3 lucruri pe care să le știi despre pompele geotermale

Publicat pe 02.10.2018 la 12:11 Actualizat pe 02.10.2018 la 12:13

Află mai multe despre cum funcționează pompele de căldură din rândurile de mai jos.

Pompele de caldură geotermale (cunoscute și sub numele de pompe de căldură sol-apă) te ajută să economisești sume mari de bani cu facturile de energie. Dacă în prezent ai centrală electrică, ține cont că o pompă de căldură te va ajuta să ai facturi de 4-5 ori mai mici.

Un avantaj al pompelor de căldură care ar trebui promovat intens, este grija față de mediu. Ele exploatează energia geotermală, prin urmare înseamnă emisii reduse de dioxid de carbon. În foarte multe țări, tocmai din dorința de a lupta împotriva poluării, guvernele au oferit subvenții pentru instalarea pompelor geotermale.

Prețul ridicat al pompelor de căldură este cel care ar putea să te facă să dai înapoi și să refuzi a te mai gândi la ele. Nu bate în retragere pentru că avantajele sunt multiple.

Află mai multe despre cum funcționează pompele de căldură din rândurile de mai jos.

Funcționează ca frigiderul tău

Frigiderul elimină căldura din interior și o transferă în bucătăria ta. O pompă de căldură geotermală utilizează același principiu, transferă căldura de la sol în casa ta (sau invers). Acest lucru este posibil cu ajutorul unor tuburi subterane umplute cu o soluție compusă din apă și glicoli. Ele sunt conectate la o pompă de căldură geotermală instalată în casă, care permite atât încălzirea iarna, cât și răcirea ei vara.
O pompă de căldură geotermală este mult mai eficientă decât sistemele convenționale de încălzire, deoarece nu arde combustibil pentru a crea căldură, pur și simplu mișcă căldura existentă dintr-un loc în altul. Temperatura în interiorul pământului, la o adâncime de 100 metri este constantă, în jur de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului.

Costurile de instalare sperie

Trebuie menționat că pompele de căldură au o mulțime de beneficii, dar și un cost care de cele mai multe ori poate speria. Pentru o casă prețul pompelor de căldură poate ajunge la 10 mii de euro.
De știut este faptul că aceste costuri de instalare se recuperează datorită facturilor mici lună de lună, doar că este nevoie de o durată de timp de 5-8 ani de zile.
Cu ajutorul unui credit bancar poți realiza această investiție, astfel că ratele la bancă vor fi mai mici decât facturile de încălzire sau cele la electricitate vara, când funcționează aerul condiționat.

Beneficii reale

Facturile cu mult mai scăzute decât în cazul utilizării sistemelor de încălzire convenționale înseamnă o economie pe viață. O pompă de căldură geotermală va economisi de la 30% până la 60% pentru încălzire și între 20% și 50% pentru costurile de răcire ale casei vara.
În plus, pompele de căldură au o durată lungă de viață. Componentele instalate în interior prezintă o durată de aproximativ 25 de ani, iar lucrarea din interiorul pământului chiar mai mult de 50 de ani.
Nu există costuri de întreținere și nici nu necesită verificări.
Un alt beneficiu este lipsa riscului de explozie, dar și silențiozitatea.
Foarte important este și faptul că pompele de căldură protejează mediul, dat fiind emisiile de dioxid de carbon cu mult diminuate prin lipsa arderii combustibililor fosili.

Sursă foto: www.pexels.com

În articolul

3 lucruri pe care să le știi despre pompele geotermale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x