MIERCURI, 24 IULIE 2019

Cât de sigur este telefonul mobil? 4 soluții pentru a împiedica atacurile cibernetice

Un telefon mobil e mai mult decât un dispozitiv pe care îl porți cu tine în fiecare zi. Este, în multe cazuri, obiectul fără de care nu poți să-ți desfășori mare parte din activitate. Protejarea smartphone-ului implică mai mult decât folosirea unei huse și a unei folii pentru a-l feri de zgârieturi și a-l păstra într-o condiție mai bună. Este esențial să ai în vedere și amenințările care nu sunt neapărat vizibile.

E drept că evoluția tehnologică a adus multiple beneficii, iar telefoanele inteligente sunt acum dispozitive indispensabile, însă, odată cu toate avantajele, apar și dezavantajele, mai ales în ceea ce privește securitatea datelor utilizatorilor.

În prezent, furtul unui telefon mobil nu înseamnă doar pierderea contactelor și a mesajelor din dispozitiv, cum era în urmă cu câțiva ani. Dimpotrivă, amenințările cibernetice sunt mult mai mari, de aceea este important să folosești mijloace utile de protejare a datelor personale.

1. Folosește un cod de blocare

Cercetările arată că peste jumătate dintre utilizatorii de telefonie mobilă nu își setează o parolă de securitate pe dispozitivele folosite. De ce ar trebui să faci asta? Pentru că, atunci când telefonul îți este furat sau îl lași nesupravegheat, dacă ai un cod de protecție, nimeni nu poate accesa meniul dispozitivului. Nu e plăcut să ți se fure datele, să fie realizate plăți sau să fie date apeluri în numele tău - toate acestea ar putea implica costuri financiare nedorite. Experții în protecția datelor recomandă să eviți folosirea parolelor simple, precum 1234 sau 0000. Așadar, pentru a fi sigur că telefonul tău nu poate fi folosit de oricine, setează un cod PIN pentru a debloca cartela și o altă parolă pentru a putea accesa meniul telefonului.

2. Protejează datele sensibile

Dacă în urmă cu câțiva ani, un cod de blocare a telefonului era suficient pentru a fi protejat, astăzi, datorită evoluției tehnologice, măsurile de securitate necesită o atenție mai mare. Protecția datelor sensibile, care pot fi salvate în memoria internă a telefonului, este una dintre cele mai importante măsuri la care trebuie să fii atent. Cele mai multe telefoane inteligente oferă software-uri care pot cripta fișiere sau foldere, ceea ce înseamnă că un cod trebuie introdus pentru a citi sau copia datele din dispozitiv. De la fotografii personale și documente importante până la conturi bancare, asigură-te că astfel de informații nu le sunt accesibile tuturor și instalează software-uri de protecție pentru a fi în siguranță.

3. Acordă o atenție deosebită rețelelor wireless

Conectarea la o rețea wireless poate însemna viteză de internet mai mare și costuri mai mici de utilizare a datelor, de aceea cei mai mulți utilizatori aleg să se conecteze astfel atunci când au ocazia, dar acest lucru poate reprezenta și un potențial risc de securitate. De aceea, este esențial să te deconectezi de la rețeaua wireless când nu o folosești. Pe lângă faptul că te ajută să păstrezi energia bateriei, acțiunea împiedică posibila conectare a unor persoane rău intenționate la dispozitivul tău.

Una dintre cele mai cunoscute amenințări care vizează rețelele wireless este cunoscută sub numele de atacul „evil twin“, care constă în crearea unui punct de acces wireless care poate părea asemănător cu unul legitim, cu singura excepție că permite atacatorului să aibă acces la diferite informații confidențiale ale utilizatorului.

4. Realizează copii de rezervă pentru datele date

În cazul în care telefonul mobil ți-a fost furat, datele tale pot ajute la persoane nepotrivite care pot să obțină avantaje folosindu-le. În plus, pentru tine va fi greu sau chiar imposibil de recuperat documente importante, contacte, mesaje și alte informații relevante. De aceea, este esențial să faci backup regulat la datele tale. Majoritatea telefoanelor inteligente permit sincronizarea informațiilor cu un computer sau un site, tocmai pentru a proteja și a păstra informațiile în cazul pierderii telefonului.

De anul acesta, în România, a fost introdus și un număr de telefon unic - 1911 - la care poți raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-ai constatat. Pentru ca numărul lor să fie cât mai mic, nu pierde din vedere măsurile prezentate mai sus pentru îmbunătățirea securității datelor din dispozitivele mobile.

Foto: Shutterstock

COMENTARII

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 5 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Ce trebuie să știi, dacă vrei să-ți dai demisia de la actualul loc de muncă

acum 7 zile

Care sunt capcanele de evitat și ce obligații mai ai, chiar dacă ți-ai depus demisia.

Ghid util pentru cei care isi cauta o casa care sa ii multumeasca pe toti membrii familiei

acum 18 zile

Cand ai o familie numeroasa, este important ca locul in care locuiti sa multumeasca fiecare persoana. In timp ce tu si partenerul aveti nevoie de confort si intimitate, copiii necesita siguranta, spatiu pentru distractie, invatare si visare. Daca gospodaria include si un animal de companie, lucrurile parca devin din ce in ce mai complicate.

Telefonul mobil minimalist - Ce este și cum te ajută să fii mai productiv

acum 18 zile

Telefoanele mobile inteligente ne ușurează viața de zi cu zi, încorporând o mulțime de funcții ultramoderne. Cu ajutorul unui smartphone nu doar că dispui de numeroase moduri în care poți interacționa cu cei apropiați oriunde s-ar afla aceștia, dar poți socializa cu amicii virtuali, te poți informa și te poți deconecta de la cotidian.

5 utilizări inedite pentru spray-urile cu vopsea

acum 18 zile

Tuburile de spray cu vopsea nu trebuie aruncate după ce s-au golit. Le poți recicla sau, și mai bine, le poți reutiliza, transformându-le în obiecte inedite de decor. Iată cât de simplu este să-ți folosești imaginație și să folosești diferit aceste obiecte. Spray-urile cu vopsea sunt folosite pentru graffiti, oferindu-ți posibilitatea să desenezi, să pictezi și să transmiți diferite mesaje în zonele special amenajate. Dar după ce aceste tuburi s-au golit nu înseamnă că s-a terminat și distracția. Îți poți folosi în continuare imaginația, pentru a refolosi creativ aceste obiecte, astfel încât să-ți decorezi locuința sau biroul într-un stil unic. Iată câte sugestii:

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »