Sorbetul – desertul regilor

Publicat pe 18.08.2010 la 22:52 Actualizat pe 18.08.2010 la 23:05

Fructe proaspete, zahar, lamaie, uneori putin vin sau sampanie, musai de cea mai buna calitate, frigider si gata... bautura. Este ideala in după-amiezile toride de vara, pentru ca este racoritoare si are toate atuurile unei bauturi fine si savuroase.

ISTORIC

Desi originea sorbetului este disputata si astazi, legenda spune ca imparatul Nero a inventat bautura in secolul I i.Hr., el trimitandu-si scalvii sa aduca gheata de pe crestele Muntilor Alpi. Aceasta era preparata pentru serbarile date de imparat, cu nectar, miere si vin. De asemenea, si chinezii foloseau gheata, pasta de fructe si sucuri pentru a prepara o bautura asemanatoare inca de acum cateva mii de ani.

Deserturile congelate au fost aduse in Franta pe la 1533, cand Catherina de Medici s-a maritat cu ducele de Orléans, care avea sa devina regele Henric al II-lea. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, sorbetul a fost servit pe strazile Parisului, mai tarziu ajungand in Anglia si in restul Europei.

Pentru o lunga perioada (cateva secole), producerea sorbetului depindea de aprovizionarea cu gheata. Gheata era adusa din munti sau iazuri si pastrata in puturi sau depozite de gheata. Stocarea in "camere frigorifice", aflate adanc in pamant, a facut ca gheata sa poata fi pastrata pentru o perioada de cateva luni sau chiar ani.

Din cauza procurarii anevoioase a ingredientului de baza, sorbetul era un apanaj al bogatilor care isi permiteau sa faca rost de ingredientul de baza - gheata. Pentru mai mult de 100 de ani, reteta si gusturile au fost doar privilegiul nobililor Europei.


AROME RAFINATE

Sorbetul se face in principal din apa fructe si zahar. Se poate adauga lichior, vin sau sampanie. La dineurile elegante, sorbetul se serveste intre doua feluri de mancare, tocmai pentru a racori gura si a pregati papilele gustative pentru felul urmator.

In restaurantele de fite, sorbetul este servit cu o cupa de sampanie si stropit cu putin vin si acoperit cu coaja de lamaie. In America, el se serveste inaintea deserturilor.
Bautura este dulcele ideal pentru persoanele care nu pot asimila lactoza, pentru ca nu contine lapte, ci doar apa. Are putine calorii, fara grasimi si, mai ales, fara colesterol, sorbetul ofera un gust delicios cu arome uimitoare.

SORBET DE LAMAIE SI FRUCTE DE PADURE

● Ingrediente: 4 cani cu fructe de padure proaspete, o cana cu suc proaspat de lamaie, o jumatate de cana cu suc proaspat de portocale, zahar dupa gust, un varf de cutit de sare, menta sau fructe proaspete pentru garnitura.

● Preparare: Puneti fructele de padure proaspete intr-o cupa pentru sorbet. Stropiti cu suc de lamaie. Puneti la frigider pana la inghetare. Combinati sucurile de fructe cu zaharul si putina sare, apoi amestecati pana cand zaharul se dizolva. Turnati totul intr-un recipient de plastic si dati la congelat. Dupa aproximativ o ora, amestecul congelat de pune peste fructele racite, se poate garnisi cu menta sau, dupa dorinta, cu putina ciocolata, vin sau sampanie.

Sursa: Jurnalul National
foto: cafelynnylu.blogspot.com

În articolul

Sorbetul – desertul regilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
a1.ro
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni
HelloTaste.ro
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Catine
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
useit.ro
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge
as.ro
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Spynews
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia această măsură
DeParinti
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
MediCOOL
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
HelloTaste
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
x