Privat de somn 24 h? Pericol de moarte!

Publicat pe 05.08.2010 la 13:54 Actualizat pe 06.08.2010 la 12:20

Principalele subiecte

Privarea de somn este una dintre cele mai intalnite probleme in societatea de astazi, o societate aflata mereu pe fuga, in care oamenii isi impart timpul intre job, familie si alte responsabilitati. Cand mai avem timp sa dormim? Cum putem atinge necesarul de 8 ore in fiecare noapte? Raspunsul este greu de gasit, drept pentru care multi dintre noi ne alegem cu maxim 5 ore pe noapte de somn. Acesta este si cazul lui Reah, iar dr.Oz a scos in evidenta, cu ajutorul ei, cum ne afecteaza lipsa somnului.

Lui Reah i-a fost impusa o "straja" de 24 h, timp in care a trebuit sa inregistreze video felul in care s-a simtit la inceputul noptii si cateva ore mai incolo, la rasarit. Dar asta nu a fost tot. La sfarsitul celor 24 de ore, un medic i-a testat capacitatea de memorie, viteza de reactie la stimul si performantele la condus. Rezultatul? Infricosator.

Prima reactie? Ameteli. Mintea poate sa iti mearga repede, insa corpul nu vrea sa asculte impulsurile nervoase; astfel, capacitatea de memorie scade cu 3%. Viteza de reactie poate fi redusa cu pana la o secunda, ceea ce intr-o situatie de viata si de moarte inseamna destul de mult. Dar cel mai socant a fost rezultatul testului de sofat. In urma lui, s-a demonstrat ca un sofer experimentat, dar obosit, comite aceleasi erori precum unul in stare de ebrietate.

Mai precis, Reah, mama responsabila, obisnuita sa conduca in fiecare zi cu copiii in spate, a iesit de pe sosea de 17 ori si a lovit mortal 6 trecatori - din fericire, aceste lucruri au iesit la iveala pe un simulator si nu pe o masina reala.

Cand stii ca insomnia este o problema cronica si iti poate afecta viata?

Dr. Micah Bruce, specialist in domeniu, afirma ca daca te numeri printre cei carora le ia intre 35-40 de minute sa adoarma, minim de trei ori pe saptamana, luni de zile la rand, te confrunti cu o problema reala si trebuie sa mergi la doctor.

Care sunt consecintele asupra fizicului si psihicului?

Putini stiu ca lipsa somnului este cauza multor boli de inima si probleme de tensiune. Mai mult, diabetul, obezitatea, sistemul imunitar slabit, toate pot fi puse pe seama lipsei de somn.

La nivelul psihicului, persoanele care nu acorda atentie suficienta somnului sunt usor iritabile, nu mai sunt capabile de hotarari rationale si dau dovada de lipsa de creativitate.

Rutina lui Oz

Oz face o incursiune in dormitorul sau si regulile sale de dormit. Litera de lege este mentinerea unei temperaturi confortabile de 21 de grade C. Tot atat de important este sa te asiguri ca ai ferestrele bine inchise si draperiile trase complet. Un somn adanc este favorizat si de alti factori externi. Poate nu ti-a trecut prin minte, dar o lenjerie inchisa la culoare te trage mai repede la somn decat una alba sau verde crud.

Este crucial sa inchizi orice sursa de lumina, la fel si televizorul sau calculatorul.

Plus! Alegeti un ceas cu alarma electronic a carui lumina sa fie preferabil rosie, nu verde sau albastra si, un truc personal al chirurgului, invata sa dormi cu o perna mare intre genunchi pentru o pozitie corecta a coloanei vertebrale de-a lungul noptii.

Ai alte sugestii pentru un somn eficient? Impartaseste-le celorlalti, mai jos.

În articolul

Privat de somn 24 h? Pericol de moarte!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x