VINERI, 04 IANUARIE 2019

5 moduri simple prin care îți poți face copilul fericit

Creșterea unul copil poate fi o provocare, ce-i drept, dar este și una dintre cele mai frumoase experiențe de care poți avea parte. Îți dorești să zâmbească tot timpul, să nu întâmpine greutăți sau probleme și să facă numai lucruri care îi aduc bucurie.

Dar înainte de toate, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru el este să îi fii alături în fiecare moment, la fiecare pas.

Să faci un copil fericit este mult mai simplu decât îți poți imagina. Iar în rândurile următoare o să îți propunem cel mai bun plan pentru a-l ajuta să zâmbească zi de zi.

Ascultă-l întotdeauna

Din când în când, toți copiii trec prin perioade complicate, chiar și atunci când sunt foarte mici și nu te-ai aștepta să aibă vreo problemă.

Stați de vorbă cât mai mult, roagă-l să îți povestească despre zilele lui, în special despre momentele de la grădiniță, de la școală, când tu nu ești lângă el. Încearcă să vezi ce îl entuziasmează, care sunt motivele pentru care se întristează, dar și lucrurile care îl înveselesc.

Mai mult decât atât, arată-i că ai încredere în el și că, la rândul său, poate avea încredere în tine. Îl va ajuta enorm să știe că, indiferent ce s-ar întâmpla, se va bucura mereu de sprijinul tău necondiționat.

Recompensează-l atunci când merită

Este important să cunoască diferențele dintre bine și rău, atât cât le poate înțelege la vârsta lui. Să știe că există sancțiuni și recompense, dar și că fiecare persoană trebuie să își asume acțiunile și consecințele acestora.

A făcut un gest frumos pentru o persoană care avea nevoie de ajutor? A bifat un mic succes la școală? Fă-i și tu o bucurie pentru a-i arăta că lucrurile bune nu trec neobservate.

Nici măcar nu trebuie să te gândești la ceva complicat, copiii sunt foarte ușor de mulțumit. Organizează-i o petrecere acasă și invită-i câțiva prieteni pentru a se juca împreună. Scoate-l la un desert yummy în locul lui preferat. Sau răsfață-l cu o jucărie pe care și-o dorește de multă vreme. Pentru băieți, o colecție de mașinuțe sau un set de piese de construcții ar putea fi o opțiune bună. În cazul fetițelor, poți merge la sigur cu o figurină haioasă din seria de păpuși Anne Geddes. Sunt atâtea modele adorabile, încât îți va fi destul de greu să alegi unul singur.

Petrece cât mai mult timp cu el

Despre importanța timpului petrecut de părinți cu propriii copii se vorbește încă dinainte de existența deja celebrelor manuale de parenting, așa că nu vom insista asupra acestui aspect prea mult.

Dar îți vom spune că da, timpul pe care petreci cu cel mic este o sursă imensă de bucurie. Atât pentru tine, cât și pentru el.

Citește-i povești, cântați și dansați împreună, faceți echipă la pregătirea cinei, jucați-vă, interpretați diferite personaje, inventați un teatru de păpuși: sunt o mulțime de variante din care puteți alege.

Încurajează-i pasiunile

Fiecare copil își descoperă, la un moment dat, o mică pasiune, indiferent că e vorba de sporturi, pictură, muzică, fotografie sau alte activități. Poate că o va urma și când va crește sau poate că o va abandona de îndată ce va descoperi ceva mai bun pentru el.

Important este să nu îi tai elanul, asta o să îl întristeze enorm. Pentru nimeni nu este plăcut să se simtă abandonat, neînțeles, singur împotriva tuturor. Cu atât mai puțin pentru un copil care de-abia acum descoperă lumea.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru el este să îl încurajezi și să îi oferi, în măsura posibilităților tale, instrumentele de care are nevoie pentru a-și urma pasiunea.

Învață-l să-și păstreze optimismul

Cultivarea optimismului încă din copilărie este esențială, pentru că îl va ajuta pe cel mic să gestioneze situațiile dificile care, inevitabil, vor apărea mai târziu.

Tocmai din acest motiv, este bine să îi explici că orice problemă are o soluție. Și că, indiferent de cât de greu ar părea un lucru, întotdeauna va putea găsi o rezolvare pentru el. O astfel de atitudine, capacitatea aceasta de a privi partea plină a paharului, îi va prinde bine pe termen lung și îl va ajuta să nu se lase doborât de nimic.

Sursa foto: Shutterstock.com

COMENTARII

Top 9 idei utile pentru decorarea baii - Mare atentie la punctul 7

acum 12 zile

Daca te-ai saturat sa intri in baie si sa iti imaginezi momentul in care aceasta o sa arate asa cum vrei tu, ideile din acest articol sigur iti vor fi de folos.

Idei de cadouri pentru ruperea turtei si taierea motului

acum 19 zile

Desi ruperea turtei și tăierea moțului nu au nicio legatura cu practicile crestine si nu ascund vreo semnificatie aparte, sunt urmate cu sfintenie de catre parinti deoarece reprezinta un adevarat motiv de bucurie.

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 32 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Ce trebuie să știi, dacă vrei să-ți dai demisia de la actualul loc de muncă

acum 35 zile

Care sunt capcanele de evitat și ce obligații mai ai, chiar dacă ți-ai depus demisia.

Ghid util pentru cei care isi cauta o casa care sa ii multumeasca pe toti membrii familiei

acum 46 zile

Cand ai o familie numeroasa, este important ca locul in care locuiti sa multumeasca fiecare persoana. In timp ce tu si partenerul aveti nevoie de confort si intimitate, copiii necesita siguranta, spatiu pentru distractie, invatare si visare. Daca gospodaria include si un animal de companie, lucrurile parca devin din ce in ce mai complicate.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »