Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

Publicat pe 28.02.2011 la 02:44 Actualizat pe 28.02.2011 la 02:47

Pentru ca orice "moda" implica si polemici mai mult sau mai putin ascutite, a venit si randul produselor organice sa fie contestate. Se intampla in Marea Britanie, unde 30% din populatie cumpara, de regula, alimente organice, iar industria de profil totalizeaza venituri anuale de peste doua miliarde de euro.

Cea mai recenta teorie este ca legumele la cresterea carora s-au folosit pesticide contin mai multe vitamine decat cele supuse principiilor agriculturii "organice".

Un studiu in acest sens a fost realizat de revista britanica Which Gardening, potrivit Daily Mail. Cercetarea a durat doi ani, timp in care expertii recrutati de Which Gardening au crescut cartofi, broccoli si rosii. In cadrul testelor, ingrijirea loturilor organice a presupus doar saparea, irigarea si utilizarea balegarului pe post de ingrasamant. In cazul celorlalte culturi s-au folosit un spray impotriva daunatorilor si un fertilizator artificial.


Din studiu a reiesit ca broccoli nonorganic contine mai multi antioxidanti decat broccoli organic. Antioxidantii au efecte benefice asupra sanatatii si previn cancerul. In privinta cartofilor, cercetatorii au concluzionat ca cei cultivati potrivit principiilor agriculturii moderne contin mai multa vitamina C decat cei obtinuti prin metodele specifice agriculturii bio. Cat despre rosii, participantii la studiu au fost de parere ca rosiile obtinute nonorganic au un gust mai pregnant si sunt mai dulci decat rosiile organice.


"Rezultatele surprinzatoare ale testelor pun sub semnul intrebarii o serie de idei preconcepute despre gustul si valuarea nutritionala ale legumelor organice. Acest studiu nu a vizat si alte beneficii ale mancarii organice, precum impactul asupra mediului inconjurator", a spus Ceri Thomas, editor la Which? Gardening.


Initiativa s-a ales cu critici aspre din partea Asociatiei pentru Sol din Regatul Unit. "Este un studiu fara baza stiintifica si pe un numar restrans de legume", a spus Emma Hockridge, un reprezentant al asociatiei. Ea a adaugat ca e nevoie de mai multe cercetari pentru a compara mancarea organica cu cea nonorganica si ca un studiu realizat in Europa arata ca substantele nutritive din legume sunt distruse de fertilizatorii artificiali, deci mancarea organica contine substante nutritive mai sanatoase.

Foto: supernatural.ie

În articolul

Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x