JOI, 06 DECEMBRIE 2018

Cum să dezvolţi creativitatea copilului tău

Încă de mici, copiii sunt înzestraţi cu o curiozitate ieşită din comun şi cu o creativitate debordantă. Pun întrebări la orice pas şi încearcă să descopere cât mai mult din lumea înconjurătoare. Atunci când nu înţeleg ceva, întreabă din nou, şi din nou, iar în momentul în care nu ştiu cum să facă ceva, apelează la creativitate. Vă putem oferi un exemplu concret: de câte ori nu aţi văzut copii care, neputând să coboare din pătuţul lor, apelează la tot felul de trucuri pentru a putea să finalizeze „misiunea”? Astfel, copiii sunt fericiţii posesori ai unei creativităţi native de care noi, adulţii, suntem responsabili de a o modela și încuraja. Află, în cele ce urmează, cele mai utile trucuri pentru copilul tău.

Cum se dezvoltă creativitatea copilului în primii ani de şcoală

Ai putea considera că primii ani de şcoală ai copilului tău îl vor ajuta să îşi dezvolte creativitatea într-un ritm accelerat. Din păcate, însă, odată cu ieşirea de pe băncile vesele ale grădiniţei, copiii sunt într-o oarecare măsură condiţionaţi de şcoală de a-şi forma o altfel de atititudine. Desigur, activităţile rămân în continuare legate şi de dezvoltarea acestei ramuri, însă au un cu totul alt curs, bazându-se mai mult pe materii fixe şi pe un comportament „aşa cum trebuie”.

Există, însă, numeroase soluţii prin care unui copil îi poate fi stimulată creativitatea, chiar şi după o zi plină la şcoală:

  • Încurajează-l să ţină un jurnal în care să deseneze sau să pună în imagini ceea ce a realizat în ziua respectivă. Aceasta nu numai că îi va spori creativitatea, dar îl va face şi mai dornic să-ţi arate cu ce se poate mândri după ore.
  • Ajută-l să compună poezioare scurte despre temele care îl pasionează. Cu această ocazie îi stârneşti curiozitatea şi îl ajuţi, deopotrivă, să îşi dezvolte şi vocabularul.
  • Include-l, puţin câte puţin, în activităţile casnice. Ştim că un copil este deja curios să afle ce se întâmplă în bucătărie. Îl poţi ajuta chiar şi în acest sens, folosindu-te de întrebări de genul „Câte feluri de mâncare crezi că se pot prepara cu ajutorul cartofilor?”
  • Nu în ultimul rând, stimulează-i şi mai mult creativitatea atunci când găseşti un moment propice şi întreabă: “Ce ai face dacă ai descoperi forme de viaţă pe altă planetă?” sau “Ce ai face dacă ai fi preşedinte pentru o zi”?

Cum să îl ajuţi să petreacă mai puţin timp în faţa televizorului

Deşi nu este nimic rău în a-i da voie să se relaxeze la televizor, în timp ce se uită la desenele animate preferate, totuşi, timpul petrecut astfel trebuie să fie limitat şi destul de bine proporţionat. Îi poţi propune să îşi îmbunătățească arta scrisului frumos, de mână. Caligrafia trebuie să fie concepută de copilul tău ca o metodă de relaxare şi de învăţare. Deşi nu mai este de multă vreme o disciplină de studiu, îl poţi ajuta chiar şi în acest sens.

Ai nevoie doar de o peniţă de caligrafie si de cerneală neagră de la Koh-I-Noor pentru a-l transforma pe copilul tău într-un mic artist. Îţi garantăm că va fi o activitate nouă, care îi va face plăcere şi care îl va ajuta să dea frâu liber imaginaţiei.

Jocuri și activități utile

Cel mai important element pentru a-i stârni curiozitatea şi a-l aduce mai aproape de tine este să îi oferi şansa să înveţe prin joacă.

  • Îl poţi ajuta, cumpărându-i diverse cuburi colorate, hârtie colorată, bloc de desen, culori sau carioci care să îi ofere o gamă variată de opţiuni, astfel încât să aibă de unde alege ce îşi doreşte să facă în timpul liber şi care, desigur, să îi stimuleze creativitatea.
  • Creează o scenă de teatru la tine în sufragerie!

Ai auzit bine! Ce poate fi mai amuzant pentru tine şi copilul tău decât să vă deghizaţi în diverse personaje şi să realizaţi împreună un mini spectacol? Aplauzele vor fi la scenă deschisă!

Învaţă-l să se bucure de jocurile Lego şi de puzzle-uri

Nu trebuie să fie un puzzle complicat şi nici un lego format din multe piese. Este important să laşi copilul să se exprime liber şi să gândească singur cum ar trebui să arate proiectul lui. Chiar dacă ţi se pare ceva greşit, învaţă-l să îşi dea seama singur cum se poate îmbunătăţi şi nu îi impune un model standard. Cu siguranţă rezultatele vor fi pe măsură!

Toate aceste metode prezentate mai sus sunt special concepute pentru copilul tău şi nevoile lui. Îi poţi stimula creativitatea foarte rapid şi cu răbdare. Mai mult decât atât, ceea ce e cel mai important, toate acestea pot fi obţinute prin joacă şi voie bună!

Sursa foto: pexels.com

COMENTARII

Cu ce te incalti, in functie de eveniment

acum 15 ore

In randurile de mai jos am adunat cele mai bune sugestii de incaltaminte care merge de minune cu un anumit tip de imbracaminte. Iata ce trebuie sa stii.

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 20 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 28 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 112 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 119 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »