MIERCURI, 14 NOIEMBRIE 2018

5 moduri în care locul de muncă îți poate afecta starea psihică

 Așa cum îți îngrijești sănătatea fizică, trebuie să îți protejezi și sănătatea psihică. Uneori, poți deveni atât de preocupată de responsabilitățile de zi cu zi, încât ești mai puțin atentă la starea ta psihică și la factorii care o pot afecta. Având în vedere că petreci o bună parte din zi la locul de muncă, e important să știi cum îți poate influența acesta starea psihică. Astfel, dobândești mai mult control asupra ta, a minții și a vieții tale și poți face mai ușor schimbări pozitive. Iată cum îți poate afecta locul de muncă starea psihică:

1. Concediile

Nu doar concediul medical este important pentru sănătatea ta. Ar trebui să acorzi o importanță la fel de mare concediului de odihnă, așa cum procedezi în cazul concediului medical, dacă te îmbolnăvești sau ai un accident de muncă. Unul dintre cele mai importante efecte ale concediului constă în reducerea temporară a nivelului de stres și evitarea stresului cronic. Alte beneficii ale concediilor includ: oportunități de învățare și comunicare, facilitarea dezvoltării personale și sociale, reconectarea cu familia și prietenii și creșterea stării de bine subiective, potrivit Psychology Today.

2. Programul de muncă

Un alt aspect care poate avea efecte asupra stării psihologice este programul de muncă. Atât numărul de ore, cât și momentul în care acestea sunt lucrate te pot influența în moduri neașteptate. Atunci când lucrezi un număr mare de ore, zilnic sau săptămânal, te expui la câteva riscuri. Potrivit unui studiu din Occupational Medicine, munca prelungită a fost asociată cu o stare mintală mai precară, mai multă anxietate, simptome depresive mai frecvente și o calitate mai slabă a somnului.

Totodată, apare un impact negativ și atunci când lucrezi pe timp de noapte, conform unui studiu PMC din 2016 realizat pe asistente medicale. Pentru grupul din tura de noapte, s-a observat un nivel mai scăzut al satisfacției față de job, o calitate mai proastă a somnului, o frecvență mai mare a oboselii cronice și a simptomelor psihologice.

3. Atitudinea față de job

Nu doar ceea ce faci la locul de muncă are un impact asupra stării tale mintale. Atitudinea ta față de job poate fi la fel de importantă. Puțini pot avea un loc de muncă care coincide cu pasiunea lor, însă asta nu înseamnă că ar trebui să te mulțumești cu un job față de care ai o atitudine negativă. Potrivit Talk Space, să ai un loc de muncă care îți displace este mai rău pentru sănătatea ta mintală decât să nu fii angajată. În plus, persoanele care ar dori să plece de la locul de muncă, dar nu reușesc (fie nu găsesc un alt job, fie rămân din obligație la cel vechi) se confruntă mai des cu stres, epuizare și simptome de burnout.

4. Spațiul de lucru

Mediul în care lucrezi te poate face să te simți mai optimistă și mai creativă, sau, din contră, mai stresată și mai puțin productivă. Există mulți factori de mediu care influențează starea ta mintală la locul de muncă, cum ar fi suprafața, lumina, temperatura, nivelul zgomotului și designul. Angajații au nevoie de confort pentru a fi relaxați, concentrați și productivi. Astfel, în majoritatea cazurilor trebuie găsit un echilibru plăcut. Spre exemplu, o iluminare bună este esențială pentru productivitate și starea de spirit, însă una prea puternică poate fi obositoare.

5. Atmosfera de la job

Un loc de muncă plăcut se poate transforma într-un coșmar din cauza atitudinii negative a unor colegi sau șefi. O atmosferă pozitivă e caracterizată de comunicare deschisă, colaborare, echilibru între viața profesională și cea personală, accent pe dezvoltare și recunoașterea meritelor individuale. Multe persoane se confruntă însă cu o atmosferă negativă la locul de muncă, ceea ce poate avea efecte negative asupra moralului, productivității, dar și a nivelului de stres și anxietate.


Sursă foto: Shutterstock

COMENTARII

5 utilizari nestiute ale uleiului de cocos

acum 15 zile

Datorita popularitatii pe care si-a castigat-o in timp, uleiul de cocos se foloseste si in bucatarie, la gatit si te ajuta sa ai parul si pielea sanatoase si frumoase, daca este folosit ca ingredient cosmetic. Cu toate acestea, exista si intrebuintari mai putin stiute ale uleiului de cocos.

Top 10 beneficii ale antrenamentelor fizice matinale

acum 25 zile

Ritmul alert al stilului de viata modern te impiedica sa faci sport atat de des precum ti-ai dori? Ai deja un abonament la sala de fitness dar nu te simti destul de motivat astfel incat sa iti creezi un plan constant de antrenament? Solutia ar putea fi setarea unei rutine.

De ce ai nevoie de un program de odihnă stabil. 4 moduri prin care somnul ne influențează viața

acum 25 zile

Ai tendința să privești somnul ca pe o activitate pasivă, un simplu repaus. În definitiv, organismul tău nu face nimic atunci când dormi, nu? Acestă supoziție este greșită.

5 obiceiuri sănătoase care te ajută să intri cu dreptul în primăvară

acum 25 zile

Dacă sezonul rece nu este nici pe departe slăbiciunea ta și îți dorești doar să te bucuri de soare, ți-am pregătit câteva metode simple prin care îți recapeți energia și ții problemele la distanță.

Te trezesti obosit si fara chef de viata? Incearca un supliment pe baza de ulei CBD!

acum 28 zile

Medicamentele nu sunt o solutie, intrucat pot fi daunatoare pe termen lung si pot avea efecte adverse distrugatoare pentru organism. In aceste conditii, solutia optima este un supliment alimentar pe baza de ulei CBD, 100% compatibil si benefic corpului uman si fara vreun efect advers.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

Stirile Antena 1 Observator

observator.tv


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »