Ce mancam daca avem intoleranta la lactoza?

Publicat pe 17.09.2010 la 12:18 Actualizat pe 17.09.2010 la 12:35

Nu poti bea lapte pentru ca te simti foarte balonat sau ai crampe abdominale? S-ar putea sa ai intoleranta la lactoza. In special bebelusii sunt chinuiti de dureri provocate de acest tip de intoleranta.

Lactoza este o substanta organica incolora, cu gust dulce, care se gaseste in lapte si in produsele lactate. Exista persoane care prezinta intoleranta la lactoza intrucat organismul lor este incapabil sa digere zaharul din lapte. Intoleranta la lactoza este cauzata de deficitul unei enzime denumite lactaza, produsa de celulele care imbraca intestinul subtire. Cum se manifesta?

Daca dupa un timp relativ scurt trecut de la consumul de produse care contin lactoza simtiti crampe, greata sau dureri abdominale, este posibil sa aveti intoleranta la lactoza. Durerile sunt suparatoare si creeaza un mare disconfort pe care vrem sa-l indepartam cat de repede se poate.

Cand apare?

Intoleranta la lactoza poate aparea din primele zile de viata in cazul bebelusului si impune reguli mai stricte, in sensul ca el trebuie sa consume o formula de lapte care nu contine lactoza. Pe masura ce copilul creste, poti identifica produsele lactate pe care organismul lui le suporta. Se putea ca bebelusul sa fi avut intoleranta doar la lactoza din lapte, dar nu si din anumite tipuri de branzeturi. La adulti, poate aparea intoleranta ca urmare a unor probleme digestive (afectiuni intestinale inflamatorii, infectii parazitare). De cele mai multe ori aceasta dispare odata cu tratarea motivului care a cauzat-o.

Intoleranta tine toata viata?

Nu este obligatoriu ca intoleranta la lactoza sa tina toata viata. Din contra, in cele mai multe cazuri ea este temporara. Sau se poate ca o persoana sa ramana cu intoleranta numai fata de unele produsele lactate si le poate consuma pe altele. Produsele care te deranjeaza trebuie evitate.

Nu elimina complet lactatele din alimentatie!

Chiar daca suferi de o intoleranta la lactate nu trebuie sa le elimini complet din meniul zilnic. Sa nu uitam ca ele contin mari cantitati de calciu atat de necesare dezvoltarii armonioase a organismului si in special a oaselor. Este important sa nu renunti la ideea de a depista produsele care nu te deranjeaza si cantitatile care nu-ti produc dureri.

Ce trebuie sa faci?
1. Incearca pe rand iaurt, branza cheddar sau schwaitzer pentru ca sunt mai sarace in lactoza. Daca nu apar semnale negative, inseamna ca nu ai o intoleranta totala.
2. Daca stii ca poti consuma doar o cana cu lapte fara a avea probleme de intoleranta, nu trebuie sa risti sa o bei si pe-a doua.
3. Consuma laptele impreuna cu un fel de mancare, nu singur.
4. Trateaza laptele cu formule de reducere a lactozei (exista tablete de lactaza in farmacii).

Citeste si Revista Felicia!
Foto: debbieseymour.com

În articolul

Ce mancam daca avem intoleranta la lactoza?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x