5 lucruri mai puțin cunoscute despre viața în străinătate

Publicat pe 07.01.2019 la 17:27 Actualizat pe 07.01.2019 la 17:30

România a intrat în rândul primelor 20 de țări din lume, după numărul de emigranți, iar unul din cinci români cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani trăiesc și muncesc în străinătate, potrivit Romania Insider.

Imigrația este un subiect pe cât de vechi, pe atât de actual. Oamenii se mută în alte țări dintr-o diversitate de motive, cum ar fi să găsească o viață mai bună sau să experimenteze o nouă cultură. În România, imigrația a devenit un adevărat fenomen. În perioada 2007-2015, au emigrat aproximativ 3,4 milioane de români. Astfel, România a devenit a doua țară din lume din punctul de vedere al creșterii ratei emigrării, conform Business Review. Mai mult, România a intrat în rândul primelor 20 de țări din lume, după numărul de emigranți, iar unul din cinci români cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani trăiesc și muncesc în străinătate, potrivit Romania Insider.

În acest context, este cu atât mai important să te informezi cu privire la ce presupune viața și munca în străinătate. Iată câteva aspecte pe care e bine să le cunoști:

1. Trebuie să te obișnuiești cu birocrația

Să te muți în altă țară pare o aventură, însă există și părți destul de anoste. Ca să te stabilești și să muncești în diaspora, va trebui să te ocupi de tot felul de acte și documente. Acestea diferă de la țară la țară și, bineînțeles, cea mai simplă procedură este pentru statele din Uniunea Europeană. În funcție de caz, ca să te muți și să lucrezi în altă țară, ai putea avea nevoie de pașaport, viză, permis de muncă, certificat de naștere, permis de conducere și nu numai.

2. Ai nevoie de o planificare financiară atentă

Este riscant să te muți fără să te informezi temeinic despre costurile de trai din țara de destinație. De la chirii și prețul imobilelor, la costul alimentelor și al serviciilor medicale, prețurile pot fi destul de diferite față de țara de proveniență. Nu presupune că poți menține stilul de viață de acasă. Ai nevoie de o planificare realistă și detaliată a finanțelor înainte de plecare. E bine să te asiguri că ai costurile asigurate în primele luni, până te stabilești și ai un loc de muncă stabil. Ulterior, vei putea contracta și împrumuturi, dacă ai nevoie. Ca să faci un credit în străinătate, ai nevoie de dovada rezidenței și a unui venit constant. În unele cazuri, poți face un credit după câteva luni de muncă, iar în altele după un an sau doi.

3. Te vei confrunta cu stereotipuri și prejudecăți din ambele direcții

E de așteptat să te confrunți cu prejudecăți despre țara din care provii. Nimeni nu e complet liber de prejudecăți și nu te poți aștepta ca restul lumii să știe tot despre cultura și societatea din care provii. Nu este însă vorba doar despre ce cred străinii despre țara ta natală, ci și despre opiniile familiei și prietenilor tăi. Majoritatea imigranților păstrează o legătură destul de strânsă cu cei de acasă, luând în considerare distanța. În timp, ai putea observa că și aceștia au prejudecăți cu privire la viața într-o țară străină. Pe măsură ce te adaptezi la noul mediu, e normal să apară diferențe de opinii și de perspectivă.

4. Poți observa multe diferențe privind aspecte minore

Pe lângă șocul cultural asociat cu mutarea într-o țară nouă, ai putea fi surprins cu câte diferențe mici va trebui să te obișnuiești. În unele cazuri, mărimea hainelor și pantofilor e diferită, iar în altele întregi sisteme de măsurare. În altele, prizele pot fi diferite, așa că nu vei putea folosi aparatele aduse de acasă fără un adaptor.

5. Sarcinile de rutină pot fi destul de complexe

Acasă, nu e mare lucru să plătești facturile, să folosești transportul public sau să îți aprovizionezi casa cu cele necesare. În străinătate, aceste lucruri pot deveni complicate, mai ales dacă nu stăpânești bine limba, potrivit I am expat. Locuind în afara țării natale, oamenii învață să se adapteze la sisteme diferite și să găsească soluții atunci când lucrurile nu merg așa cum se așteaptă. Este esențial să poți cere ajutor și să poți găsi ușor informațiile de care ai nevoie.

Sursă foto: Shutterstock

În articolul

5 lucruri mai puțin cunoscute despre viața în străinătate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Catine
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
useit.ro
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
as.ro
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Spynews
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
DeParinti
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
MediCOOL
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
HelloTaste
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
x