MIERCURI, 22 NOIEMBRIE 2017

Secretul celor mai buni cozonaci de Crăciun! Rețeta gospodinelor din Moldova nu dă greș niciodată

Cozonacul este preparatul nelipsit de pe masa de sărbători, dar tebuie să recunoaștem! Nu toți știu să îl facă așa cum trebuie.

Câteva secrete au fost dezvăluite de la ”maestrele cozonacilor”, gospodinele din Moldova, care au dus acest desert la rang de artă.

Așadar, aflaț că, pentru a obține un cozonac pufos, secretul constă nu doar în ingredientele folosite, ci mai ales în pregătirea aluatului și coacerea lui.

Ingrediente:

  • 1 kg făină, cinci ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenuşurile, albuşurile fiind păstrate pentru umplutură),
  • 250 de grame de zahăr,
  • lapte (pregătiţi aproximativ un sfert-până la jumătate de litru),
  • 100 ml ulei pentru frământat,
  • 50 g drojdie,
  • esenţe (coajă de lămâie şi portocale, vanilie, rom)
  • un praf de sare.

Pentru umplutură:

  • zahăr cu cacao
  • nucă măcinată
  • rahat
  • stafide, în funcţie de gust.

Înainte de frământarea aluatului, trebuie respectate o serie de reguli, obligatorii spun gospodinele din Moldova, astfel încât reţeta să nu dea greş. Toate ingredientele se păstrează la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care pregătim aluatul trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după.

Nu deschideți fereastra sau uşa atunci când frământați, pentru a nu se face curent în încăpere (atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor).

Pregătirea aluatului

- Pregătirea „plămădeţului”:  se face amestecând drojdia cu un praf de zahăr, frecându-se bine şi apoi adăugându-se puţin lapte călduţ şi puţină făină, numai cât să se îngroaşe puţin amestecul. Laptele nu trebuie să fie nici rece, dar nici fierbinte, pentru că riscaţi să nu mai crească aluatul.

- Amestecul obţinut se lasă câteva minute la căldură, până creşte. În cazul în care plămădeţul nu creşte sau creşte greu, nu îl folosiţi pentru pregătirea aluatului, pentru că riscaţi ca nici acesta să nu crească. Repetaţi pasul şi asiguraţi-vă că drojdia folosită este proaspătă, iar laptele călduţ.

- Separat, cele cinci gălbenuşuri se amestecă cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esenţele, coaja de lămâie/portocale. Făina pentru aluat se aşează într-un vas mare, făcându-se o deschizătură la mijloc unde se adaugă ouăle, apoi plămădeţul, după ce acesta a crescut. Se amestecă puţin şi se completează cu lapte (călduţ) doar atât cât mai trebuie încât să nu devină aluatul prea moale.

- Se frământă continuu cu mâinile înmuiate în ulei călduţ. Mai întâi, coca se bate, apoi se împătureşte încontinuu, marginile se adună în mijloc, apoi aluatul se întoarce invers şi se frământă şi iar se vor aduce colţurile spre mijloc şi tot aşa, cel puţin jumătate de oră. Aluatul dă semne că este gata atunci când apar şi bulele de aer.

Coptul Aluatul se lasă la crescut

Între timp se pregăteşte umplutura, bâtând albuşurile spumă şi amestecându-le cu nuca, zahărul şi cacaua. Compoziţia trebuie să iasă o pastă groasă.

Apoi, se pregătesc două tăvi, iar când aluatul a crescut, se formează cozonacii, întinzând coca, peste care se aşeaza umplutura şi se rulează sau se împletesc, în funcţie de abilităţi şi preferinţe.

Cozonacii se aşează în aşa fel încât să nu depăşească jumătate de tavă şi se lasă la crescut până se umplu tăvile. Înainte de a fi daţi în cuptor se ung cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi zahăr cozonacii se pot unge deasupra cu un ou bătut foarte bine.

Se introduc în cuptorul bine încălzit. După 40 de minute puteţi verifica cu scobitoarea dacă sunt copţi. Dacă iese perfect curată din cozonac, atunci înseamnă că sunt gata.

Nu se recomandă deschiderea uşii la cuptop în cele 40 de minute. După ce se scot la cuptor se lasă la răcit în tăvi, în bucătăria încălzită. Nu se scot într-un spaţiu rece pentru că riscă să devină cleioşi.

adevărul.ro

COMENTARII

4 echipamente care îți vor face treaba mai ușoară în bucătărie

acum 14 ore

Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească pentru ca gătitul să devină o plăcere, o activitate relaxantă și nu ceva obositor și chinuitor.

Vrei o baie minimalista? Iata 5 repere esentiale pentru decorul minimalist

acum 1 zile

Afla, din randurile de mai jos, cele mai utile idei de amenajare pentru baie, si care sunt elementele esentiale dintr-un astfel de decor.

Top 9 idei utile pentru decorarea baii - Mare atentie la punctul 7

acum 14 zile

Daca te-ai saturat sa intri in baie si sa iti imaginezi momentul in care aceasta o sa arate asa cum vrei tu, ideile din acest articol sigur iti vor fi de folos.

Idei de cadouri pentru ruperea turtei si taierea motului

acum 21 zile

Desi ruperea turtei și tăierea moțului nu au nicio legatura cu practicile crestine si nu ascund vreo semnificatie aparte, sunt urmate cu sfintenie de catre parinti deoarece reprezinta un adevarat motiv de bucurie.

Cum să faci o curățenie de toamnă ca la carte

acum 34 zile

Treaba va merge ca unsă cu aspirator vertical de ultimă generație. Nu te vei mai apleca și vei scăpa de durerile de spate.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »