Floarea roşie de mac, vedeta sezonului! CINCI lucruri uimitoare pe care nu le ştiai despre MACI

Publicat pe 04.05.2016 la 20:46 Actualizat pe 04.05.2016 la 20:54

Macul roşu (Papaver Rhoeas), cunoscut adesea în popor sub numele de mac iepuresc, mac de grădină sau somnişor, este o plantă erbacee anuală originară din zona Turciei care impresionează prin aspectul petalelor sale.

tarancutaurbana.ro

Macul roşu (Papaver Rhoeas), cunoscut adesea în popor sub numele de mac iepuresc, mac de grădină sau somnişor, este o plantă erbacee anuală originară din zona Turciei care impresionează prin aspectul petalelor sale.

Macul a fost cultivat prima dată acum 5000 de ani şi era considerat simbolul zeiţei pământului şi al lui Ceres, zeita recoltelor. O legendă greacă spune că macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Ceres, zeiţa recoltelor, care era epuizată după ce-şi căutase fiica rătăcită, neavând putere să dea rod recoltelor de grâu. Macii au ajutat-o să doarmă şi după ce şi-a revenit, grâul a început să crească din nou. De aici credinţa că, prezenţa macilor în lanul de grâu este esenţială pentru recoltă.

Începand cu luna MAI până la sfârşitul lunii iuliei macul roşu poate fi admirat aproape pretutindeni, începând cu zonele însorite ale câmpiei până la altitudini destul de ridicate, în cadrul culturilor de cereale, pe marginea drumului sau în curţile iubitorilor de plante.

Macul roşu este întâlnit sub doua tipuri majore: primul este macul de câmp a cărui apariţie nu este controlată, având caracter spontan, iar al doilea este macul cultivat de către om.

Macul de grădină se deosebeşte de macul de câmp prin faptul că este mult mai robust. Are o rădăcină puternică şi lungă de aproximativ 25 de cm şi groasă de un centimetru. Tulpina este consistentă şi poate ajunge pana la 1.5 metri inaltime, uneori fiind ramificată în partea superioară. Frunzele sunt groase şi au forme neregulate. Florile macului de grădină sunt colorate în alb, roz, roşu, violet. Fructul este o capsulă de două sau trei ori mai mare decat o nucă.

Întreaga planta conţine un suc lăptos, un latex. Pentru uz medicinal, de la macul de câmp se recoltează (în iunie – iulie) petalele de flori folosite, de altfel, şi în industria farmaceutică.

Sursă: tarancutaurbana.ro

În articolul

Floarea roşie de mac, vedeta sezonului! CINCI lucruri uimitoare pe care nu le ştiai despre MACI

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x