MIERCURI, 27 FEBRUARIE 2019

3 reguli de care să ții cont când alegi lustra pentru camera de zi

 Sursa poza: Vivre.ro

 Ca unic element de decor poziționat pe tavan, lustra atrage atenția privitorilor chiar și atunci când nu este aprinsă, iar importanța ei nu este dată doar de rolul de corp de iluminat. Forma, diametrul și înălțima lustrei pot contribui la armonia sau, din contră, la dezechilibrul amenajării unei camere.

De aceea, înainte de a alege lustra sau candelabrul pentru livingul tău, îți recomandăm să ții cont de trei reguli importante. Asigură-te că ai la îndemână o hârtie, un creion, o ruletă și un calculator de buzunar, pentru că va trebui să calculezi câteva dimensiuni esențiale pentru a pune la punct un decor plăcut și echilibrat.

Cum calculezi înălțimea lustrei ideale

Sunt atâtea tipuri de lustre în magazine, încât să alegi una singură poate fi o misiune de-a dreptul imposibilă. Totuși, există o regulă de bază care te va ajuta să alegi între un candelabru cu aspect dramatic de care riști să te lovești, și o lustră șic, ale cărei dimensiuni sunt perfect proporționale cu cele ale încăperii.

Înălțimea optimă a lustrei sau a candelabrului se află în felul următor:

înălțimea camerei în centimetri / 4 = înălțimea lustrei (candelabrului) în centimetri

De exemplu, pentru o cameră cu tavanul înalt de 3 metri, lustra va trebui să aibă o înălțime de 75 cm.

300 centimetri / 4 = 75 centimetri

Cum calculezi diametrul sau lungimea candelabrului ori lustrei

Dacă preferi corpurile de iluminat cu abajur sau cu formă circulară, va trebui să verifici în detaliile produsului valoarea diametrului. În cazul celor cu formă dreptunghiulară sau care au un design liniar sau ramificat, vei avea nevoie de valoarea lungimii lustrei.

Formula folosită de designerii de interior pentru a afla diametrul candelabrului este:

(lungimea camerei în metri + lățimea camerei în metri) x 10 = diametrul candelabrului în centimetri

De exemplu, pentru un living dreptunghiular cu lungimea de 6 metri și lățimea de 4 metri, poți comanda o lustră cu diametrul de 1 metru.

(6 metri +4 metri) x 10 = diametru lustră de 100 centimetri

La ce înălțime așezi lustra deasupra mesei

În general, distanța de la podea la corpul de iluminat ar trebui să fie mai mare de 1.8 metri, pentru ca oricine să se poată deplasa nestingherit prin încăpere. Totuși, în cazul lustrelor sau candelabrelor montate deasupra meselor, reperul va fi reprezentat de suprafața mesei.

Astfel, între suprafața mesei și corpul de iluminat ar trebui să existe o distanță de circa 75-85 cm. În ce privește diametrul/lungimea corpului de iluminat, aceasta nu va trebui să depășească jumătate din lungimea mesei, pentru a nu strica echilibrul proporțiilor.

Dacă ai stabilit dimensiunile ideale ale lustrei pentru living, dar nu reușești să găsești una pe placul tău, să știi că te poți orienta și către modelele mai mari, mai voluminoase, atâta vreme cât te asiguri că nu incomodează pe nimeni. Lustrele prea mici tind să strice armonia camerei și se pierd în peisaj, pe când candelabrele impresionante îi conferă personalitate. De asemenea, dacă pereții sunt zugrăviți în culori întunecate, camera va absorbi mai multă lumină și ar fi bine să optezi pentru candelabre sau lustre cu mai multe brațe, în care sunt amplasate mai multe socluri pentru becuri.

COMENTARII

Cu ce te incalti, in functie de eveniment

acum 37 zile

In randurile de mai jos am adunat cele mai bune sugestii de incaltaminte care merge de minune cu un anumit tip de imbracaminte. Iata ce trebuie sa stii.

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 57 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 65 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 148 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 156 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »