Tudor Gheorghe: "Nopţi întregi am stat de vorbă şi am băut împreună”

Publicat pe 19.10.2016 la 10:48 Actualizat pe 19.10.2016 la 10:54

Tudor Gheorghe vorbeste despre marii poeti, alaturi de care a petrecut clipe frumoase.

"Abia acum, când nu mai este, vom realiza cât de mare a fost", declara Tudor Gheorghe pe 5 noiembrie 2010, când Adrian Păunescu părăsise scena acestei lumi.

După şase ani de la trecerea în nefiinţă a lui Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe va dărui marelui public o „Declaraţie de dragoste“.

Vă iubesc şi vă rog să primiţi/ Această declaraţie de dragoste/ Ca pe-o declaraţie de război/ Dac-ar rămâne iubirea/ Singurul lumii război”... Pe 14 noiembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, începând cu ora 19:00, menestrelul va da viaţă, prin cântec, versurilor poetului Adrian Păunescu.

Eu, când am de făcut o declaraţie de dragoste, fac o declaraţie de război. La urma urmei, viaţa nu este decât o repetabilă poveste de dragoste. Niciun război nu a început fără o poveste de dragoste. Toate sunt de înţeles dacă sunt puse într-o ecuaţie de dragoste. Singura veşnică şi ireductibilă este slăbiciunea din dragoste. Nici credinţa nu este atât de puternică. Totul se poate negocia. Doar dragostea nu se poate negocia...”, mărturiseşte Tudor Gheorghe.

Pentru „olteanul universal”, poezia contemporană se încheie cu Adrian Păunescu: „A venit momentul să ne aplecăm asupra operei acestui mare poet român. El e cel mai «tânăr» din galeria poeţilor cu care eu am copilărit, spiritual vorbind... Am fost alături de poeţii mei, de Nichita Stănescu, Romulus Vulpescu, Leonid Dimov, Gheorghe Pituţ, Mircea Micu... Nopţi întregi am stat de vorbă şi am băut împreună şi de aceea am putut să mă aplec uşor deasupra melosului interior din poezia lor. ”, spune Tudor Gheorghe.

Spectacolul „Declaraţie de dragoste“ este construit în întregime pe versurile din poeziile de dragoste, mai puţin cunoscute, ale lui Adrian Păunescu. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Teatrului Naţional Bucureşti şi online de pe www.tudor-gheorghe.ro.

Din respect pentru artist şi pentru spectatori, după ora 19:10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. Accesul copiilor sub 7 ani nu este permis. Copiii peste 7 ani plătesc bilet de intrare.

În articolul

Tudor Gheorghe: "Nopţi întregi am stat de vorbă şi am băut împreună”

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 20 mai - 2 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. Furtunile din vestul Europei ajung și în România
a1.ro
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt”
HelloTaste.ro
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Catine
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
useit.ro
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
as.ro
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat din România: „Aveam nevoie de un şoc!”
MediCOOL
Efectele grădinăritului asupra organismului. Ce schimbări benefice pot produce
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
DeParinti
Cum îl determini pe copil să coopereze
MediCOOL
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
HelloTaste
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
x