LUNI, 23 SEPTEMBRIE 2019

Ce efecte poate avea lipsa de somn

Ești tânăr, student sau proaspăt absolvent de facultate, ai prieteni, viață socială și în niciun caz nu ai timp de dormit. Sau ești adult responsabil cu multe îndatoriri, un job solicitant și copii mici. Sau, pur și simplu, ești genul „pasăre de noapte” care funcționează mult mai bine la ore mici din noapte și profită din plin de asta. Oricare ar fi scenariul în care viața ta se desfășoară, somnul insuficient este numitorul comun și una dintre problemele ale căror efecte nu le realizezi pe deplin.

Indiferent de vârstă, ocupație, stare de sănătate, somnul este o componentă esențială a vieții și nu trebuie sub nicio formă neglijat. Un somn insuficient sau de calitate proastă poate avea consecințe din cele mai serioase asupra sănătății. Iată câteva dintre ele:

Lipsa somnului poate duce la depresie

Dincolo de faptul că somnul insuficient îți afectează semnificativ starea de spirit, studiile au demonstra că oboseala cronică sporește semnificativ riscul de a dezvolta depresie și anxietate. Una dintre afecțiunile care influențează semnificativ calitatea vieții, depresia este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane astăzi, devenind de multe ori o consecință a stilului de viață haotic.

Somnul insuficient poate provoca iritabilitate și diminuează capacitatea de a face față stresului, dar te și împiedică să ai motivația necesară pentru a avea un stil de viață sănătos și a face sport.

Lipsa somnului crește timpul de reacție

Poate nu ți se pare important, dar atunci când ești la volan sau când ai un job care necesită viteză de reacție, lipsa somnului poate avea consecințe dezastruoase. Sunt statistici care spun că somnolența la volan poate fi la fel de periculoasă ca starea de ebrietate și că aproape 20% din accidentele rutiere la nivel mondial se petrec din cauza oboselii la volan.

Așadar, pentru că lipsa de somn poate ucide la propriu, nu urca niciodată nedormit la volan și nici nu face activități care necesită atenție crescută.

Lipsa somnului afectează gândirea și memoria

Lipsa somnului afectează capacitatea de atenție și concentrare, ceea ce se răsfrânge direct asupra celei de a îndeplini sarcinile care necesită logică sau operațiuni cognitive complexe. Luarea deciziilor devine de asemenea problematică, pentru că pe un fond de oboseală accentuată este mai dificil să evaluezi situațiile cu care te confrunți și să alegi un comportament corespunzător.

Și memoria este afectată de un somn necorespunzător, atât calitativ, cât și cantitativ. Conexiunile neuronale implicate în memoria de scurtă durată se refac în timpul somnului, ceea ce face ca informațiile acumulate pe parcursul zilei să poată fi stocate. Studiile spun că fiecare fază a somnului are un rol specific în consolidarea informațiilor nou dobândite.

Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate

Studii experimentale au scos la iveală faptul că durata somnului afectează echilibrul hormonilor care controlează apetitul. Grelina (stimulează apetitul) și leptina (reduce apetitul) își schimbă nivelurile în organism în funcție de cât dormim. Astfel, când organismul este privat de somn are loc o disfuncție a metabolizării zaharurilor din sânge, ceea ce determină o creștere nivelului de grelină, deci și o accentuare a senzației de foame și a apetitului.

Lipsa somnului are ca efect imediat oboseala accentuată, ceea ce reduce capacitatea de a practica un sport, dar și o predispoziție spre consumul de alimente bogate în calorii și carbohidrați, ceea ce poate avea ca urmare o creștere ponderală accentuată.

Pentru că somnul joacă un rol atât de important în viața ta, nu-l neglija. Dormi măcar șapte ore pe noapte, mergi la culcare într-o cameră aerisită, fără telefon sau televizor înainte de culcare. Rezultatele asupra vieții tale vor fi remarcabile.

Sursă foto: shutterstock

COMENTARII

Cat dureaza sa iti pui un implant dentar?

acum 4 zile

Chiar daca este o varianta destul de costisitoare, implantul reprezinta cu siguranta o investitie inteleapta si care aduce cu sine foarte multe beneficii pe termen lung.

Cum tratam si cum prevenim bataturile?

acum 13 zile

Bataturile pot fi inofensive, dar pot strica cele mai frumoase momente din viata. In cazul in care porti o pereche de pantofi noua si stii sigur ca te vei confrunta cu bataturi in anumite zone ale picioarelor, aplica plasturi preventiv in zonele respective.

Sfaturi de la experti pentru un somn odihnitor

acum 15 zile

Expertii sustin ca nu este o solutie sa te obisnuiesti cu aceasta problema, ci trebuie, mai degraba, sa iei cateva masuri, care sa te ajute sa te relaxezi, apoi sa dormi ca un bebelus. Iata care ar fi acestea:

Sfaturi pentru a rămâne activă pe timp de iarnă

acum 22 zile

Nu lua o pauză de la obiceiurile tale sănătoase, doar pentru că iarna te inspiră să-ți petreci mai mult timp pe canapea, sub pătură. Încearcă să găsești o soluție și pentru perioadele mai aglomerate din timpul sărbătorilor. O viață activă îți va întări și sistemul imunitar, așa că poți fi scutită de răceli și gripe.

5 boli înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie

acum 57 zile

Iată care sunt cinci dintre bolile înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »