VINERI, 09 AUGUST 2019

Cum faci față cheltuielilor neprevăzute?

 Foto: pixabay.com

 Cheltuielile neprevăzute pot apărea oricând, indiferent de cât de bine organizat ești, din punct de vedere financiar. Majoritatea oamenilor ajung să se confrunte, din când în când, cu astfel de cheltuieli care nu doar că trebuie acoperite, dar pot avea urmări colaterale, având în vedere că este foarte probabil ca gestionarea lor să presupună crearea altor obligații sau renunțarea la unele planuri. Totuși, situațiile de genul acesta pot fi gestionate eficient, dacă ai în vedere câteva opțiuni și idei la care poți apela.

Decide ce e cu adevărat important și necesar

O bună educație financiară presupune capacitatea de evaluare eficientă și realistă a cheltuielilor. Nu toate cheltuielile neprevăzute sunt și justificate sau absolut necesare, iar refuzul de a le face poate fi și el o opțiune uneori. De pildă, în cazul în care te confrunți cu o gravă problemă de sănătate care necesită cheltuieli, este evident că nu ai opțiunea de a refuza să suporți aceste costuri. Însă o plecare spontană la mare, cu prietenii, aduce cu sine sume de bani destul de mari ce trebuie achitate, precum combustibil, hrană și cazare. Dacă situația ta financiară nu este una care să îți permită extravaganțe spontane, probabil o idee bună ar fi să nu apelezi la ele și să prioritizezi nevoile mai importante.

Redu alte cheltuieli

Dacă ai tot timpul senzația că banii pleacă prea repede din buzunarul tău, poate ar trebui să arunci o privire asupra cheltuielilor pe care le faci în mod constant. Abonamente la diferite servicii pe care poate nu le utilizezi atât de frecvent, opțiunile alimentare ori diferitele achiziții pe care le faci, toate pot să îți afecteze bugetul și să te aducă în situația de a nu putea gestiona eficient o cheltuială neprevăzută, dar necesară. Încearcă să-ți administrezi banii în așa fel încât să nu îi irosești pe lucruri inutile și să ai mereu la dispoziție un buget de rezervă, pe care să îl poți folosi pentru situații neprevăzute.

Cere ajutor

Niciodată nu este rușinos să ceri ajutorul atunci când apar probleme. Astfel, dacă te confrunți cu necesități financiare neprevăzute, poți încerca să apelezi la instituții specializate în oferirea de sprijin financiar rapid. Poți obține un credit urgent avantajos, dacă apelezi la instituții care garantează condiții de rambursare care să nu te pună în dificultate. O altă opțiune o reprezintă familia sau prietenii, care ar putea să îți sară în ajutor dacă le soliciți asta. Totuși, nu uita că orice datorie trebuie mai devreme sau mai târziu plătită. Nu apela la împrumuturi prea mari și nu cheltui excesiv, pentru că există riscul apariției unor dificultăți financiare mai apăsătoare decât cele inițiale. Rezumă-te la strictul necesar și asigură-te că vei putea returna banii oferiți drept ajutor fie de prieteni, fie de o instituție de credite.

Adoptă o strategie financiară prudentă

Cheltuielile neprevăzute se numesc așa tocmai pentru că apar atunci când nu te aștepți. Dar poți avea certitudinea că, mai devreme sau mai târziu, te vei confrunta cu o astfel de situație. Ceea ce poți face este să fii precaut și să încerci să ai un fond de economii la care să poți apela în orice moment. Nu este necesar să pui deoparte sume imense în mod constant, dar orice sumă economisită lunar te va ajuta să ajungi la un buget de rezervă care să-ți fie de folos în cazul apariției unor cheltuieli-surpriză.

Cheltuielile neprevăzute pot fi dificil de gestionat pentru oricine, în funcție de volumul și urgența lor. Chiar dacă există riscul de a fi prins nepregătit, poți să gestionezi corect astfel de încercări, printr-o strategie financiară prudentă și care să ia în calcul posibilitatea apariției unor situații la care nu te-ai fi așteptat. Poți să economisești, să te rezumi la lucrurile cu adevărat necesare, dar și să apelezi la ajutor din exterior.

COMENTARII

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 5 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Ce trebuie să știi, dacă vrei să-ți dai demisia de la actualul loc de muncă

acum 7 zile

Care sunt capcanele de evitat și ce obligații mai ai, chiar dacă ți-ai depus demisia.

Ghid util pentru cei care isi cauta o casa care sa ii multumeasca pe toti membrii familiei

acum 18 zile

Cand ai o familie numeroasa, este important ca locul in care locuiti sa multumeasca fiecare persoana. In timp ce tu si partenerul aveti nevoie de confort si intimitate, copiii necesita siguranta, spatiu pentru distractie, invatare si visare. Daca gospodaria include si un animal de companie, lucrurile parca devin din ce in ce mai complicate.

Telefonul mobil minimalist - Ce este și cum te ajută să fii mai productiv

acum 18 zile

Telefoanele mobile inteligente ne ușurează viața de zi cu zi, încorporând o mulțime de funcții ultramoderne. Cu ajutorul unui smartphone nu doar că dispui de numeroase moduri în care poți interacționa cu cei apropiați oriunde s-ar afla aceștia, dar poți socializa cu amicii virtuali, te poți informa și te poți deconecta de la cotidian.

5 utilizări inedite pentru spray-urile cu vopsea

acum 18 zile

Tuburile de spray cu vopsea nu trebuie aruncate după ce s-au golit. Le poți recicla sau, și mai bine, le poți reutiliza, transformându-le în obiecte inedite de decor. Iată cât de simplu este să-ți folosești imaginație și să folosești diferit aceste obiecte. Spray-urile cu vopsea sunt folosite pentru graffiti, oferindu-ți posibilitatea să desenezi, să pictezi și să transmiți diferite mesaje în zonele special amenajate. Dar după ce aceste tuburi s-au golit nu înseamnă că s-a terminat și distracția. Îți poți folosi în continuare imaginația, pentru a refolosi creativ aceste obiecte, astfel încât să-ți decorezi locuința sau biroul într-un stil unic. Iată câte sugestii:

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »