JOI, 22 NOIEMBRIE 2018

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia

 În perioada de creștere, copiii își dezvoltă nu numai abilitățile fizice, ci și caracterul, personalitatea și identitatea. Michele Borba, autoarea unei cărți dedicate empatiei la copii, avertizează că în era digitală a celebrului „selfie”, cei mici au un acces mult mai pronunțat la narcisism, decât la empatie. Iar aici intervine rolul părinților și familiei în general să acopere aceste goluri.

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia:

1. Încurajează empatia prin povești

Joaca și poveștile pot fi două metode utile de a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte un nivel mai ridicat de empatie, cu ajutorul rolurilor în care copiii de multe ori intră. Fie că vorbim despre un erou de desene animate sau din cărți sau despre jucării speciale, un copil va intra mereu în pielea unui personaj. Trucul este ca personajul să exprime un nivel ridicat de empatie, ca mai departe și cel mic să o preia.

2. Oferă-i timp să se gândească la ceea ce a făcut

Nu este deloc ușor să faci un copil să gândească diferit, odată ce s-a hotărât asupra unui lucru. Atunci când vorbim despre probleme comportamentale și răutăți gratuite oferite altor copii de aceeași vârstă, pedeapsa nu va fi cea mai bună soluție mereu. Un truc util poate fi să îi atragi atenția asupra unei probleme comportamentale, să îi arăți cum îi afectează pe cei din jur, ca să vadă lucrurile și din perspectiva lor, să îl ajuți să repare problemele făcute și să îi dai de înțeles că ai alte așteptări de la el, mai bune, data viitoare.

3. Ajută-ți copilul să dobândească o identitate morală

Un studiu realizat în 2014 de către Christopher J. Bryan de la Universitatea din Chicago a ajuns la concluzia că cei mici care sunt cuprinși între vârstele de 3 și 6 ani și deseori sunt lăudați pentru modul în care îi ajută pe cei din jurul lor, au șanse mai mari să fie mai generoși și înțelegători în viitor. Începând cu păpuși și jucării care îi pot ajuta să își dezvolte empatia și afecțiunea, până la modele comportamentale din jurul lor, cei mici pot fi influențați, în esență, să fie mai buni cu cei cu care interacționează. „Copiii trebuie să se vadă singuri drept persoane care prețuiesc alți oameni din jurul lor”, explică și Michele Borba.

4. Examinează-ți propriile valori

Așteptările de la un copil sunt de fiecare dată mari, dar uneori sunt îndreptate spre valori greșite. Obiectivele nu ar trebui îndreptate exclusiv către rezultatele academice, ci și către valorile de bază ale unei persoane, începând cu bunătatea. Aceste valori sunt deseori transmise din familie, iar absența lor din comportamentul general al mediului în care copilul crește va fi foarte greu de suplinit.

5. Ajută-l să-și găsească eroul interior

Un studiu publicat în 2013 de Sharon Padgett și Chales E. Notar de la Jacksonville State University vorbește despre importanța și impactul pe care un erou interior o are asupra dezvoltării unui copil. Aceștia au analizat soluțiile care pot elimina sau diminua fenomenul de „bullying” printre copii, iar cea mai recomandată a fost învățarea copilului să nu mai asiste fără reacție atunci când observă o problemă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: VGstockstudio

COMENTARII

Cu ce te incalti, in functie de eveniment

acum 1 zile

In randurile de mai jos am adunat cele mai bune sugestii de incaltaminte care merge de minune cu un anumit tip de imbracaminte. Iata ce trebuie sa stii.

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 21 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 29 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 113 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 120 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »