VINERI, 12 APRILIE 2019

Bateria auto - sfaturi de întreținere

 Bateria este una dintre cele mai importante componente ale mașinii tale, pentru că datorită ei autoturismul este alimentat cu energie electrică. În lipsa unei baterii funcționale, singurele soluții ar fi să primești curent electric de la un alt șofer sau să împingi mașina până pornește. În mod clar, niciuna dintre alternative nu este confortabilă sau la îndemână, așa că sănătatea bateriei este ceva de care trebuie să te preocupi. Chiar dacă bateria trebuie îngrijită în permanență, sunt necesare măsuri sporite de protecție și precauție mai ales pe timp de iarnă.

Cum previi uzura prematură a acumulatorului auto?

În condiții normale, o baterie ar trebui să reziste minim 3 ani, dar cele de calitate au o durată de viață de aproximativ 5 ani. În cazul în care acumulatorul nu mai funcționează și trebuie schimbat, trebuie să știi că atunci când achiziționezi o baterie nouă, este necesar să o duci pe cea uzată la service-ul de la care cumperi. Această obligație este o măsură prin care se dorește protejarea mediului de efectele nocive ale eventualei aruncări a bateriei la gunoi. Acumulatorii auto consumați sunt considerați deșeuri de risc.

Din păcate, nu toate bateriile ajung să reziste atât cât ar trebui, atât din cauza calității precare a modelelor folosite, dar și din cauza modului în care șoferii le protejează. Iată câteva măsuri pe care le poți lua, pentru a-ți proteja bateria și a amâna cât mai mult momentul în care trebuie înlocuită, mai ales că un acumulator nou nu este tocmai ieftin:

  • Verifică periodic bateria - în special înainte să pleci la drumuri lungi, este foarte important să verifici bateria autoturismului tău. Tensiunea acesteia nu ar trebui să fie mai mică de 12,5v.
  • Evită drumurile scurte - îndeosebi pe timpul iernii, dacă ai o mașină diesel, este recomandat să nu o folosești pentru a parcurge distanțe foarte mici. Întrucât pornirea motorului este un proces care solicită destul de mult bateria, aceasta are nevoie să se încarce din nou, iar un drum scurt, de doar câteva minute, nu îi va permite să facă acest lucru.
  • Menține bateria curată - mizeria de pe suprafața acumulatorului poate ajunge să afecteze buna funcționare a acesteia, astfel că ar trebui să o ștergi periodic cu o cârpă uscată.
  • Nu lăsa consumatorii porniți - dacă motorul nu funcționează, iar unul sau mai mulți consumatori sunt deschiși pentru o perioadă mai lungă de timp, există posibilitatea ca aceștia să consume energia bateriei, iar acumulatorul să nu mai poată genera suficientă electricitate pentru pornirea autoturismului.

Cum protejezi bateria auto pe timp de iarnă

Chiar dacă bateria ar trebui protejată tot timpul, această necesită o atenție sporită pe timp de iarnă, când temperaturile scăzute pot afecta foarte puternic funcționarea optimă a acumulatorilor. Există o serie de măsuri care ar trebui luate pe timp de iarnă, pentru a proteja bateria. Acestea sunt cele mai importante:

  • După nopțile geroase, dar și pe parcursul zilelor foarte friguroase, este esențial să pornești motorul și să îl lași să funcționeze preț de câteva minute, înainte de a activa consumatorii și de a pleca la drum.
  • Când acționezi demarorul, consumatorii trebuie să fie închiși, pentru a nu consuma curent. După pornirea motorului, poți porni și farurile, radioul, ștergătoarele ori alți consumatori, dar de preferat este să nu folosești foarte mulți simultan.
  • Pe timp de iarnă, evită pe cât posibil să folosești consumatorii fără ca motorul să fie pornit. În caz contrar, bateria se va consuma foarte repede.
  • Asigură-te mereu că farurile și ceilalți consumatori sunt închiși, atunci când ajungi la destinație.

Acumulatorii auto sunt componente foarte importante ale mecanismului reprezentat de mașina ta. Ei trebuie protejați și întreținuți eficient, mai ales pe timp de iarnă, pentru ca durata de viață să se mențină la un nivel optim.

COMENTARII

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 19 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 27 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 111 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 118 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Esti in cautare de cadouri pentru copii? Iata cateva idei cool

acum 129 zile

Dacă se apropie ziua copilului tău și simți că ai rămas în pană de idei cu privire la cadourile pe care i le poți dărui, îți propunem mai jos o serie de idei care sper să îți vină în ajutor.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »