VINERI, 09 AUGUST 2019

Cum faci față cheltuielilor neprevăzute?

 Foto: pixabay.com

 Cheltuielile neprevăzute pot apărea oricând, indiferent de cât de bine organizat ești, din punct de vedere financiar. Majoritatea oamenilor ajung să se confrunte, din când în când, cu astfel de cheltuieli care nu doar că trebuie acoperite, dar pot avea urmări colaterale, având în vedere că este foarte probabil ca gestionarea lor să presupună crearea altor obligații sau renunțarea la unele planuri. Totuși, situațiile de genul acesta pot fi gestionate eficient, dacă ai în vedere câteva opțiuni și idei la care poți apela.

Decide ce e cu adevărat important și necesar

O bună educație financiară presupune capacitatea de evaluare eficientă și realistă a cheltuielilor. Nu toate cheltuielile neprevăzute sunt și justificate sau absolut necesare, iar refuzul de a le face poate fi și el o opțiune uneori. De pildă, în cazul în care te confrunți cu o gravă problemă de sănătate care necesită cheltuieli, este evident că nu ai opțiunea de a refuza să suporți aceste costuri. Însă o plecare spontană la mare, cu prietenii, aduce cu sine sume de bani destul de mari ce trebuie achitate, precum combustibil, hrană și cazare. Dacă situația ta financiară nu este una care să îți permită extravaganțe spontane, probabil o idee bună ar fi să nu apelezi la ele și să prioritizezi nevoile mai importante.

Redu alte cheltuieli

Dacă ai tot timpul senzația că banii pleacă prea repede din buzunarul tău, poate ar trebui să arunci o privire asupra cheltuielilor pe care le faci în mod constant. Abonamente la diferite servicii pe care poate nu le utilizezi atât de frecvent, opțiunile alimentare ori diferitele achiziții pe care le faci, toate pot să îți afecteze bugetul și să te aducă în situația de a nu putea gestiona eficient o cheltuială neprevăzută, dar necesară. Încearcă să-ți administrezi banii în așa fel încât să nu îi irosești pe lucruri inutile și să ai mereu la dispoziție un buget de rezervă, pe care să îl poți folosi pentru situații neprevăzute.

Cere ajutor

Niciodată nu este rușinos să ceri ajutorul atunci când apar probleme. Astfel, dacă te confrunți cu necesități financiare neprevăzute, poți încerca să apelezi la instituții specializate în oferirea de sprijin financiar rapid. Poți obține un credit urgent avantajos, dacă apelezi la instituții care garantează condiții de rambursare care să nu te pună în dificultate. O altă opțiune o reprezintă familia sau prietenii, care ar putea să îți sară în ajutor dacă le soliciți asta. Totuși, nu uita că orice datorie trebuie mai devreme sau mai târziu plătită. Nu apela la împrumuturi prea mari și nu cheltui excesiv, pentru că există riscul apariției unor dificultăți financiare mai apăsătoare decât cele inițiale. Rezumă-te la strictul necesar și asigură-te că vei putea returna banii oferiți drept ajutor fie de prieteni, fie de o instituție de credite.

Adoptă o strategie financiară prudentă

Cheltuielile neprevăzute se numesc așa tocmai pentru că apar atunci când nu te aștepți. Dar poți avea certitudinea că, mai devreme sau mai târziu, te vei confrunta cu o astfel de situație. Ceea ce poți face este să fii precaut și să încerci să ai un fond de economii la care să poți apela în orice moment. Nu este necesar să pui deoparte sume imense în mod constant, dar orice sumă economisită lunar te va ajuta să ajungi la un buget de rezervă care să-ți fie de folos în cazul apariției unor cheltuieli-surpriză.

Cheltuielile neprevăzute pot fi dificil de gestionat pentru oricine, în funcție de volumul și urgența lor. Chiar dacă există riscul de a fi prins nepregătit, poți să gestionezi corect astfel de încercări, printr-o strategie financiară prudentă și care să ia în calcul posibilitatea apariției unor situații la care nu te-ai fi așteptat. Poți să economisești, să te rezumi la lucrurile cu adevărat necesare, dar și să apelezi la ajutor din exterior.

COMENTARII

Esti in cautare de cadouri pentru copii? Iata cateva idei cool

acum 1 zile

Dacă se apropie ziua copilului tău și simți că ai rămas în pană de idei cu privire la cadourile pe care i le poți dărui, îți propunem mai jos o serie de idei care sper să îți vină în ajutor.

Ghid complet pentru achizitia unei masini din Germania

acum 3 zile

Faima masinilor din Germania este proportionala cu numarul parcurilor auto dedicate. Daca nu doresti sa fii bulversat dupa ce vezi sute si mii de masini expuse la vanzare, restrange aria de cautari inainte de a pleca din Romania.

Iata de ce ar trebui sa investesti in produse de papetarie de calitate

acum 10 zile

Cunosti si tu senzatia neplacuta care apare atunci cand seful tau te roaga sa notezi ceva important, insa, realizeazi ca nu iti mai functioneaza niciun pix? Sau atunci cand urmeaza sa inceapa o sedinta importanta, iar capsatorul pe care il ai refuza sa isi faca treaba.

5 lucruri la care sa nu faci economie cand iti amenajezi noul apartament

acum 30 zile

Economia aplicata unde nu trebuie poate sa duca la cheltuieli suplimentare, care sa genereze un cost final mai mare decat cel preconizat initial. Sa vedem care sunt cele 5 lucruri la care sa nu faci economie cand iti amenajezi noul apartament.

Vrei un decor modern cu accente industriale? Iata 5 recomandari de stil!

acum 30 zile

Acum poti combina designul industrial cu cel modern si poti obtine un decor inedit, la fel ca in revistele de specialitate. Daca iti doresti sa amenajezi un spatiu in acest stil, trebuie sa tii cont de cateva recomandari!

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »