VINERI, 14 SEPTEMBRIE 2018

Problemele de echilibru - generalități, cauze posibile și tipuri de tratament

 Amețeala este o problemă medicală frecventă în rândul persoanelor adulte, caracterizate prin pierderi de echilibru, dureri de cap, stări de axietate etc, dar se pot manifesta chiar și printr-o paletă simptomatică mult mai gravă, precum vărsături, schimbări ale ritmului cardiac sau pierderea temporară a cunoștintei.

De ce apar aceste amețeli? Pot ele prevesti o afecțiune mult mai gravă a organismului? Există un tratament pentru rezolvarea problemelor de echilibru cu care ne confruntăm? Dacă și tu suferi de pierderi dese ale echilibrului, atunci citește până la final acest articol, înainte de a programa o vizită la medicul specialist.

  • De ce apar problemele de echilibru?
  • Cauze ce duc la apariția problemelor de echilibru
  • Consult medical pentru problemele de echilibru

De ce apar problemele de echilibru?

Atunci când ne confruntăm cu o stare de amețeală (mai simplă sau mai gravă) durata acesteia poate varia de la câteva minute până la chiar câteva zile. Ei bine, amețelile au într-adevăr un caracter sezonier, fiind mai frecvente vara decât în alte perioade ale anului, însă te poți confrunta cu aceste probleme de echilibru în absolut orice lună calendaristică.

De foarte multe ori, amețealea “împrumută” simptome ale altor afecțiuni, fiind de altfel un termen medical destul de abstract. În fond, amețeala sau problemele de echilibru nu definesc o afecțiune de sine stătătoare, ci un efect simptomatic al unor dezechilibre la nivelul organismului.
Cauze ce duc la apariția problemelor de echilibru

Așa cum spuneam și mai sus, amețelile par a fi mai frecvente în timpul lunilor călduroase, atunci când ne confruntăm direct cu temperaturi extreme, dar și primăvara, atunci când imunitatea organismului este în plin proces de refacere.

Totodată, problemele de echilibru pot semnala existența unui traumatism cranian puternic sau a unei tulburări circulatorii ce afectează urechea internă sau chiar creierul.

Anemia este o afecțiune caracterizată prin variații bruște de tensiune, urmate de stări cronice de amețeală, iar encefalita - o infecție gravă la nivel cranian - poate fi la rândul său manifestată prin episoade frecvente de amețeală.

Alte afecțiuni ce pot fi demascate de amețeli:

Otita - infecție puternică a urechii interne, manifestată prin stări de greață, vărsături, amețeală.

Tumoare cerebrală - tulburări progresive ale echilibrului, însoțite de dureri cronice de cap, mai ales în anumite poziții ale corpului.

Hipertensiune / Hipotensiune - în acest caz (valori mici / mari ale tensiunii arteriale) stările de amețeală pot fi amplificate în cazul în care pacientul este deshidratat.

Epilepsie - în acest caz, amețelile sunt asociate cu stări de vomă, pierderi de cunoștință și chiar halucinații.

Consult medical pentru problemele de echilibru

În cazul în care suferi de episoade repetitive de amețeală, îți recomandăm să îți faci o programare la medicul specialist sau la un fizioterapeut. În urma unor controale amănunțite (măsurarea tensiunii arteriale, EKG, teste auditive, RMN, teste de echilibru), va putea fi pus un diagnostic bun, astfel încât să poți începe de îndată fie un tratament adecvat pentru afecțiunea găsită, fie un alt set de analize, pentru o verificare mai amplă a problemei.

În cazul unor situații grave, asociate și cu pierderi grave de echilibru, se solicită ajutor medical de urgență. Iată care sunt aceste cazuri:

  • Stări de greață însoțite de vărsături sau chiar convulsii;
  • Senzație de gât rigid și temperatură ce sare de 39°C;
  • Traumatism puternic resimțit la nivelul capului;
  • Dureri puternice localizate la nivelul toracelui;
  • Probleme grave de respirație și slăbiciune a corpului;
  • Tulburări de auz sau de vedere.

În cazul persoanelor în vârstă, pierderile de echilibru pot reprezenta o cauză a degradării în timp a întregului organism, nu neapărat un simptom pentru un anumit tip de afecțiune. În acest caz, cadrele de mers sunt produse medicale vitale pentru pacienții cu probleme de echilibru, stări de oboseală sau nesiguranță în mers.

Realizate din materiale confortabile dar extrem de rezistente, cele mai bune cadre de mers asigură sprijinul necesar, atât în casă, cât și în parc sau la scurtele plimbări din fața blocului. Comandă online un cadru de mers aici și oferă-i unui pacient cu astfel de probleme o mână de ajutor cât o gură proaspătă de aer, pentru a se bucura de un mers normal și un echilibru pe măsură, în fiecare zi.

Sursa foto: pixabay.com

COMENTARII

Top 5 tratamente naturiste pentru reglarea greutatii

acum 3 zile

O mare parte din persoanele dornice sa slabeasca trec cu vederea faptul ca cel mai important este sa ai un organism sanatos. Aceste produse au in componenta ingrediente 100% naturale, benefice pentru reducerea greutatii corporale.

5 beneficii demonstrate ale papucilor medicinali

acum 3 zile

Papucii medicinali pot fi purtați fără probleme atât în casă, cât și pe stradă. Asigură o poziție bună a spatelui, deoarece calapodul acestora urmează structura anatomică normală a piciorului.

3 rețete gustoase și rapide pentru care ai nevoie doar de o oală

acum 19 zile

Dacă gătești des astfel de rețete, nu va trebui să achiziționezi prea multe vase de gătit. În schimb, poți investi în oale durabile și de calitate, cu care poți obține rezultate superioare.

Care sunt simptomele conjunctivitei si cum se trateaza?

acum 20 zile

Conjunctivita este o afectiune oculara destul de comuna, pe care foarte multe persoane o experimenteaza de-a lungul vietii. Ea implica o inflamatie la nivelul membranei conjunctive a ochiului.

Importanta alegerii incaltamintei pentru copii

acum 32 zile

Stim deja ca, piciorusele bebelusilor nu au oase, ci cartilaje moi care pot fi deformate cu usurinta daca pantofiorii sunt nepotriviti. Chiar si sosetele prea mici pot dauna picioruselor la varste mici.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »