Oprah: Operatia de lungire a picioarelor - practica moderna sau mutilare?

Publicat pe 20.10.2010 la 21:01 Actualizat pe 20.10.2010 la 23:51

operatii estetice

Intrigata de explozia industriei frumusetii in China, Oprah a trimis-o pe corespondenta Lisa Ling acolo, pentru a afla cat mai multe despre cum este vazuta frumusetea femeii in cultura chineza de astazi. Rezultatele? Socante. Chinezii platesc zeci de mii de dolari pentru o operatie dureroasa care le mutileaza picioarele, totul pentru a fi mai inalti cu cativa centimetri.

Preocuparea pentru frumusete – interzisa in China

Pentru majoritatea populatiei vestice, stilul in anii ’60 si inceputul anilor ’70 a fost definit de fusta mini si sandalele cu platforma. Insa in istoria Chinei, cea mai populata tara de pe planeta, au existat decenii intregi private de stil.

In 1966, conducatorul Partidului Comunist Chinez, Mao Zedong, a lansat Revolutia Culturala, interzicand preocuparea pentru frumusete. Timp de 10 ani, toti barbatii, femeile si copiii erau obligati sa se imbrace in uniforme masculine, de tip military. Orice semn de feminitate, cum ar fi parul lung, machiajul sau bijuteriile era cu desavarsire interzis! Daca o femeie incalca aceste reguli, o astepta o pedeapsa severa.

In zilele noastre, are loc o alta revolutie – un boom al industriei frumusetii, de miliarde de dolari. Lisa Ling a calatorit mai mult de 11.000 de kilometri pana in Shanghai, pentru a vedea cum este redefinit conceptul de frumusete in China.

VIDEO! Chirurgia estetica devine o necesitate pentru majoritatea chinezilor

De asemenea, acum 10 ani, chirurgia estetica era interzisa in China, insa in ziua de astazi este o industrie de miliarde de dolari.

Lisa a reusit sa filmeze in interiorul spitalului Ninth People din Shanghai, unul dintre cele mai mari din tara, pentru a cunoaste femei si barbati care asteapta sa intre in operatie. In sala de asteptare a sectiei de chirurgie estetica, ea a facut cunostinta cu o studenta si o femeie in varsta de 60 de ani. Amandoua femeile se afla acolo pentru aceeasi operatie: remodelarea ochilor.

In fiecare an, mii de oameni vin pentru aceasta operatie devenita o moda, care remodeleaza pleoapa mai mica, ce ii caracterizeaza pe asiatici, intr-una mai mare, specifica locuitorilor din vest. Doctorul Sun Baoshan, un chirurg plastician chinez, spune ca in ultimii ani a avut loc o crestere impresionanta a cererilor pentru operatii estetice. “Acum patru ani, in spital aveau loc 30.000 de operatii pe an, dar anul trecut, doar numarul operatiilor estetice a ajuns la 40.000. Anul acesta, estimam ca numarul va trece de 50.000”, spune doctorul Baoshan.

Operatia de lungire a picioarelor – medicina moderna sau mutilare?

Romanii nu sunt nici ei straini de chirurgia estetica, insa cat timp s-a aflat in Shanghai, Lisa Ling a aflat despre o noua procedura radical, care castiga din ce in ce mai mutli adepti in China – operatia de lungire a picioarelor.

In aceasta parte a lumii, Lisa spune ca inaltimea este un semn al statusului tau social, si de multe ori este o cerinta de baza pentru success. “Precizarea unei inaltimi minime nu este neobisnuita in anunturile de angajare, in aplicatiile pentru unele facultati si chiar in a obtine o intalnire”, spune Lisa.

Pe masura ce practicile medicale evolueaza, din ce in ce mai multi oameni sunt dispusi sa se lase taiati cu bisturiul pentru aceasta dureroasa si controversata procedura, care ii poate ajuta pe pacienti sa creasca de la 2 la 30 de centimetri.

Doctorul Bai Helong este cel care a modernizat procedure de lungire a picioarelor. El spun ca oamenii din China au o gama larga de motive pentru care vor sa fie mai inalti. Populatia a deposit un milliard de locuitori, asa ca este dificil sa iti gasesti o slujba. Inaltime iti poate aduce prejudicii si in alte aspect ale vietii tale, precum casnicia, viata personala, familia, cariera si multe altele.

In ce consta dureroasa operatie

Pacientii doctorului Bai trec prin chinuri groaznice pentru a fi macar cu putin mai inalti decat ceilalti. “Durerea este o parte importanta a procedurii, ceea ce este in acelasi timp oribil si miraculos”, spune Lisa Ling.

Pentru a mari lungimea piciorului, se fac gauri in osul piciorului si se introduce suruburi care fixeaza in afara piciorului un mecanism metalic. Apoi, chirurgii taie osul in jumatate, chiar sub genunchi, iar tija metalica tine cat mai departate capetele osului, lasand un loc liber. Doctorul Bai spune ca astfel, in timp, un nou os va creste in gaura dintre capetele osului primar, marind totodata si inaltimea persoanei.

Platesti pentru durere – merita?

Lisa spune ca cei mai multi pacienti raman in convalescenta timp de sase luni dupa operatie, iar unii dintre ei raman izolati un an de zile de familie, prieteni si toti cei cunoscuti. Cam dupa aceasta perioada de timp, mecanismul este scos, iar osul nou format este indejauns de puternic pentru a rezista activitatilor de zi cu zi.

In ciuda durerii ingrozitoare si a pretului mai mult decat piperat – operatia poate costa intre 10.000 si 40.000 de dolari – pacientii afirma ca merita sacrificiul. Lisa Ling spune ca daca aceasta operatie ii face pe oameni sa se simta mai bine, atunci nimeni nu ar trebui sa ii judece, insa recunoaste ca esre o practica extrema si ca nu a intalnit nimic asemanator pana acum.

Si-au gasit femeile chineze stilul?

In ultimul deceniu, Lisa a calatorit pana in China de mai multe ori, iar in timp a observat cum explozia industriei frumusetii a afectat dramatic vietile femeilor de acolo. “In primii ani, era atat de evident cand cineva era din China continentala, pentru ca nu avea niciun pic de stil. Acesta nu era un element important in vietile noastre. Acum, atunci cand mergi in China, vezi ca totul este incredibil de modern, si vei vedea unele din cele mai stilate si ingrijite femei. S-a schimbat intr-un mod remarcabil, intr-un timp atat de scurt.”

Lumea va trebui sa stea “la panda” pentru a vedea daca aceasta schimbare culturala este de bine sau de rau. “Cred ca ceea ce se intampla in China este un simbol pentru ceea ce s-a intamplat in intreaga lume. Este un lucru bun atunci cand femeile devin complet obsedate de infatisarea lor si incearca prin orice metode sa se infrumuseteze? Raspunsul este unul dificil, pentru ca intr-un fel, toate femeile sunt obsedate de infatisarea lor. Insa e trist sa vezi un numar mare de oameni devenind sclavii masinariei operatiilor estetice.”

Urmareste Oprah de luni pana vineri, ora 23:00, pe Euforia TV!

În articolul

Oprah: Operatia de lungire a picioarelor - practica moderna sau mutilare?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x