copil sau dintre tine și partenerul tău.

 Poate că ți se pare că soțul tău nu petrece suficient timp alături de tine și de cel mic. Poate ți se pare că nu e suficient de prezent în viața bebelușului. E timpul să îl implici mult mai mult în creșterea copilului. Fie că e vorba despre schimbarea de scutece bebelusi, până la a gânguri mai des cu prichindelul, micile lucruri contează. Amândoi sunteți părinți și amândoi aveți o responsabilitate egală față de micul suflet care are nevoie  de susținerea voastră.

 

Crește iubirea dintre voi doi

Pentru ca cel mic să aibă o familie sănătoasă, este esențial ca relația de cuplu să fie armonioasă. Cum poți oferi un exemplu bun copilului tău, dacă trăiești în dizarmonie cu partenerul? Atunci când bebelușul vine pe lume, prioritatea ta este cel mic. Din păcate, femeile fac o greșeală enormă atunci când își neglijează relația pentru copii.

 Bineînțeles, prioritar este copilul, mai ales în primii ani de viață, dar ești și soție, nu doar mamă. De aceea, te încurajăm să nu uiți rolul de femeie iubitoare de care soțul tău are nevoie în relația voastră. Tensiunile sunt inevitabile, dar, dacă amândoi lucrați la relație și vă acordați timp și pentru voi, copilul va crește într-o atmosferă liniștită și fără tensiuni.

 

Roagă-l să fie prezent în viața copilului

Nu este îndeajuns să oferi o stabilitate financiară familiei tale. Prezența părinților este esențială în dezvoltarea corectă a copiilor. De altfel, un exemplu masculin activ în creșterea copilului îi va fortifica personalitatea. Pe termen lung, acesta, confruntat cu diferite situații, va avea mai puține temeri și  mai multă încredere în sine.

 Multe studii sugerează că, până la pubertare, rolul tatălui este egal atât pentru fetițe, cât și pentru băieți. Copiii care beneficiază de prezența tatălui în viața lor excelează, iar, în unele cazuri, își întrec colegii de școală. De altfel, psihologii sunt de părere că prezența activă a tatălui în creșterea fetițelor este esențială atunci când hormonii bat la ușă, iar acestea se transformă ușor, ușor în femei. Adolescentele care au o relație sănătoasă cu tatăl se vor angaja în comportamente sexuale mai puțin riscante decât restul.

 Oferă-i partenerului argumente solide, din care să înțeleagă că trebuie să fie din ce în ce mai activ în viața micuțului. Implică-l tu în diferite activități precum cititul poveștilor, construirea de lego sau plimbările cu căruciorul în aer liber.

 

Comunică cu partenerul

Nu ai voie să spui că nu ai timp de soțul tău! Oricât de ocupată este viața de mămică, comunicarea dintre parteneri este esențială. Cu siguranță, au apărut deja frustrări, multe încă nerostite. Nu aceasta este ideea, să pui totul sub un preș și să închizi cu cheia camera prăfuită. Deschide-o larg și fă curățenie în ea!

 Începe de aici: culcați mai devreme copilul și luați cina împreună. Deschide subiectul care te nemulțumește și, pe un ton calm și receptiv, spune-i iubitului tău ce te macină. Ascultă răbdătoare și punctul lui de vedere, ca mai apoi, matur, să luați decizia potrivită.

 Vorbele care nu se spun aduc în viața de cuplu multă anxietate, durere și mânie. De aceea, discutați și puneți împreună în practică un plan pentru a vă transforma sau a vă corecta relația. Dacă doi oameni se iubesc, doar cerul este limita, așa-i?

 Viața de cuplu s-a transformat odată cu sosirea pe lume a bebelușului. Imaginea tatălui este esențială pentru cel mic. Implică-l în viața acestuia, făcându-l să realizeze de câtă nevoie are prichindelul de el. Dragoste, atenție și răbdare - triunghiul esențial de unde copilul să pornească cu dreptul în viață!

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

COMENTARII

Cum menții un stil de viață sănătos: 4 sfaturi de pus în practică

acum 38 zile

Atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos și nutriție, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a te simți bine și, mai mult decât atât, pentru a preveni anumite probleme de sănătate. Și, cu toate că fiecare dintre noi își dorește să se simtă bine, poate fi complicat să știi ce reguli să urmezi și ce schimbări poți face.

Vara ta poate fi una frumoasă, chiar dacă se anunță temperaturi ridicate. Esențial e să te bucuri de fiecare moment

acum 43 zile

După două luni petrecute în casă, cel mai probabil de-abia aștepți să iei parcurile la pas, munții la cutreierat și Vama Veche la cucerit. E absolut normal să îți dorești să recuperezi ceea ce ți-a fost restricționat în perioada de izolare, respectând, desigur, normele de igienă și de distanțare socială. Dacă epidemiologii nu știu sigur când va fi eradicată boala Covid-19, vremea de acum și meteorologii dau semnale clare că urmează o vară toridă. Și nu ai nevoie de multe previziuni, căci e de ajuns să te gândești la cât de rare au fost ploile în ultimul timp și cât de mult s-a extins seceta.

Cum poți face să conteze fiecare moment cu familia ta – metode eficiente și durabile

acum 47 zile

În familie, îți recapeți energia pozitivă, găsești sprijinul și motivația de a merge mai departe în orice situație. Este important, însă, să știi cum să petreci timp de calitate împreună cu cei dragi, iar în cele ce urmează descoperi câteva metode eficiente în acest sens și care funcționează nu doar pentru moment, ci pe termen lung. Este vorba, practic, despre a te concentra asupra soluțiilor pe care le ai la îndemână pentru a le rezolva.

Înflorește și bucură-te de viață: Sugestii de wellness pentru trup și suflet

acum 50 zile

„Fericirea este poezia femeilor‟ spunea Honore de Balzac, iar studiile în psihologia pozitivă au ajuns la concluzia că, prin practicarea recunoștinței, fericirea poate fi atinsă. Vara este la doar o lună distanță de noi, soarele ne încălzește din ce în ce mai mult și, cu siguranță, fiecare dintre noi avem motive de bucurie în viață.

Renovarea de primăvară - schimbări mici, dar de efect, pentru acasă

acum 64 zile

Indiferent dacă stai la bloc sau la casă, venirea primăverii este un prilej perfect pentru a te apuca de renovarea pe care o visezi. Însă, dacă nu ai resursele necesare sau timp, câteva schimbări mai mici își pot lăsa amprenta asupra decorului interior și exterior. În această perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus, trebuie să petreci mai mult timp acasă, astfel că poți rezerva câteva zile pentru a te ocupa de câteva proiecte simple. Iată câteva idei:

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »