LUNI, 20 IANUARIE 2020

Scapă de lucrurile nefolositoare din casă odată cu începutul de an

Odată cu noul an probabil că ți-ai promis că vei ține ordine în casă și vei scăpa de lucrurile vechi care îți ocupă din spațiu. Încercarea aceasta se poate dovedi copleșitoare și sunt șanse mari să abandonezi dacă nu îți faci un plan înainte. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții o casă cu mai mult spațiu liber și mai puține lucruri nefolositoare de care să te împiedici la orice pas.

Multe dintre noi am fi tentate să stabilim o zi în care să facem ordine generală, doar că acest lucru nu se întâmplă și în realitate. Mai bine ar fi să îți aloci mai multe zile și să începi activitatea cu pași mici: măcar cinci sau zece minute pe zi. Ce-ar mai trebui să cuprindă planul tău? În primul rând, o listă cu lucrurile care pot primi un alt rol sau cu cele pe care le folosești foarte rar, dar sunt importante, o listă cu spațiile de depozitare și ce ar trebui să se regăsească în fiecare și, la final, sarcinile de făcut pentru fiecare zi.

Odată ce ai întocmit planul, primul pas e să identifici lucrurile de care nu mai ai nevoie. Aruncă o privire cu atenție prin casă și vezi ce ar trebui să arunci, ce ai putea să donezi unei persoane cu mai puține posibilități materiale și ce poți recicla sau refolosi. Cu puțină imaginație sau inspirație de pe internet poți crea o mulțime de lucruri frumoase și folositoare. De exemplu, cutiile de șervețele pot fi transformate în cutii de depozitare pentru nimicuri, precum pixuri, agrafe, nasturi și tot așa. Borcanele goale pot deveni vaze de flori sau chiar recipiente pentru lumânări, sticlele vechi sau pălăriile pot fi transformate în abajururi și lampi reciclate, revistele cu oferte le poți pune în încălțăminte pentru a-i păstra forma, iar tuburile de hârtie igienică pot fi folosite pentru a ține cablurile organizate.

De unde începi?

Acum că știi ce e de făcut, e timpul să începi. Cum spuneam mai devreme, nu e nevoie să faci totul dintr-un foc. Poți începe cu o singură cameră sau, chiar mai bine, cu un colț sau un obiect de mobilier. Poate chiar și cu unul sau două sertare dintr-un dulap, în caz că nu ai mult timp la dispoziție. Secretul este să fii constantă pe parcursul curățeniei din casă.

Dacă vrei să începi cu o provocare mai mare, alege hârtiile. În orice casă, hârtiile de tot felul se adună mereu, indiferent că vorbim de facturi, acte, plicuri, reviste, liste, chitanțe, garanții, manuale, pliante, avize, pungi de cadouri, cartoane și multe altele. Desemnează un loc în care să le aduni și să le poți sorta. Odată ce le-ai adunat, uită-te prin ele cu atenție. Vezi ce trebuie sortat și păstrat și ce trebuie aruncat. La final, depozitează hârtiile de aruncat într-un sac pentru a le duce la reciclat.

Acum e timpul să desemnezi zona din care vrei să începi. Impune-ți regula să nu mai așezi acolo nimic din ceea ce nu folosești. O poți numi „zona liberă”. Treptat, poți extinde această zonă până când vei avea în cameră un loc în care s-au adunat toate nimicurile și zona liberă. Acum alege cu atenție din grămada de nimicuri ce trebuie într-adevăr pus la loc sau refolosit, pentru a le rearanja în zona curățată. Dar fă asta cu maximă zgârcenie pentru a te bucura de cât mai mult spațiu liber. După ce termini, aruncă o privire finală în camera eliberată de obiectele inutile.

Arată mult mai aerisită, nu? Asta îți va da încredere și energia necesară pentru a extinde curățenia în restul casei.

Cum păstrezi ordinea

În timp, odată ce ai rezolvat camerele, s-ar putea să te trezești cu o grămadă de obiecte (la propriu) care nu-și mai găsesc locul. Dacă totuși ai lucruri la care mai ții sau de care nu știi dacă e bine să te desparți sau nu, pune-le într-o cutie și setează-ți un reminder peste jumătate de an, să verifici câte lucruri din cutia respectivă ai folosit între timp. În cazul în care nu ai avut nevoie de nimic de acolo, poți arunca liniștită toată cutia.
Cum păstrezi ordinea în casa proaspăt aranjată? Simplu, urmând doar trei reguli! Prima regulă este să nu mai cumperi obiecte inutile sau care nu sunt absolut necesare. În categoria aceasta intră și suvenirurile din vacanță. A doua regulă e să faci o listă de sarcini minore pe care să le împarți pe 30 de zile. Câte un lucru ușor de făcut în fiecare zi, o activitate de maximum cinci, zece minute. A treia regulă este să le explici și celorlalți membri ai familiei ce au de făcut. Discută cu ei și spune-le că e important să păstreze ordinea și să ajute la menținerea unei case curate și bine organizate. Arată-le lista și stabilește cine ce are de făcut. Rezultatele nu vor întârzia să apară!

Sursa foto: shutterstock.com

COMENTARII

Cum sa iti ajuti copilul sa dezvolte o pasiune pentru citit

acum 23 ore

Cititul constituie o importanta modalitate de invatare, nu doar in cazul copiilor ci la orice varsta, iar o pasiune pentru citit dezvoltata de la varste fragede nu poate fi decat benefica. Daca in primii ani de viata, copiii simt o atractie pentru carti, fiind in perioada aceea de explorare, cand descopera lucruri noi si sunt curiosi, pe parcurs, aceasta poate disparea din cauza ca vor gasi alte preocupari.

De la inventarea roții la crearea internetului: marile descoperiri care ne fac viața mai ușoară

acum 3 zile

În ultimele două secole, mulți oameni și-au folosit cunoștințele, priceperea și experiența pentru a crea un set de invenții datorită cărora activitățile zilnice sunt mai simplu de realizat.

Ce investiții să faci pentru a avea un trai mult mai confortabil: nu uita și de factorii emoționali

acum 6 zile

Nu există rețete unanim acceptate și eficiente prin care, odată aplicate, să scapi de probleme și de orice tip de factori care îți perturbă fericirea. Este esențial să fii conștientă că ceea ce ți se întâmplă zi de zi, raportat la așteptări irealiste, generează dacă nu o stare de frustrare, cel puțin una de tristețe sau dezamăgire. Ar fi bine, mai ales dacă ai muncit foarte mult pentru a te realiza, să încerci să-ți sporești confortul.

Cum să te îmbraci în funcție de forma corpului

acum 23 zile

Este extrem de important să ții cont de câteva lucruri atunci când îți alegi ținutele: de la culorile care te avantajează, la tipul de siluetă pe care îl ai, pentru că astfel îți poți pune în valoare atuurile și poți ascunde micile defecte.

Garderoba de iarna - 6 obiecte vestimentare care nu trebuie sa-ti lipseasca din dressing

acum 44 zile

Aceste articole vestimentare sunt ideale pentru iarna, deoarece pot fi purtate in numeroase combinatii. Nu uita de incaltamintea adecvata pentru iarna, calduroasa si confortabila!

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »