JOI, 22 NOIEMBRIE 2018

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia

 În perioada de creștere, copiii își dezvoltă nu numai abilitățile fizice, ci și caracterul, personalitatea și identitatea. Michele Borba, autoarea unei cărți dedicate empatiei la copii, avertizează că în era digitală a celebrului „selfie”, cei mici au un acces mult mai pronunțat la narcisism, decât la empatie. Iar aici intervine rolul părinților și familiei în general să acopere aceste goluri.

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia:

1. Încurajează empatia prin povești

Joaca și poveștile pot fi două metode utile de a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte un nivel mai ridicat de empatie, cu ajutorul rolurilor în care copiii de multe ori intră. Fie că vorbim despre un erou de desene animate sau din cărți sau despre jucării speciale, un copil va intra mereu în pielea unui personaj. Trucul este ca personajul să exprime un nivel ridicat de empatie, ca mai departe și cel mic să o preia.

2. Oferă-i timp să se gândească la ceea ce a făcut

Nu este deloc ușor să faci un copil să gândească diferit, odată ce s-a hotărât asupra unui lucru. Atunci când vorbim despre probleme comportamentale și răutăți gratuite oferite altor copii de aceeași vârstă, pedeapsa nu va fi cea mai bună soluție mereu. Un truc util poate fi să îi atragi atenția asupra unei probleme comportamentale, să îi arăți cum îi afectează pe cei din jur, ca să vadă lucrurile și din perspectiva lor, să îl ajuți să repare problemele făcute și să îi dai de înțeles că ai alte așteptări de la el, mai bune, data viitoare.

3. Ajută-ți copilul să dobândească o identitate morală

Un studiu realizat în 2014 de către Christopher J. Bryan de la Universitatea din Chicago a ajuns la concluzia că cei mici care sunt cuprinși între vârstele de 3 și 6 ani și deseori sunt lăudați pentru modul în care îi ajută pe cei din jurul lor, au șanse mai mari să fie mai generoși și înțelegători în viitor. Începând cu păpuși și jucării care îi pot ajuta să își dezvolte empatia și afecțiunea, până la modele comportamentale din jurul lor, cei mici pot fi influențați, în esență, să fie mai buni cu cei cu care interacționează. „Copiii trebuie să se vadă singuri drept persoane care prețuiesc alți oameni din jurul lor”, explică și Michele Borba.

4. Examinează-ți propriile valori

Așteptările de la un copil sunt de fiecare dată mari, dar uneori sunt îndreptate spre valori greșite. Obiectivele nu ar trebui îndreptate exclusiv către rezultatele academice, ci și către valorile de bază ale unei persoane, începând cu bunătatea. Aceste valori sunt deseori transmise din familie, iar absența lor din comportamentul general al mediului în care copilul crește va fi foarte greu de suplinit.

5. Ajută-l să-și găsească eroul interior

Un studiu publicat în 2013 de Sharon Padgett și Chales E. Notar de la Jacksonville State University vorbește despre importanța și impactul pe care un erou interior o are asupra dezvoltării unui copil. Aceștia au analizat soluțiile care pot elimina sau diminua fenomenul de „bullying” printre copii, iar cea mai recomandată a fost învățarea copilului să nu mai asiste fără reacție atunci când observă o problemă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: VGstockstudio

COMENTARII

4 echipamente care îți vor face treaba mai ușoară în bucătărie

acum 3 zile

Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească pentru ca gătitul să devină o plăcere, o activitate relaxantă și nu ceva obositor și chinuitor.

Vrei o baie minimalista? Iata 5 repere esentiale pentru decorul minimalist

acum 3 zile

Afla, din randurile de mai jos, cele mai utile idei de amenajare pentru baie, si care sunt elementele esentiale dintr-un astfel de decor.

Top 9 idei utile pentru decorarea baii - Mare atentie la punctul 7

acum 16 zile

Daca te-ai saturat sa intri in baie si sa iti imaginezi momentul in care aceasta o sa arate asa cum vrei tu, ideile din acest articol sigur iti vor fi de folos.

Idei de cadouri pentru ruperea turtei si taierea motului

acum 23 zile

Desi ruperea turtei și tăierea moțului nu au nicio legatura cu practicile crestine si nu ascund vreo semnificatie aparte, sunt urmate cu sfintenie de catre parinti deoarece reprezinta un adevarat motiv de bucurie.

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 36 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »