MIERCURI, 27 FEBRUARIE 2019

3 reguli de care să ții cont când alegi lustra pentru camera de zi

 Sursa poza: Vivre.ro

 Ca unic element de decor poziționat pe tavan, lustra atrage atenția privitorilor chiar și atunci când nu este aprinsă, iar importanța ei nu este dată doar de rolul de corp de iluminat. Forma, diametrul și înălțima lustrei pot contribui la armonia sau, din contră, la dezechilibrul amenajării unei camere.

De aceea, înainte de a alege lustra sau candelabrul pentru livingul tău, îți recomandăm să ții cont de trei reguli importante. Asigură-te că ai la îndemână o hârtie, un creion, o ruletă și un calculator de buzunar, pentru că va trebui să calculezi câteva dimensiuni esențiale pentru a pune la punct un decor plăcut și echilibrat.

Cum calculezi înălțimea lustrei ideale

Sunt atâtea tipuri de lustre în magazine, încât să alegi una singură poate fi o misiune de-a dreptul imposibilă. Totuși, există o regulă de bază care te va ajuta să alegi între un candelabru cu aspect dramatic de care riști să te lovești, și o lustră șic, ale cărei dimensiuni sunt perfect proporționale cu cele ale încăperii.

Înălțimea optimă a lustrei sau a candelabrului se află în felul următor:

înălțimea camerei în centimetri / 4 = înălțimea lustrei (candelabrului) în centimetri

De exemplu, pentru o cameră cu tavanul înalt de 3 metri, lustra va trebui să aibă o înălțime de 75 cm.

300 centimetri / 4 = 75 centimetri

Cum calculezi diametrul sau lungimea candelabrului ori lustrei

Dacă preferi corpurile de iluminat cu abajur sau cu formă circulară, va trebui să verifici în detaliile produsului valoarea diametrului. În cazul celor cu formă dreptunghiulară sau care au un design liniar sau ramificat, vei avea nevoie de valoarea lungimii lustrei.

Formula folosită de designerii de interior pentru a afla diametrul candelabrului este:

(lungimea camerei în metri + lățimea camerei în metri) x 10 = diametrul candelabrului în centimetri

De exemplu, pentru un living dreptunghiular cu lungimea de 6 metri și lățimea de 4 metri, poți comanda o lustră cu diametrul de 1 metru.

(6 metri +4 metri) x 10 = diametru lustră de 100 centimetri

La ce înălțime așezi lustra deasupra mesei

În general, distanța de la podea la corpul de iluminat ar trebui să fie mai mare de 1.8 metri, pentru ca oricine să se poată deplasa nestingherit prin încăpere. Totuși, în cazul lustrelor sau candelabrelor montate deasupra meselor, reperul va fi reprezentat de suprafața mesei.

Astfel, între suprafața mesei și corpul de iluminat ar trebui să existe o distanță de circa 75-85 cm. În ce privește diametrul/lungimea corpului de iluminat, aceasta nu va trebui să depășească jumătate din lungimea mesei, pentru a nu strica echilibrul proporțiilor.

Dacă ai stabilit dimensiunile ideale ale lustrei pentru living, dar nu reușești să găsești una pe placul tău, să știi că te poți orienta și către modelele mai mari, mai voluminoase, atâta vreme cât te asiguri că nu incomodează pe nimeni. Lustrele prea mici tind să strice armonia camerei și se pierd în peisaj, pe când candelabrele impresionante îi conferă personalitate. De asemenea, dacă pereții sunt zugrăviți în culori întunecate, camera va absorbi mai multă lumină și ar fi bine să optezi pentru candelabre sau lustre cu mai multe brațe, în care sunt amplasate mai multe socluri pentru becuri.

COMENTARII

4 echipamente care îți vor face treaba mai ușoară în bucătărie

acum 15 ore

Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească pentru ca gătitul să devină o plăcere, o activitate relaxantă și nu ceva obositor și chinuitor.

Vrei o baie minimalista? Iata 5 repere esentiale pentru decorul minimalist

acum 1 zile

Afla, din randurile de mai jos, cele mai utile idei de amenajare pentru baie, si care sunt elementele esentiale dintr-un astfel de decor.

Top 9 idei utile pentru decorarea baii - Mare atentie la punctul 7

acum 14 zile

Daca te-ai saturat sa intri in baie si sa iti imaginezi momentul in care aceasta o sa arate asa cum vrei tu, ideile din acest articol sigur iti vor fi de folos.

Idei de cadouri pentru ruperea turtei si taierea motului

acum 21 zile

Desi ruperea turtei și tăierea moțului nu au nicio legatura cu practicile crestine si nu ascund vreo semnificatie aparte, sunt urmate cu sfintenie de catre parinti deoarece reprezinta un adevarat motiv de bucurie.

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 34 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »