VINERI, 04 IANUARIE 2019

5 moduri simple prin care îți poți face copilul fericit

Creșterea unul copil poate fi o provocare, ce-i drept, dar este și una dintre cele mai frumoase experiențe de care poți avea parte. Îți dorești să zâmbească tot timpul, să nu întâmpine greutăți sau probleme și să facă numai lucruri care îi aduc bucurie.

Dar înainte de toate, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru el este să îi fii alături în fiecare moment, la fiecare pas.

Să faci un copil fericit este mult mai simplu decât îți poți imagina. Iar în rândurile următoare o să îți propunem cel mai bun plan pentru a-l ajuta să zâmbească zi de zi.

Ascultă-l întotdeauna

Din când în când, toți copiii trec prin perioade complicate, chiar și atunci când sunt foarte mici și nu te-ai aștepta să aibă vreo problemă.

Stați de vorbă cât mai mult, roagă-l să îți povestească despre zilele lui, în special despre momentele de la grădiniță, de la școală, când tu nu ești lângă el. Încearcă să vezi ce îl entuziasmează, care sunt motivele pentru care se întristează, dar și lucrurile care îl înveselesc.

Mai mult decât atât, arată-i că ai încredere în el și că, la rândul său, poate avea încredere în tine. Îl va ajuta enorm să știe că, indiferent ce s-ar întâmpla, se va bucura mereu de sprijinul tău necondiționat.

Recompensează-l atunci când merită

Este important să cunoască diferențele dintre bine și rău, atât cât le poate înțelege la vârsta lui. Să știe că există sancțiuni și recompense, dar și că fiecare persoană trebuie să își asume acțiunile și consecințele acestora.

A făcut un gest frumos pentru o persoană care avea nevoie de ajutor? A bifat un mic succes la școală? Fă-i și tu o bucurie pentru a-i arăta că lucrurile bune nu trec neobservate.

Nici măcar nu trebuie să te gândești la ceva complicat, copiii sunt foarte ușor de mulțumit. Organizează-i o petrecere acasă și invită-i câțiva prieteni pentru a se juca împreună. Scoate-l la un desert yummy în locul lui preferat. Sau răsfață-l cu o jucărie pe care și-o dorește de multă vreme. Pentru băieți, o colecție de mașinuțe sau un set de piese de construcții ar putea fi o opțiune bună. În cazul fetițelor, poți merge la sigur cu o figurină haioasă din seria de păpuși Anne Geddes. Sunt atâtea modele adorabile, încât îți va fi destul de greu să alegi unul singur.

Petrece cât mai mult timp cu el

Despre importanța timpului petrecut de părinți cu propriii copii se vorbește încă dinainte de existența deja celebrelor manuale de parenting, așa că nu vom insista asupra acestui aspect prea mult.

Dar îți vom spune că da, timpul pe care petreci cu cel mic este o sursă imensă de bucurie. Atât pentru tine, cât și pentru el.

Citește-i povești, cântați și dansați împreună, faceți echipă la pregătirea cinei, jucați-vă, interpretați diferite personaje, inventați un teatru de păpuși: sunt o mulțime de variante din care puteți alege.

Încurajează-i pasiunile

Fiecare copil își descoperă, la un moment dat, o mică pasiune, indiferent că e vorba de sporturi, pictură, muzică, fotografie sau alte activități. Poate că o va urma și când va crește sau poate că o va abandona de îndată ce va descoperi ceva mai bun pentru el.

Important este să nu îi tai elanul, asta o să îl întristeze enorm. Pentru nimeni nu este plăcut să se simtă abandonat, neînțeles, singur împotriva tuturor. Cu atât mai puțin pentru un copil care de-abia acum descoperă lumea.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru el este să îl încurajezi și să îi oferi, în măsura posibilităților tale, instrumentele de care are nevoie pentru a-și urma pasiunea.

Învață-l să-și păstreze optimismul

Cultivarea optimismului încă din copilărie este esențială, pentru că îl va ajuta pe cel mic să gestioneze situațiile dificile care, inevitabil, vor apărea mai târziu.

Tocmai din acest motiv, este bine să îi explici că orice problemă are o soluție. Și că, indiferent de cât de greu ar părea un lucru, întotdeauna va putea găsi o rezolvare pentru el. O astfel de atitudine, capacitatea aceasta de a privi partea plină a paharului, îi va prinde bine pe termen lung și îl va ajuta să nu se lase doborât de nimic.

Sursa foto: Shutterstock.com

COMENTARII

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 23 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 31 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Esti in cautare de cadouri pentru copii? Iata cateva idei cool

acum 41 zile

Dacă se apropie ziua copilului tău și simți că ai rămas în pană de idei cu privire la cadourile pe care i le poți dărui, îți propunem mai jos o serie de idei care sper să îți vină în ajutor.

Ghid complet pentru achizitia unei masini din Germania

acum 43 zile

Faima masinilor din Germania este proportionala cu numarul parcurilor auto dedicate. Daca nu doresti sa fii bulversat dupa ce vezi sute si mii de masini expuse la vanzare, restrange aria de cautari inainte de a pleca din Romania.

Iata de ce ar trebui sa investesti in produse de papetarie de calitate

acum 50 zile

Cunosti si tu senzatia neplacuta care apare atunci cand seful tau te roaga sa notezi ceva important, insa, realizeazi ca nu iti mai functioneaza niciun pix? Sau atunci cand urmeaza sa inceapa o sedinta importanta, iar capsatorul pe care il ai refuza sa isi faca treaba.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »