Vezi topul alimentelor care contin E-uri periculoase!

Publicat pe 06.05.2011 la 15:48

Aditivii alimentari fac parte din viata noastra, chiar daca noi nu ne dorim acest lucru. Producatorii au „grija” ca ele sa nu ne lipseasca, incluzandu-le in tot mai multe alimente.

Aditivii alimentari se adauga in majoritatea produselor pe care le consumam frecvent. Consumatorilor le este aproape imposibil sa ocoleasca E-urile pentru ca supermarketurile abunda in produse cu adaosuri. Dupa gradul de periculozitate, aditivii alimentari se clasifica in trei categorii: foarte periculosi, mediu periculosi si inofensivi. Este evident ca de aditivii foarte periculosi trebuie sa ne ferim. De aceea un top al alimentelor bogate in aditivi nocivi ne poate fi de mare ajutor.

Preparatele din carne

Salamurile, mezelurile, carnatii, crenvurstii, pateurile si in general toate preparatele din carne sunt un conglomerat de ingrediente nesanatoase. Carnea este folosita in cantitati foarte mici, restul fiind tendoane, sorici, gelatina, plus aditivi alimentari periculosi.


Atentie: Preparatele din carne contin doi dintre cei mai periculosi aditivi: nitritul de sodiu (E 250), considerat cancerigen, si glutamatul monosodic (E621), un puternic neurotoxic, al carui consum poate declansa maladiile Alzheimer, Parkinson, Huntington.


Dulciurile (dropsuri, jeleuri gumate, prajituri)


Dulciurile din comert sunt adevarate bombe de aditivi alimentari. Dropsurile, jeleurile gumate, prajiturile sunt colorate artificial si au prea mult zahar sau inlocuitori ai acestuia.


Atentie! Feriti-va de dulciuri pe cat posibil. Despre zahar se spune ca da dependenta, mai ales in cazul in care consumam frecvent produse care il contin.


Sucurile si bauturile carbogazoase


Oferta de sucuri acidulate si de alte bauturi carbogazoase este foarte bogata. Din pacate, compozitia lor nu are aproape deloc ingrediente naturale. Aspartamul, acidul ciclamic, benzoatul de sodiu, acesulfamul K, caramelul, dau un gust placut sucurilor, dar nu ofera organismului ceva sanatos, care sa ne stinga setea fara amenintari.


Atentie! Aspartamul este unul dintre cei mai controversati aditivi. Cercetatorii si medicii au stabilit ca multe dintre suferintele pacientilor pot avea la origine consumul excesiv de produse care il contin.


Gemurile indulcite artificial


Multe gemuri din comert contin indulcitori artificiali periculosi: acesulfat de potasiu (E950) cu efect cancerigen, risc de leucemie, de tumori pulmonare si acidul ciclamic (E 952) cu efect cancerigen la nivel renal si care afecteaza sistemul imunitar, nervos si cardiovascular.

Branza topita


Branza topita nu a scapat de aditivare. Cele mai periculoase E-uri folosite sunt: caragenanul (E 407) recent asociat cu efectul cancerigen, difosfatii (E 450) care scad densitatea osoasa generand osteoporoza, si polifosfatii (E 452) care reduc echilibrul calciu - fosfor din organism.


Chipsurile cu arome si alte snacks-uri


Chipsurile, in special cele cu arome, contin cativa aditivi alimentari periculosi: glutamatul monosodic si ribonucleotidele de sodiu.


Atentie! Prajirea cartofilor si a tuturor alimentelor bogate in amidon elimina acrilamida, o substanta pe care insasi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o recunoaste ca fiind foarte toxica.


Guma de mestecat


De la guma de mestecat nu ne asteptam sa aiba o compozitie nutritiva, dat fiind faptul ca nu o utilizam pentru a ne hrani. O folosim pentru a avea o respiratie curata. Totusi, trebuie sa reducem consumul ei, mai ales in cazul copiilor.


Atentie! Guma contine coloranti si indulcitori artificiali periculosi, al caror consum nu se recomanda frecvent.


Citeste si Revista Felicia!
foto: markspsychiatry.com

În articolul

Vezi topul alimentelor care contin E-uri periculoase!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Catine
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
useit.ro
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
as.ro
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: „Întotdeauna găsesc o cale”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Spynews
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița Zurli” a făcut noi mărturisiri: „Nu vreau să...”
DeParinti
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
MediCOOL
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
HelloTaste
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
x