VINERI, 29 MARTIE 2019

Valoarea ISO - 6 raspunsuri esentiale pentru fotografii incepatori

Sensibilitatea ISO este una dintre setarile aparatului de fotografiat cu care trebuie sa te familiarizezi pentru a-l exploata la adevarata valoare. Setarile camerei foto pot parea descurajante la inceput, insa cu un minim efort le vei deprinde si vei avea satisfactia realizarii unei imagini de calitate. Pentru reglarea corecta a valorii ISO trebuie sa tii cont de diafragma si de timpul de expunere. In termeni simpli, valoarea ISO masoara sensibilitatea la lumina a senzorului unui aparat de fotografiat.

1. Ce inseamna de fapt valoarea ISO?

Spre deosebire de vechile aparate de fotografiat, care utilizau un film cu o singura valoare ISO, tehnologia digitala permite ajustarea acesteia din meniul camerei chiar si la fiecare poza. Alfabetul unei fotografii de calitate incepe cu expunerea, prin care se intelege luminozitatea imaginii. Pentru o expunere corecta a imaginii fotografiate, aparatul digital are nevoie de un grad de luminozitate invers proportional cu sensibilitatea. In tehnica fotografica, sensibilitatea reprezinta caracteristica senzorului care determina cantitatea de lumina necesara reproducerii fidele a unei imagini. Unitatea de masura a sensibilitatii este valoarea ISO.

2. Care sunt valorile optime pentru ISO?

Valorile ISO se masoara pe o scara in care fiecare setare superioara este de doua ori mai sensibila decat precedenta. Un astfel de sir aritmetic pornit de la 25 creste progresiv la 50, 100, 200, 400, 800, 3200, 6400 etc. Cele doua mari diferente ale expunerii fotografiei corespund luminozitatii de zi si de noapte. Valoarea scazuta a ISO este potrivita pentru spatii cu lumina puternica. Pe masura ce creste, ISO compenseaza lipsa luminii ambientale. In functie de aparatul cu care fotografiezi, ISO prea mare poate sa provoace un efect de granulatie numit zgomot de imagine. In general, valorile ISO peste 1600 produc acest efect asupra fotografiilor.

3. Ce valoare ISO este optima pentru zile innorate?

Pentru o zi innorata, in care lumina soarelui este obturata, joaca-te cu setarile camerei digitale in jurul valorii ISO de 400. Majoritatea aparatelor de fotografiat produc zgomot de imagine atunci cand tragi cu ISO mai mare de 600 afara intr-o zi innorata. Lucrurile se schimba daca vrei sa fotografiezi cerul, deoarece nuantele imaginii vor fi in general gri si alb. Pentru o astfel de fotografie, ISO potrivit este intre 200 si 600.

4. Ce valoare ISO este optima pentru zile insorite?

Zilele insorite impun ISO in jurul valorii de 100, suficienta pentru o imagine clara, cu un contrast echilibrat, fara granulatie, zone intunecate sau arse.

5. Cum ies pozele facute cu o valoare ISO mare?

Efectul setarii unei valori prea mari a ISO intr-un mediu cu lumina naturala buna se va vedea imediat pe ecran: imagini neclare, miscate, supraexpuse, cu lumina alba. Valoarea mare a ISO se foloseste numai in conditii intunecoase, cu riscul producerii efectului de granulatie. In acest caz, zgomotul de imagine se poate ameliora in procesul de editare a fotografiei.

6. Cum ies pozele facute cu o valoare ISO mica?

Acelasi principiu se aplica si in cazul fotografierii in conditii de lumina slaba. Nivelul ISO prea mic folosit la intuneric va produce o imagine intunecata. Poti porni de la valoarea de 200 si creste gradual pana vei obtine o luminozitate adecvata. Pentru fotografii realizate in zone intunecate trebuie sa ajustezi si timpul de expunere la o valoare mai ridicata.

Pentru a obtine o imagine bine expusa, fara zone luminoase si arse sau zone prea intunecate, alege aparate de fotografiat Panasonic de la F64.ro ca sa deprinzi valorile optime ISO in diferite conditii de luminozitate. Familiarizarea cu setarile aparatului de fotografiat se deprinde experimentand. Aplica principiile esentiale – ISO mic la lumina mare si ISO mare la lumina mica – si jongleaza cu valorile in functie de diafragma si timpul de expunere pentru a obtine fotografii cat mai apropiate de realitate.


COMENTARII

Usile multifunctionale: rezistenta mare si mentenanta scazuta

acum 19 zile

Usile multifunctionale sunt extrem de versatile, ele putand fi montate in aproape orice tip de toc. Sunt disponibile intr-o gama varianta de dimensiuni, modele si culori, ceea ce le face adaptabile in orice spatiu ai avea nevoie.

Pantofii eleganți: 5 criterii de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că alegi un model impecabil

acum 27 zile

Daca te regasesti in aceasta descriere, te invitam sa afli care sunt principalele criterii de care sa tii cont in alegerea pantofilor perfecti!

Ce schimbări poți face în casa ta mai ușor decât ai crede

acum 111 zile

Casa este un spațiu care poartă amprenta personalității celor care locuiesc în ea, iar din moment ce preferințele se schimbă des, nici decorul locuinței nu trebuie să rămână același.

Cum să schimbi aspectul casei tale fără să cheltui o avere

acum 118 zile

Acum, la început de an, parcă simți nevoia să aduci un aer proaspăt locului pe care îl numești „acasă”. Doar că bugetul nu te încurajează musai să faci schimbări radicale.

Esti in cautare de cadouri pentru copii? Iata cateva idei cool

acum 129 zile

Dacă se apropie ziua copilului tău și simți că ai rămas în pană de idei cu privire la cadourile pe care i le poți dărui, îți propunem mai jos o serie de idei care sper să îți vină în ajutor.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »