LUNI, 23 SEPTEMBRIE 2019

Ce efecte poate avea lipsa de somn

Ești tânăr, student sau proaspăt absolvent de facultate, ai prieteni, viață socială și în niciun caz nu ai timp de dormit. Sau ești adult responsabil cu multe îndatoriri, un job solicitant și copii mici. Sau, pur și simplu, ești genul „pasăre de noapte” care funcționează mult mai bine la ore mici din noapte și profită din plin de asta. Oricare ar fi scenariul în care viața ta se desfășoară, somnul insuficient este numitorul comun și una dintre problemele ale căror efecte nu le realizezi pe deplin.

Indiferent de vârstă, ocupație, stare de sănătate, somnul este o componentă esențială a vieții și nu trebuie sub nicio formă neglijat. Un somn insuficient sau de calitate proastă poate avea consecințe din cele mai serioase asupra sănătății. Iată câteva dintre ele:

Lipsa somnului poate duce la depresie

Dincolo de faptul că somnul insuficient îți afectează semnificativ starea de spirit, studiile au demonstra că oboseala cronică sporește semnificativ riscul de a dezvolta depresie și anxietate. Una dintre afecțiunile care influențează semnificativ calitatea vieții, depresia este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane astăzi, devenind de multe ori o consecință a stilului de viață haotic.

Somnul insuficient poate provoca iritabilitate și diminuează capacitatea de a face față stresului, dar te și împiedică să ai motivația necesară pentru a avea un stil de viață sănătos și a face sport.

Lipsa somnului crește timpul de reacție

Poate nu ți se pare important, dar atunci când ești la volan sau când ai un job care necesită viteză de reacție, lipsa somnului poate avea consecințe dezastruoase. Sunt statistici care spun că somnolența la volan poate fi la fel de periculoasă ca starea de ebrietate și că aproape 20% din accidentele rutiere la nivel mondial se petrec din cauza oboselii la volan.

Așadar, pentru că lipsa de somn poate ucide la propriu, nu urca niciodată nedormit la volan și nici nu face activități care necesită atenție crescută.

Lipsa somnului afectează gândirea și memoria

Lipsa somnului afectează capacitatea de atenție și concentrare, ceea ce se răsfrânge direct asupra celei de a îndeplini sarcinile care necesită logică sau operațiuni cognitive complexe. Luarea deciziilor devine de asemenea problematică, pentru că pe un fond de oboseală accentuată este mai dificil să evaluezi situațiile cu care te confrunți și să alegi un comportament corespunzător.

Și memoria este afectată de un somn necorespunzător, atât calitativ, cât și cantitativ. Conexiunile neuronale implicate în memoria de scurtă durată se refac în timpul somnului, ceea ce face ca informațiile acumulate pe parcursul zilei să poată fi stocate. Studiile spun că fiecare fază a somnului are un rol specific în consolidarea informațiilor nou dobândite.

Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate

Studii experimentale au scos la iveală faptul că durata somnului afectează echilibrul hormonilor care controlează apetitul. Grelina (stimulează apetitul) și leptina (reduce apetitul) își schimbă nivelurile în organism în funcție de cât dormim. Astfel, când organismul este privat de somn are loc o disfuncție a metabolizării zaharurilor din sânge, ceea ce determină o creștere nivelului de grelină, deci și o accentuare a senzației de foame și a apetitului.

Lipsa somnului are ca efect imediat oboseala accentuată, ceea ce reduce capacitatea de a practica un sport, dar și o predispoziție spre consumul de alimente bogate în calorii și carbohidrați, ceea ce poate avea ca urmare o creștere ponderală accentuată.

Pentru că somnul joacă un rol atât de important în viața ta, nu-l neglija. Dormi măcar șapte ore pe noapte, mergi la culcare într-o cameră aerisită, fără telefon sau televizor înainte de culcare. Rezultatele asupra vieții tale vor fi remarcabile.

Sursă foto: shutterstock

COMENTARII

Legătura dintre un zâmbet frumos și fericire

acum 1 zile

Formarea relațiilor interpersonale este o trăsătură a naturii umane, o nevoie primară, iar zâmbetul este primul detaliu pe care îl observăm în interacțiunea cu persoanele din jurul nostru. Aspectul curat și alb al dinților îți poate oferi mai multă încredere în tine, de aceea este foarte important să acorzi o atenție ridicată asupra întregii tale danturi.

Cum te protejezi de aerul poluat

acum 4 zile

Potrivit unui raport realizat de Global Alliance on Health and Pollution, România ocupă locul 45 în lume la numărul de morți provocate de poluare și locul 8 în Europa. Peste 20.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării provocate în principal de mașini și de construcții. Iată ce măsuri ar trebui să iei pentru a respira un aer mai curat.

Cum să combaţi lipsa de energie specifică sezonului

acum 16 zile

Este foarte important să respecţi orele de somn, să te odihneşti şi să îți păstrezi calmul în fața evenimentelor negative minore. Trebuie să ştii că temperaturile scăzute sunt un factor de epuizare pentru organism, motiv pentru care acesta devine mai vulnerabil în faţa bolilor.

Parodontoza – care sunt simptomele și cum să tratezi boala?

acum 21 zile

Parodontoza apare în urma ignorării semnelor gingivitei, problemă care poate fi identificată foarte ușor, grație modificărilor care pot fi observate.

Tonifiaza-ti coapsele pe banda de alergat cu acest antrenament simplu de 20 de minute!

acum 31 zile

O banda de alergat pe care sa exersezi in confortul casei tale este o optiune tot mai buna, mai ales din prisma beneficiilor pe care le ofera antrenamentele cardio.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »