MARTI, 20 AUGUST 2019

Martori aprinsi in bord - care sunt cele mai frecvente defectiuni auto?

In timp ce anumite defectiuni ale masinii sunt usor de sesizat de catre soferi, altele nu sunt se manifesta fara a genera semnale clare.

Din fericire, tablourile de bord ale automobilelor - mai ales ale celor moderne - cuprind martorii de bord, adica acele pictograme care avertizeaza diversele erori si neregulile in functionarea masinii.

Numarul acestor martori de bord este destul de crescut, in special la automobilele de ultima generatie, de aceea este important sa cunosti semnificatia fiecaruia in parte.

Astazi, iti spunem care sunt cele mai frecvente defectiuni auto semnalizate prin aprinderea in bord a martorilor corespunzatori.

Probleme la motor

In primul rand, trebuie sa stii ca gravitatea unei defectiuni este semnalata prin aprinderea in tabloul de bord al masinii ai martorilor de culoare galbena (defectiunile care necesita investigate), sau ai martorilor rosii (defectiuni care trebuie remediate urgent).

Unul dintre martorii care, adesea, apar in bord pe culoarea galbena este si martorul care poarta denumirea de „check engine”.

Sursă foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vw_engine_check.jpg

Acesta indica o problema la nivelul motorului, lucru care inseamna ca necesita a fi verificate urmatoarele componente: sonda lambda, convertorul catalic, bujiile etc.

Atunci cand acest martor se aprinde, asteapta-te la urmatoarele consecinte: cresterea consumului de combustibil, cresterea temperaturii motorului, cresterea nivelului de emisii, daune ale altor componente importante ale masinii.

Filtrul de particule

Filtrul de particule este o componenta importanta si predispusa la defectiuni, mai ales la masinile cu motorizare diesel. Periodic, acesta are nevoie de regenerare pentru a-si indeplini in conditii optime rolul, anume acela de a atrage praful, mizeria si alte tipuri de impuritati pentru a nu patrunde in combustibil.

Cand filtrul de particule necesita regenerare, in tabloul de comanda al masinii se va aprinde martorul corespunzator, adesea de culoare galbena.

Sursă foto: https://www.wikihow.com/Clean-a-DPF

In aceasta situatie, este recomandat sa nu opresti motorul si sa continui deplasarea cu o viteza constanta de aproximativ 70km/h, pe o distanta de cativa kilometri. Daca ai respectat aceste sfaturi, martorul de bord va disparea.

Nu uita ca filtrele masinii trebuie schimbate o data pe an sau o data la 10.000 de km. Daca ai nevoie de accesorii si componente pentru automobilul tau, gasesti piese auto ieftine la Egarajul.

Probleme la sistemul de racire

Motorul este cea mai solicitata componenta a masinii, motiv pentru care, adesea se supraincalzeste. In acest caz, problema este semnalata de martorul de culoarea rosie, reprezentat prin simbolul de mai jos.

Sursă foto: https://cars.usnews.com/static/images/article/201804/127560/Engine_TempBlack_640x420.jpg

Este indicat sa opresti motorul si sa remediezi problema inainte de a porni din nou masina. Cel mai probabil masina ta pierde lichid de racire, ceea ce inseamna ca trebuie sa completezi nivelul acestuia.

Probleme la uleiul de motor

Uleiul de motor este un fluid esential care asigura integritatea motorului si a componentelor din angrenajul sau. Diferitele probleme care pot aparea in ceea ce priveste uleiul de motor sunt reprezentate pe bordul masinii prin aprinderea martorului din imagine.

Sursa:https://filtron.eu/en/about-us/tips-for-mechanics/oil-pressure-warning-light---does-it-indicate-the-quality-of-the-filter

Semnificatiile acestui martor pot fi urmatoarele:

  • Senzorul de presiune a uleiului poate functiona defectuos;
  • Cablul dintre lampa de avertizare si senzor poate fi deteriorat;
  • Exista defectiuni la pompa de ulei;
  • Motorul prezinta urma de uzura ca urmare a presiunii scazute la nivelul galeriei ulei;
  • Probleme la filtrul de ulei.

Martorii de bord se pot aprinde si ca urmare a unor erori in calculatorul masinii. Totusi, mai ales in cazul in care acestia sunt de culoare rosie este cel mai bine sa consulti un mecanic auto specializat.

COMENTARII

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 5 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Ce trebuie să știi, dacă vrei să-ți dai demisia de la actualul loc de muncă

acum 7 zile

Care sunt capcanele de evitat și ce obligații mai ai, chiar dacă ți-ai depus demisia.

Ghid util pentru cei care isi cauta o casa care sa ii multumeasca pe toti membrii familiei

acum 18 zile

Cand ai o familie numeroasa, este important ca locul in care locuiti sa multumeasca fiecare persoana. In timp ce tu si partenerul aveti nevoie de confort si intimitate, copiii necesita siguranta, spatiu pentru distractie, invatare si visare. Daca gospodaria include si un animal de companie, lucrurile parca devin din ce in ce mai complicate.

Telefonul mobil minimalist - Ce este și cum te ajută să fii mai productiv

acum 18 zile

Telefoanele mobile inteligente ne ușurează viața de zi cu zi, încorporând o mulțime de funcții ultramoderne. Cu ajutorul unui smartphone nu doar că dispui de numeroase moduri în care poți interacționa cu cei apropiați oriunde s-ar afla aceștia, dar poți socializa cu amicii virtuali, te poți informa și te poți deconecta de la cotidian.

5 utilizări inedite pentru spray-urile cu vopsea

acum 18 zile

Tuburile de spray cu vopsea nu trebuie aruncate după ce s-au golit. Le poți recicla sau, și mai bine, le poți reutiliza, transformându-le în obiecte inedite de decor. Iată cât de simplu este să-ți folosești imaginație și să folosești diferit aceste obiecte. Spray-urile cu vopsea sunt folosite pentru graffiti, oferindu-ți posibilitatea să desenezi, să pictezi și să transmiți diferite mesaje în zonele special amenajate. Dar după ce aceste tuburi s-au golit nu înseamnă că s-a terminat și distracția. Îți poți folosi în continuare imaginația, pentru a refolosi creativ aceste obiecte, astfel încât să-ți decorezi locuința sau biroul într-un stil unic. Iată câte sugestii:

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »