VINERI, 29 MARTIE 2019

Valoarea ISO - 6 raspunsuri esentiale pentru fotografii incepatori

Sensibilitatea ISO este una dintre setarile aparatului de fotografiat cu care trebuie sa te familiarizezi pentru a-l exploata la adevarata valoare. Setarile camerei foto pot parea descurajante la inceput, insa cu un minim efort le vei deprinde si vei avea satisfactia realizarii unei imagini de calitate. Pentru reglarea corecta a valorii ISO trebuie sa tii cont de diafragma si de timpul de expunere. In termeni simpli, valoarea ISO masoara sensibilitatea la lumina a senzorului unui aparat de fotografiat.

1. Ce inseamna de fapt valoarea ISO?

Spre deosebire de vechile aparate de fotografiat, care utilizau un film cu o singura valoare ISO, tehnologia digitala permite ajustarea acesteia din meniul camerei chiar si la fiecare poza. Alfabetul unei fotografii de calitate incepe cu expunerea, prin care se intelege luminozitatea imaginii. Pentru o expunere corecta a imaginii fotografiate, aparatul digital are nevoie de un grad de luminozitate invers proportional cu sensibilitatea. In tehnica fotografica, sensibilitatea reprezinta caracteristica senzorului care determina cantitatea de lumina necesara reproducerii fidele a unei imagini. Unitatea de masura a sensibilitatii este valoarea ISO.

2. Care sunt valorile optime pentru ISO?

Valorile ISO se masoara pe o scara in care fiecare setare superioara este de doua ori mai sensibila decat precedenta. Un astfel de sir aritmetic pornit de la 25 creste progresiv la 50, 100, 200, 400, 800, 3200, 6400 etc. Cele doua mari diferente ale expunerii fotografiei corespund luminozitatii de zi si de noapte. Valoarea scazuta a ISO este potrivita pentru spatii cu lumina puternica. Pe masura ce creste, ISO compenseaza lipsa luminii ambientale. In functie de aparatul cu care fotografiezi, ISO prea mare poate sa provoace un efect de granulatie numit zgomot de imagine. In general, valorile ISO peste 1600 produc acest efect asupra fotografiilor.

3. Ce valoare ISO este optima pentru zile innorate?

Pentru o zi innorata, in care lumina soarelui este obturata, joaca-te cu setarile camerei digitale in jurul valorii ISO de 400. Majoritatea aparatelor de fotografiat produc zgomot de imagine atunci cand tragi cu ISO mai mare de 600 afara intr-o zi innorata. Lucrurile se schimba daca vrei sa fotografiezi cerul, deoarece nuantele imaginii vor fi in general gri si alb. Pentru o astfel de fotografie, ISO potrivit este intre 200 si 600.

4. Ce valoare ISO este optima pentru zile insorite?

Zilele insorite impun ISO in jurul valorii de 100, suficienta pentru o imagine clara, cu un contrast echilibrat, fara granulatie, zone intunecate sau arse.

5. Cum ies pozele facute cu o valoare ISO mare?

Efectul setarii unei valori prea mari a ISO intr-un mediu cu lumina naturala buna se va vedea imediat pe ecran: imagini neclare, miscate, supraexpuse, cu lumina alba. Valoarea mare a ISO se foloseste numai in conditii intunecoase, cu riscul producerii efectului de granulatie. In acest caz, zgomotul de imagine se poate ameliora in procesul de editare a fotografiei.

6. Cum ies pozele facute cu o valoare ISO mica?

Acelasi principiu se aplica si in cazul fotografierii in conditii de lumina slaba. Nivelul ISO prea mic folosit la intuneric va produce o imagine intunecata. Poti porni de la valoarea de 200 si creste gradual pana vei obtine o luminozitate adecvata. Pentru fotografii realizate in zone intunecate trebuie sa ajustezi si timpul de expunere la o valoare mai ridicata.

Pentru a obtine o imagine bine expusa, fara zone luminoase si arse sau zone prea intunecate, alege aparate de fotografiat Panasonic de la F64.ro ca sa deprinzi valorile optime ISO in diferite conditii de luminozitate. Familiarizarea cu setarile aparatului de fotografiat se deprinde experimentand. Aplica principiile esentiale – ISO mic la lumina mare si ISO mare la lumina mica – si jongleaza cu valorile in functie de diafragma si timpul de expunere pentru a obtine fotografii cat mai apropiate de realitate.


COMENTARII

Cum alegi o plafoniera si unde o poti monta

acum 10 ore

Alegerea corpurilor potrivite din fiecare incapere in parte nu este insa foarte simpla pentru ca acestea trebuie sa indeplineasca atat un rol functional cat si unul estetic.

Reguli simple, care te ajuta sa fii mai organizat

acum 10 ore

Organizarea corecta a mediului de lucru poate fi destul de complicata, dar necesara, mai ales atunci cand vezi in jurul tau gramezi de obiecte inutile, care nu fac decat sa te incurce.

4 echipamente care îți vor face treaba mai ușoară în bucătărie

acum 6 zile

Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească pentru ca gătitul să devină o plăcere, o activitate relaxantă și nu ceva obositor și chinuitor.

Vrei o baie minimalista? Iata 5 repere esentiale pentru decorul minimalist

acum 7 zile

Afla, din randurile de mai jos, cele mai utile idei de amenajare pentru baie, si care sunt elementele esentiale dintr-un astfel de decor.

Top 9 idei utile pentru decorarea baii - Mare atentie la punctul 7

acum 20 zile

Daca te-ai saturat sa intri in baie si sa iti imaginezi momentul in care aceasta o sa arate asa cum vrei tu, ideile din acest articol sigur iti vor fi de folos.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »