MIERCURI, 01 NOIEMBRIE 2017

5 cele mai bine păstrate secrete ale antreprenorilor care au reușit de tineri

 Poveștile de succes ale oamenilor de afaceri au în spate câteva secrete bine păstrate. Ambiția, munca asiduă, sacrificiile și perseverența i-au ajutat să ajungă pe culmile succesului, însă acestea nu sunt singurele calități sau obiceiuri pe care un antreprenor trebuie să și le însușească încă din tinerețe, pentru a reuși în mediul de afaceri.

Este important să cunoști domeniul în care vei lucra

O mare greșeală pe care o fac mulți antreprenori aflați la început de drum este să își lanseze o afacere într-un domeniu pe care nu îl stăpânesc. Convinși că au o idee genială, care le va asigura profituri rapide, mulți investesc bani în afacerea lor, doar pentru a-și da seama mai târziu că nu pot înțelege anumite aspecte importante legate de business, pentru că nu au nicio pregătire în acel domeniu. De altfel, pentru a obține finanțare din fonduri europene, una dintre cerințe este să ai experiență dovedită în sectorul din piață în care vrei să activezi.

Un exemplu din România este omul de afaceri Liviu Tudor, care a pus bazele businessului său importând calculatoare din Singapore, în anii '90, când acestea erau o raritate pe piața din România. Absolvent al secției de Aeronautică din cadrul Politehnicii București, Liviu Tudor a înțeles imediat că accesul liber al oamenilor la produsele din străinătate, după căderea comunismului, se va traduce și printr-o deschidere aparte spre tehnologie. În prezent, omul de afaceri își dă doctoratul la Academia de Științe Economice din București, după ce a acumulat o vastă experiență în antreprenoriat.

Investiția în dezvoltarea personală dă întotdeauna rezultate

Oricât de mult ar munci, un antreprenor care nu este preocupat în permanență de propria sa dezvoltare nu va reuși să își ducă businessul departe. Oricât de bine pregătit ai fi în domeniul în care activezi, vei avea nevoie și de alte calități pentru a-ți deschide porțile. De exemplu, un bun antreprenor trebuie să știe cum să facă o primă impresie de excepție și să negocieze la sânge orice contract. Însă nu toți au aceste calități înnăscute, așa că trebuie să investească în dezvoltarea lor.

Un om de afaceri care știe să se facă plăcut, să inspire încredere și să fie ferm în negocieri va reuși să atragă investitorii potriviți, să își lărgească baza de clienți și să obțină contracte avantajoase. Există numeroase cursuri sau cărți care îți pot oferi sfaturi prețioase legate de cum îți poți cultiva aceste abilități, așa că nu ezita să te interesezi de ele.

Uneori trebuie să iei decizii bazate doar pe instinct

Intuiția este un lucru cât se poate de real și nu este înțelept să ignori primele semnale pe care ți le transmite în legătură cu o decizie sau cu o persoană. Intuiția derivă din adâncul subconștientului, care reușește să capteze detalii de care noi nu suntem conștienți din prima. Așa că atunci când toată lumea te îndeamnă să iei o anumită decizie, dar instinctul îți spune să faci exact opusul, s-ar putea să fie mai bine să îți asculți intuiția.

Evident, există și cazuri în care instinctul te poate înșela, însă este mai bine să riști și să comiți o greșeală, decât să te cerți apoi că ai luat decizii bazate doar pe ceea ce îți spun cei din jur. Cu siguranță, există și excepții, în special atunci când intuiția ta este contrazisă de lucruri concrete. Faptele sau cifrele nu mint niciodată, așa că evită să iei decizii de natură financiară când ai la îndemână rapoarte care îți indică opusul.

Trebuie să știi exact scopul pentru care muncești

Succesul are definiții diferite pentru fiecare persoană în parte. Unii antreprenori se mulțumesc să știe că au propriul lor proiect, că muncesc pentru ei înșiși și nu visează să cucerească lumea, în timp ce alții vor să construiască un adevărat imperiu. De aceea, este bine să știi de la bun început ce vrei să obții cu businessul tău. O viață liniștită din punct de vedere financiar? Un viitor mai bun pentru copiii tăi? O companie de succes pe plan local, național sau internațional? Profituri mari sau relevanță și încredere pe piață? Toate aceste lucruri trebuie să îți fie foarte clare de la bun început, altfel riști să ajungi într-un punct în care să pierzi sensul a ceea ce faci.

Un eșec nu este un capăt de lume

Să pornești un business de la zero înseamnă să te înarmezi cu răbdare și să te pregătești și pentru momentele în care te vei lovi de obstacole sau vei avea un eșec răsunător. Nu există o poveste care să fie încununată de succes de la cap la coadă, iar cele mai memorabile exemple de afaceri sunt cele care au avut suișuri și coborâșuri, însă la final au ieșit triumfătoare și mai puternice.

Învață să transformi fiecare eșec într-o lecție și să te folosești de el pentru a ști ce greșeli să nu mai faci. Privește fiecare astfel de întâmplare drept o acumulare de experiență, la finalul căreia vei fi mai înțelept și mai sigur pe tine.

Dacă ții cont de aceste lucruri și ți le însușești, vei reuși să reziști în mediul de afaceri și să pui bazele unui business de durată, care să crească încet, dar sigur.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Suteren

COMENTARII

5 trucuri pentru a face curat în bucătărie în 15 minute sau mai puțin

acum 6 zile

 Dintre toate încăperile din locuință, bucătăria este cea care are nevoie de cea mai mare atenție când vine vorba de curățenie. Este una dintre încăperile pe care le utilizăm zilnic, fie că o folosim drept cameră de zi sau pentru a găti. Dacă punem la...

Mutarea in casa noua - Sfaturi utile de care sa tii cont

acum 17 zile

Gasirea unei firme de transport, asezarea cutiilor cu haine si diverse obiecte, despachetatul, curatenia in noua locuinta sunt cateva dintre prioritati. Pe aceasta lista trebuie sa adaugi si aspectele legate de confort si siguranta ta, a familiei si a bunurilor personale, in noua locuinta.

De ce sunt anvelopele de iarnă mai bune decât toate celelalte cauciucuri?

acum 20 zile

Dacă nu ți-ai pregătit mașina de iarnă, ar fi bine să o faci cât mai curând, cu un set de cauciucuri de iarnă, lopată și lanțuri, în cazul în care ai programat o ieșire la munte.

Cele mai frumoase cadouri pentru mama - 3 idei de excepţie

acum 27 zile

Nu e nevoie sa aştepţi ziua ei de naştere, Crăciunul sau altă ocazie specială pentru a-i face un cadou - o mamă merită să fie surprinsă plăcut în orice zi. Mai jos, vei regăsi trei idei de cadouri care o vor bucura şi îi vor aminti de dragostea pe care i-o porţi.

Interviul de angajare: Top 3 detalii mai importante decât CV-ul

acum 33 zile

Știm deja că șansele de a obține o întâlnire cu angajatorii cresc dacă punem la punct un CV foarte interesant și bine realizat. Ceea ce mulți dintre noi nu luăm, însă, în calcul sunt celelalte aspecte care contează în cadrul unui interviu de angajare.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »