MIERCURI, 22 NOIEMBRIE 2017

Secretul celor mai buni cozonaci de Crăciun! Rețeta gospodinelor din Moldova nu dă greș niciodată

Cozonacul este preparatul nelipsit de pe masa de sărbători, dar tebuie să recunoaștem! Nu toți știu să îl facă așa cum trebuie.

Câteva secrete au fost dezvăluite de la ”maestrele cozonacilor”, gospodinele din Moldova, care au dus acest desert la rang de artă.

Așadar, aflaț că, pentru a obține un cozonac pufos, secretul constă nu doar în ingredientele folosite, ci mai ales în pregătirea aluatului și coacerea lui.

Ingrediente:

  • 1 kg făină, cinci ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenuşurile, albuşurile fiind păstrate pentru umplutură),
  • 250 de grame de zahăr,
  • lapte (pregătiţi aproximativ un sfert-până la jumătate de litru),
  • 100 ml ulei pentru frământat,
  • 50 g drojdie,
  • esenţe (coajă de lămâie şi portocale, vanilie, rom)
  • un praf de sare.

Pentru umplutură:

  • zahăr cu cacao
  • nucă măcinată
  • rahat
  • stafide, în funcţie de gust.

Înainte de frământarea aluatului, trebuie respectate o serie de reguli, obligatorii spun gospodinele din Moldova, astfel încât reţeta să nu dea greş. Toate ingredientele se păstrează la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care pregătim aluatul trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după.

Nu deschideți fereastra sau uşa atunci când frământați, pentru a nu se face curent în încăpere (atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor).

Pregătirea aluatului

- Pregătirea „plămădeţului”:  se face amestecând drojdia cu un praf de zahăr, frecându-se bine şi apoi adăugându-se puţin lapte călduţ şi puţină făină, numai cât să se îngroaşe puţin amestecul. Laptele nu trebuie să fie nici rece, dar nici fierbinte, pentru că riscaţi să nu mai crească aluatul.

- Amestecul obţinut se lasă câteva minute la căldură, până creşte. În cazul în care plămădeţul nu creşte sau creşte greu, nu îl folosiţi pentru pregătirea aluatului, pentru că riscaţi ca nici acesta să nu crească. Repetaţi pasul şi asiguraţi-vă că drojdia folosită este proaspătă, iar laptele călduţ.

- Separat, cele cinci gălbenuşuri se amestecă cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esenţele, coaja de lămâie/portocale. Făina pentru aluat se aşează într-un vas mare, făcându-se o deschizătură la mijloc unde se adaugă ouăle, apoi plămădeţul, după ce acesta a crescut. Se amestecă puţin şi se completează cu lapte (călduţ) doar atât cât mai trebuie încât să nu devină aluatul prea moale.

- Se frământă continuu cu mâinile înmuiate în ulei călduţ. Mai întâi, coca se bate, apoi se împătureşte încontinuu, marginile se adună în mijloc, apoi aluatul se întoarce invers şi se frământă şi iar se vor aduce colţurile spre mijloc şi tot aşa, cel puţin jumătate de oră. Aluatul dă semne că este gata atunci când apar şi bulele de aer.

Coptul Aluatul se lasă la crescut

Între timp se pregăteşte umplutura, bâtând albuşurile spumă şi amestecându-le cu nuca, zahărul şi cacaua. Compoziţia trebuie să iasă o pastă groasă.

Apoi, se pregătesc două tăvi, iar când aluatul a crescut, se formează cozonacii, întinzând coca, peste care se aşeaza umplutura şi se rulează sau se împletesc, în funcţie de abilităţi şi preferinţe.

Cozonacii se aşează în aşa fel încât să nu depăşească jumătate de tavă şi se lasă la crescut până se umplu tăvile. Înainte de a fi daţi în cuptor se ung cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi zahăr cozonacii se pot unge deasupra cu un ou bătut foarte bine.

Se introduc în cuptorul bine încălzit. După 40 de minute puteţi verifica cu scobitoarea dacă sunt copţi. Dacă iese perfect curată din cozonac, atunci înseamnă că sunt gata.

Nu se recomandă deschiderea uşii la cuptop în cele 40 de minute. După ce se scot la cuptor se lasă la răcit în tăvi, în bucătăria încălzită. Nu se scot într-un spaţiu rece pentru că riscă să devină cleioşi.

adevărul.ro

COMENTARII

Cu ce te incalti, in functie de eveniment

acum 15 ore

In randurile de mai jos am adunat cele mai bune sugestii de incaltaminte care merge de minune cu un anumit tip de imbracaminte. Iata ce trebuie sa stii.

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 20 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 28 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 112 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 119 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »