DUMINICA, 16 FEBRUARIE 2020

Cum te protejezi de aerul poluat

 Potrivit unui raport realizat de Global Alliance on Health and Pollution, România ocupă locul 45 în lume la numărul de morți provocate de poluare și locul 8 în Europa. Peste 20.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării provocate în principal de mașini și de construcții. Iată ce măsuri ar trebui să iei pentru a respira un aer mai curat.
Urmărește calitatea aerului
Oamenii nu mai sunt conștienți pe deplin de pericolul poluării, deși există o mulțime de aplicații și site-uri care le arată în timp real cât de nociv este aerul pe care îl respiră. În România, au fost zile în care s-au înregistrat și parametri de 4-5 ori mai mari în zonele aglomerate. Așa că da, poluarea a devenit o problemă și în țara noastră! Prin urmare, ar trebui să consulți mai des hărțile interactive care îți arată nivelul de poluare. Copiii și persoanele în vârstă sunt cei mai afectați de aerul poluat. Acesta poate afecta sistemul nervos și respirator, dar și ficatul sau splina. De asemenea, poate provoca iritații la nivelul ochilor, nasului și gâtului, precum și boli cardiovasculare.

Folosirea unei măști chirurgicale în zilele în care indicii de poluare sunt depășiți este recomandată. Aceasta va filtra aerul și va reduce inhalarea particulelor periculoase. Atenție și la utilizarea ei! Trebuie purtată cu partea colorată în exterior, să stea cât mai bine lipită de nas și obraji și să nu fie folosită decât o singură dată sau până când se umezește.
Ia-ți măsuri de precauție și acasă
Uneori, aerul din propria casă poate fi mai nociv decât cel de afară. Obiectele din locuință sau de la birou emană substanțe dăunătoare. Poți fi în siguranță, însă, prin folosirea unor purificatoare de aer. Un studiu realizat în Taiwan, în 2017, a arătat că cei care au avut astfel de aparate pe termen lung erau mai sănătoși. Cele mai eficiente purificatoare de aer sunt cele cu putere mare de absorbție, care își fac treaba rapid și se ajustează în funcție de nivelul poluanților din locuința ta. Astfel, particulele de praf, bacteriile sau virusurile vor fi eliminate. Un aparat de purificare reține particulele nocive, recirculă aerul și îl eliberează curat. Este ideal pentru orice familie și nici nu costă o avere.

Altă metodă pentru a avea un aer mai curat în locuință este folosirea produselor de curățenie bio. Spre deosebire de cele clasice, acestea nu conțin componente dăunătoare precum acetona sau benzenul. Nu uita nici de plantele de interior, care nu sunt doar de decor, ci și o cale eficientă de a avea un aer mai curat în casă. Sunt destul de ușor de întreținut și cresc nivelul de oxigen din locuință.

Alternative pentru a fi în siguranță
Atunci când petreci mult timp în aer liber, încearcă să îți protejezi nu doar plămânii, ci și pielea. Este destul de simplu: folosește creme de protecție și fă un duș imediat ce ai ajuns acasă pentru a elimina praful și particulele nocive. Spală-ți cât mai des mâinile și evită contactul direct cu fața, atunci când acestea nu sunt curate.

Gândește-te și la sănătatea celor din jurul tău. Folosește mai rar mașina și înlocuiește-o cu mijloacele de transport în comun, bicicleta sau trotineta. Dacă depinzi de autoturism, gândește-te să îți achiziționezi unul electric.

Acestea sunt principalele măsuri pe care ți le poți lua pentru a te proteja de aerul poluat. Sperăm să îți fie de folos.

Sursa foto: pixabay.com/foto-rabe

COMENTARII

5 fructe de vară potrivite pentru dietă

acum 1 zile

Fructele de sezon sunt pline de vitamine și minerale, oferind beneficii organismului. Cu toate acestea, știm despre fructe că au un conținut mare de fructoză. Asta înseamnă mai mult zahăr în organism. Cu toate acestea, zahărul din fructele servite proaspete este...

5 legume care te ajută să slăbești

acum 3 zile

Cu toții știm cum e să lupți cu kilogramele în plus și să simți că nu reușești niciodată să câștigi, desi tot ce-ți dorești să fi pe minus (la cântar). Lupta cea mai grea e cu poftele. Chiar dacă determinarea există, uneori îți e greu să reziști...

5 alimente bogate în magneziu de care organismul tău are nevoie

acum 4 zile

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale pentru o bună funcționare a organismului. El joacă un rol important în 300 de reacții enzimatice din corp. Un mod eficient de a preveni deficitul de minerale este prin consumul regulat de alimente bogate în magneziu, precum avocado...

3 afecțiuni de sezon. Cum să ai grijă de sănătatea ta

acum 5 zile

După două luni de stat acasă, starea de relaxare ne-a pus în fața multor provocări și libertăți după care am tânjit în perioada de izolare. Schimbarea bruscă, animată de dorința de a face totul și de a recupera timpul pierdut, și interacțiunile cu prietenii pot...

5 beneficii ale uleiului de cocos

acum 5 zile

Uleiul de cocos este nutritiv, aducând numeroase beneficiI organismului. Acesta are multe întrebuințări, de la produsele dermatocosmetice la utilizarea acestuia în alimentație. Cele mai importante beneficii ale sale te vor convinge să îl folosești mai des. 5...

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »