Gogoșile de post - un deliciu tradițional

Publicat pe 17.03.2015 la 17:40 Actualizat pe 17.03.2015 la 17:43

Cei care au copilărit la țară își aduc aminte cu plăcere de gogoșile pe care bunicile noastre le pregăteau cu dragoste, frământate în troacele scobite direct în trunchiuri de copac. Le umpleau cu dulceață făcută în casă, care se păstra ani în șir fără conservanți

Cei care au copilărit la țară își aduc aminte cu plăcere de gogoșile pe care bunicile noastre le pregăteau cu dragoste, frământate în troacele scobite direct în trunchiuri de copac. Le umpleau cu dulceață făcută în casă, care se păstra ani în șir fără conservanți.

[...] ''Pe la prânz, înainte să le bată la poartă musafirii, mama pregătea aluatul din făină, apă, ulei, puțin zahăr și drojdie. Nu era greu de făcut, dar rezultatul final era extraordinar, mai ales că gogoșile mamei erau umplute cu lictar dulce și aromat, iar după ce erau gata se pudrau din belșug cu zahăr fin'', își amintește doamna Cornelia, urmărind cu atenție aluatul care începe să se dospească.

Din cămară aduce un borcan cu dulceață fiartă ore în șir fără un strop de zahăr, așa cum a învățat acasă. Îl desface cu grijă: ''Vezi ce bine s-a păstrat? Nu are pic de conservanți'' și-l așază pe masa din bucătărie. Tot acolo, Cornelia așterne un strat fin de făină albă, iar apoi, dintr-o bucată de aluat, întinde o foaie subțire. Din loc în loc, pune câte o linguriță din gemul făcut în toamnă.

''La mama, dulceața era la alegere, pentru că așa arătai satului că te pricepi la gospodărie și lumea te vorbea de bine. O gospodină adevărată avea în casă dulceață de prune, de caise, cireșe, vișine și un amestec din fructele toamnei. Cea mai bună era însă dulceața din must''.

Citește mai mult pe agerpres.ro!

În articolul

Gogoșile de post - un deliciu tradițional

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Catine
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
useit.ro
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
as.ro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
MediCOOL
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Spynews
Crimă oribilă în Capitală, comisă de un băiat în vârstă de 16 ani şi amicul său. Au omorât un om în bătaie, în Crângași: "I-au dat cu bâta"
DeParinti
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
MediCOOL
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
HelloTaste
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
x