LUNI, 05 NOIEMBRIE 2018

4 lucruri pe care trebuie sa le verifici înainte să semnezi contractul de muncă

Sigur ești foarte entuziasmată că ai trecut de interviul și probele de angajare și ți-a fost oferit postul mult dorit. În sfârșit, cunoștințele și abilitățile tale au fost recunoscute și apreciate. Dar nu te grăbi să semnezi contractul de muncă.

Este important să știi exact ce așteptări are angajatorul tău de la tine și mai ales să citești cu atenție contractul de muncă ca să te asiguri că îți sunt respectate drepturile. Îți explicăm mai jos la ce să fii atentă și ce trebuie să verifici înainte să începi un nou capitol al carierei tale.

1. Verifică-ți angajatorul

Acest pas poate fi făcut chiar înainte de a te prezenta la interviu. Caută numele firmei pe Google și alte site-uri dedicate locurilor de muncă - și află tot ce poți despre activitatea firmei: deținători, număr angajați, cifra de afaceri.

Vei găsi și site-uri unde foști sau actuali angajați îți povestesc despre experiența lor în cadrul companiei, iar la rating-ul de pe Facebook poți vedea ce impresie au clienții care interacționează cu firma la care vrei să lucrezi. Astfel, îți poți da seama dacă este un loc potrivit pentru tine.

2. Verifica dacă job-ul pentru care ai aplicat este cel specificat în contract

Chiar dacă tu știi pentru ce post ai aplicat și ai discutat despre asta la interviu e important să verifici dacă se regăsesc aceleași informații în contractul de muncă. Dacă descrierea postului nu este clară, cere-i angajatorului să definească exact care vor fi responsabilitățile tale în cadrul firmei.

Dacă nu faci asta de la început, te poți confrunta cu situația în care trebuie să rezolvi probleme pentru care nu ești calificat. Sau, și mai grav, să ai trecut pe cartea de muncă un post diferit: spre exemplu, operator calculator când tu de fapt ești creator de conținut.

3. Asigură-te că știi care sunt drepturile tale ca angajat

Pentru că îți dorești să pleci în vacanțe sau poate vrei doar o zi pentru tine, e important să știi la câte zile libere ai dreptul. Legal, concediul de odihnă însumează cel puțin 20 de zile pe an, dar pot fi și mai multe, dacă angajatorul hotărăște asta.

La acestea se mai adaugă și zilele libere prin lege dar și cele pentru cazuri speciale: concediu de risc maternal, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav sau concediu medical. Dacă nu îți efectuezi toate zilele de concediu într-un an, angajatorul trebuie să îți permită să le folosești pe o perioadă de încă 18 luni.

În contractul de muncă, trebuie să fie clar menționată valoarea salariului brut și net, dar și valoarea bonusurilor, dacă există. Mai mult, este bine să știi că angajatorul este obligat să ofere salariul minim brut pe economie, care de la 1 decembrie 2018 este de 1.900 lei. Poți verifica toate informațiile despre drepturile tale în codul muncii.

4. Stabilește clar programul de muncă

Codul muncii reglementează un program de muncă cu normă întreagă la 40 de ore pe săptămână. În plus, orele suplimentare trebuie compensate în termen de 60 de zile calendaristice.

Verifică dacă angajatorul menționează în contract dacă poți fi obligat să muncești în weekend și pentru ce perioadă. Discută neapărat despre program înainte să semnezi, trebuie să știi care sunt toate obligațiile tale dar și beneficiile; poate ai posibilitatea să alegi un program flexibil, inclusiv să lucrezi de acasă.


Dacă discuți despre aceste teme la angajare, poți evita alte probleme pe parcursul desfășurării muncii. În cazul în care descoperi oricare încălcare a codului muncii, poți depune o reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Sursă foto: Shutterstock

COMENTARII

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 19 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 27 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 111 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 118 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Esti in cautare de cadouri pentru copii? Iata cateva idei cool

acum 129 zile

Dacă se apropie ziua copilului tău și simți că ai rămas în pană de idei cu privire la cadourile pe care i le poți dărui, îți propunem mai jos o serie de idei care sper să îți vină în ajutor.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »