VINERI, 12 APRILIE 2019

Vrei să schimbi culoarea hortensiei? Află cum obții hortensii roz sau albastre

 Spre deosebire de alte flori, hortensiile se remarcă prin faptul că își pot schimba culoarea, în funcție de aciditatea solului. Din acest articol vei afla câteva trucuri simple, care te vor ajuta să schimbi și tu culoarea unei hortensii în roz sau albastru.

Hortensia este una dintre cele mai populare plante de grădină, având un aspect deosebit și fiind totodată ușor de îngrijit. Este un arbust decorativ care produce mai multe flori viu colorate. Planta provine din Japonia și sudul Asiei și se adaptează foarte repede la diferite tipuri de sol. De aceea s-a răspândit rapid în întreaga lume. Hortensia poate fi cultivată în grădină, dar și pe balcon, în ghivece speciale.

Există mai multe subspecii de hortensie, în culori diferite, dar cele mai populare și mai des întâlnite sunt cele roz (Hydrangea Preziosa), cele violet (Hydrangea macrophylla Lilacina) și cele albastru intens (Hydrangea marcrophylla Mariessii Perfecta).

O particularitate a acestei plante este că florile sale își pot schimba culoarea dacă modifici aciditatea solului. Inclusiv atunci când este mutată în alt sol, unele flori își vor schimba culoarea, semn că se adaptează la noile condiții. Astfel, e foarte posibil să vezi uneori flori de diferite culori într-un singur buchețel.

În afară de hortensiile de culoare albă, toate celelalte își pot schimba culoarea, în funcție de nivelul pH-ului din sol. Astfel, cu cât solul este mai alcalin, cu atât florile vor fi mai roz. Cu cât crește aciditatea solului, cu atât mai intensă este nuanța de albastru pe care o capătă florile.

Cum afli ce aciditate are solul

Nivelul pH-ului (potențialul de hidrogen, indicat prin concentrația de hidroniu din sol) variază între valorile 0 și 14.

  • Solul acid are pH-ul cuprins între 0 și 7.
  • Solul alcalin are pH-ul cuprins între 7 și 14.
  • Solul neutru are pH-ul 7.

Înainte de a planta o hortensie este bine să afli ce aciditate are solul din grădina ta. Poți face asta printr-un test simplu:

  1. Ia un pumn de pământ și pune-l într-un mic recipient.
  2. Toarnă peste pământ puțin oțet alb distilat.
  3. Dacă soluția astfel obținută pare să fie carbogazoasă, atunci solul este alcalin.
  4. Dacă nu apare nicio reacție chimică de acest fel, atunci solul este neutru sau acid.

Un anumit nivel de aciditate a solului nu este fix sau permanent. Există metode foarte simple prin care poți modifica aciditatea solului, astfel încât să schimbi culoarea hortensiilor.

Cum obții o hortensie albastră

Pentru o hortensie de culoare albastră, ai nevoie de un sol cât mai acid. Dacă ai testat solul din curte și nu are nivelul de pH dorit, îl poți scădea printr-un truc simplu: adaugă materie organică. Când se descompune, materia organică va elibera aluminiu în sol și astfel îi va crește aciditatea.

Poți folosi un amestec făcut din zaț de cafea, coji de portocală măcinate și coji de ou. Pune amestecul în solul din jurul hortensiei și adaugă apă. Va trebui să repeți procedura de mai multe ori, pentru că este nevoie de timp ca să se schimbe aciditatea solului. Oricum, în anul următor ar trebui să ai deja o hortensie albastră.

Cum obții o hortensie roz

Dacă vrei să ai hortensii de culoare roz, vei avea nevoie de un sol cât mai alcalin, cu aciditate foarte scăzută. Poți reduce aciditatea solului din grădină dacă adaugi puțin var, calcar sau cărămidă pisată. De asemenea, poți folosi un îngrășământ special, care să conțină mult fosfor. Uneori însă, poate fi dificil să obții hortensii roz în grădină, dacă solul este foarte acid. O soluție este cultivarea lor în ghivece, pentru că solul din ghiveci este mult mai ușor de controlat și modificat.

Iată cât de simplu este să modifici aciditatea solului, pentru a obține hortensii în culoarea dorită! Nu uita însă un aspect important: verifică și pH-ul apei cu care le uzi, pentru că altfel toată munca ta poate fi în zadar. Apa nu trebuie să aibă un pH mai mare de 5.6, pentru a nu influența aciditatea solului.

COMENTARII

Cum alegi o plafoniera si unde o poti monta

acum 10 ore

Alegerea corpurilor potrivite din fiecare incapere in parte nu este insa foarte simpla pentru ca acestea trebuie sa indeplineasca atat un rol functional cat si unul estetic.

Reguli simple, care te ajuta sa fii mai organizat

acum 11 ore

Organizarea corecta a mediului de lucru poate fi destul de complicata, dar necesara, mai ales atunci cand vezi in jurul tau gramezi de obiecte inutile, care nu fac decat sa te incurce.

4 echipamente care îți vor face treaba mai ușoară în bucătărie

acum 6 zile

Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească pentru ca gătitul să devină o plăcere, o activitate relaxantă și nu ceva obositor și chinuitor.

Vrei o baie minimalista? Iata 5 repere esentiale pentru decorul minimalist

acum 7 zile

Afla, din randurile de mai jos, cele mai utile idei de amenajare pentru baie, si care sunt elementele esentiale dintr-un astfel de decor.

Top 9 idei utile pentru decorarea baii - Mare atentie la punctul 7

acum 20 zile

Daca te-ai saturat sa intri in baie si sa iti imaginezi momentul in care aceasta o sa arate asa cum vrei tu, ideile din acest articol sigur iti vor fi de folos.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »